Breaking

Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2021

Έρχεται μια από τις ισχυρότερες ψυχρές εισβολές της τελευταίας δεκαετίας -Πολικό ψύχος 7 ημερών -Χιόνια και στις πόλεις, θερμοκρασίες έως -18

Ο κακός μας ο καιρός! Για μια ισχυρότατη παγωνιά που θα ξεκινήσει από την ερχόμενη Παρασκευή, 12.02.2021, κάνουν λόγο οι μετεωρολόγοι προετοιμάζοντάς μας για πολικές θερμοκρασίες, μετά το «παράθυρο» καλοκαιρίας που έκανε την εμφάνισή του τις προηγούμενες ημέρες.

Ο Στρατής Βουγιούκας, φυσικός – μετεωρολόγος και επιστημονικός συνεργάτης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών δίνει την εκτίμησή του για το τι «πρόσωπο» θα παρουσιάσει ο καιρός τις επόμενες ημέρες.

Όπως λέει ο ίδιος, μετά τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν τις προηγούμενες ημέρες στη χώρα, θεαματική θα είναι η μεταβολή του καιρού ο οποίος από την Παρασκευή και κυρίως από το Σαββατοκύριακο και μετά θα δείξει ένα πολύ διαφορετικό πρόσωπο με επικράτηση πολύ θυελλωδών βοριάδων και κάθετη πτώση της θερμοκρασίας η οποία θα είναι 15 βαθμών τουλάχιστον. Παράλληλα, χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας ακόμα και σε πεδινά, παραθαλάσσια και νησιωτικά τμήματα.

Σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας που τις τελευταίες ημέρες φλέρταραν με τους 20 βαθμoύς θα επικρατήσει ολικός παγετός, δηλαδή οι θερμοκρασίες θα διατηρηθούν καθ’ όλη τη διάρκεια ρου 24ωρου κάτω από το μηδέν ενώ θα σημειωθούν και ελάχιστες θερμοκρασίες που ενδέχεται να πέσουν και κάτω από τους -15.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία οι χαμηλές θερμοκρασίες θα διατηρηθούν τουλάχιστον ως τα μέσα της επόμενης εβδομάδας, διάστημα κατά το οποίο είναι πιθανό να εκδηλώνονται χιονοπτώσεις κατά τόπους.

Εντυπωσιακές αλλαγές αναμένεται να παρουσιάσει ο καιρός στη χώρα μέχρι και το τέλος της εβδομάδας, όπου από τους 22 με 24 βαθμούς θα οδηγηθούμε σε αρνητικές θερμοκρασίες και χιόνια ακόμη και μέσα σε πόλεις, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά μοντέλα που παρουσιάζει ο μετεωρολόγος, Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Η κακοκαιρία μέχρι και την Κυριακή

Η όλη αυτή εξέλιξη θα ωθήσει πολικής προέλευσης αέριες μάζες προς τη χώρα μας οι οποίες θα συγκρουστούν βίαια με θερμότερες και υγρότερες αέριες μάζες από την περιοχή της Μεσογείου με αποτέλεσμα να οργανωθεί ένα βαρομετρικό χαμηλό στα νότια θαλάσσια τμήματα της Ιταλίας το οποίο καθώς θα μετατοπιστεί ανατολικά θα φέρει τη βαρυχειμωνιά στη χώρα από το ερχόμενο Σάββατο και μετά.

Πολικές θερμοκρασίες και χιόνια με διάρκεια

Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο δεν θα θυμίζει σε τίποτα την καιρική κατάσταση που βιώνουμε τώρα, με μεγάλες πόλεις να ντύνονται στα λευκά ή και περιοχές με ολικό και ισχυρό παγετό. Ίσως για άλλη μια φορά το φετινό χειμώνα δούμε τον υδράργυρο να «φλερτάρει» με τους -15 ή -20 βαθμούς και το χιόνι να στρώνεται δίπλα στη θάλασσα.

Κακοκαιρία που θυμίζει τον Μάρτη του 1987

Αναλύοντας τα καιρικά φαινόμενα ο μετεωρολόγος, αναφέρει πώς παρατηρώντας κάποιος τους μετεωρολογικούς χάρτες, έτσι όπως διαμορφώνονται στον προγνωστικό ορίζοντα μπορεί να βρει κοινά σημεία ως προς την έναρξη τουλάχιστον του όλου φαινομένου με το ισχυρό κύμα ψύχους που απασχόλησε αρκετές περιοχές της Ευρώπης αλλά και τη χώρα μας τον Μάρτιο του 1987.

Και τότε όπως και τώρα ένα ισχυρό ατμοσφαιρικό βουνό στα βόρεια τμήματα της Ευρώπης συνδυάστηκε με χαμηλές πιέσεις προς τα βορειοανατολικά τμήματα της Γηραιάς ηπείρου κατεβάζοντας πολικές αέριες μάζες προς τα δικά μας γεωγραφικά πλάτη δημιουργώντας ένα ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό προς την περιοχή της Ιταλίας το οποίο ενώ βάθαινε κατευθύνθηκε προς τη χώρα μας. Η τότε εξέλιξη οδήγησε σε εγκλωβισμό του πολικού ψύχους για αρκετές ημέρες στην περιοχή μας γεγονός που οδήγησε σε μεγάλο αριθμό ημερών χιονόπτωσης όπως για παράδειγμα συνέβη και στην Αττική.

Καλλιάνος: Πιθανώς ψύχος – τέρας στην Ελλάδα το σαββατοκύριακο

Με τίτλο «πιθανή κατάβαση ψύχους «τέρατος» στην Ελλάδα το σαββατοκύριακο», ο μετεωρολόγος, Γιάννης Καλλιάνος, αναλύει το πώς θα «κυλήσει» ο καιρός τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με όσα λέει, μοιάζει να έχει «κλειδώσει» η μεταφορά πολύ ψυχρών αερίων μαζών το προσεχές σαββατοκύριακο, συνεπώς όλα δείχνουν πως ο καιρός… αγριεύει ξανά.

Γράφει αναλυτικά ο Γιάννης Καλλιάνος

«Πιθανή κατάβαση ψύχους «τέρατος» στην Ελλάδα το σαββατοκύριακο.
Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, επαναλαμβάνω, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, διότι ενδέχεται να αλλάξουν τα δεδομένα λόγω του ότι έχουμε ακόμη 5 ημέρες μπροστά μας, ισχύουν τα παρακάτω:

Α’ Φάση κακοκαιρίας

Φαίνεται να έχει κλειδώσει η ισχυρή μεταφορά πολύ ψυχρών αερίων μαζών από την Κεντρική και τη Βόρεια Ευρώπη κατά τη διάρκεια του προσεχούς Σαββατοκύριακου που θα επηρεάσει σε πρώτη φάση την κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα. Δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη σε ποιες περιοχές θα χιονίσει, όμως διαφαίνεται να χιονίζει κατά περιόδους από το ύψος της Στερεάς Ελλάδας και βορειότερα μέχρι και τα πεδινά ή και παραθαλάσσια τμήματα.

Β’ Φάση κακοκαιρίας (με πιθανότητα μικρής αλλαγής των δεδομένων)

Από το βράδυ της Κυριακής προς τη Δευτέρα και στη συνέχεια υπάρχει πιθανότητα το πολύ έντονο κρύο να επηρεάσει και τα υπόλοιπα νοτιότερα τμήματα της χώρας, από την Αττική για παράδειγμα έως και την Κρήτη. Εκεί, όπου και αν χιονίσει θα επηρεάσει προφανώς -επίσης- πολύ χαμηλά υψόμετρα (και αναφέρομαι κυρίως στην Αττική, στην υπόλοιπη Στερεά, στην Εύβοια και στην Πελοπόννησο).

 

 

anatakti

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου