Breaking

Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2021

Ακάρ: “Αν χρειαστεί θα πεθάνουμε πολεμώντας στο Αιγαίο” – Η Τουρκία βγάζει “Barbaros” και “Τσεσμέ” συνοδείας πολεμικών πλοίων

 

“Αν χρειαστεί, θα πεθάνουμε ή θα λαβωθούμε πολεμώντας, αλλά δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο” είπε πριν λίγο ο Τούρκος ΥΠΑΜ, Χ.Ακάρ,  διαλύοντας κάθε ελληνική ψευδαίσθηση για το τι προσπαθεί και θέλει να κάνει η Τουρκία στο Αιγαίο αυτή τη στιγμή.

Είναι η πρώτη φορά που ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας χρησιμοποιεί μια τέτοια φράση. Αθήνα ακούει;;

Ταυτόχρονα, η Άγκυρα κλιμακώνει και στο πολεμικό πεδίο εκτός από το λεκτικό. Μαζί με το “Τσεσμέ” συνοδείας τουρκικής φρεγάτας και κορβέτας, απέπλευσε και το “Barbaros”. Και αυτό συνοδεύεται από τουρκικά πολεμικά πλοία

Όλο το πολεμικό παραλήρημα Ακάρ:

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χ. Ακάρ, απηύθυνε νέες πολεμικές απειλές. Είπε σχετικά:

 «O πρόεδρός μας συνομίλησε με το Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ και αποφάσισαν να πραγματοποιηθούν ορισμένες συναντήσεις για την αποφυγή συγκρούσεων. Εμείς στηρίζουμε αυτή την προσπάθεια. Από την άλλη πλευρά, οι διαβουλεύσεις που πραγματοποιούνταν εδώ και χρόνια, μετατράπηκαν πλέον σε Συναντήσεις Διαβουλεύσεων για το Αιγαίο και υπό αυτή τη μορφή ξανάρχισαν να διεξάγονται. Ο 61ος γύρος πραγματοποιήθηκε στις 25 Ιανουαρίου».

«Περιμένουμε οι Έλληνες γείτονές μας, που πραγματοποίησαν την 3η συνάντηση για ΜΟΕ, να έρθουν τώρα στην Τουρκία για την 4η πλέον συνάντηση. Παρόλες τις θετικές και εποικοδομητικές προσεγγίσεις μας, οι προκλητικές πρωτοβουλίες και ενέργειες, οι ανεύθυνες δηλώσεις και η απειλητική γλώσσα, που στοχεύουν στον αποκλεισμό των δικαιωμάτων μας, που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, αυξάνονται, κλιμακώνοντας την ένταση στο Αιγαίο και μεγαλώνοντας τα προβλήματα.

Η περιφερειακή ειρήνη, η ηρεμία και η σταθερότητα διασπάται.

Η Ελλάδα συνεχίζει να διαστρεβλώνει τα προβλήματα με την Τουρκία είτε στην ΕΕ είτε στις ΗΠΑ. Αυτό η ΕΕ και οι ΗΠΑ πρέπει να το γνωρίζουν. Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις στο θέμα αυτό. Σε αυτό το θέμα, ένα πράγμα μόνο μπορούμε να πούμε: ότι οι Έλληνες γείτονές μας ματαιοπονούν», συνέχισε.

«Δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα»

Αναφερόμενος στο θέμα του εξοπλισμού της Ελλάδας ο Ακάρ είπε ότι «θα μπορούσα να πω ότι αυτές οι ενέργειες που γίνονται, κλιμακώνουν την ένταση, οι δαπάνες επίσης που γίνονται είναι εις βάρος της ευημερίας του ελληνικού λαού και ότι πρόκειται για μάταιες προσπάθειες.

Ως μία Τουρκία 83 εκατομμυρίων ανθρώπων προσπαθούμε να λύσουμε το πρόβλημα μέσω ενός ειλικρινούς διαλόγου, μέσω διαπραγματεύσεων και ειρηνικών μεθόδων. Αλλά η Ελλάδα πρέπει να αποφεύγει δηλώσεις που μπορεί να προκαλέσουν παρεξηγήσεις ή να γίνουν αιτία ενεργειών.

Πρέπει να κινείται λαμβάνοντας διδάγματα από το παρελθόν και χωρίς να στηρίζεται σε άλλους. Πρέπει να δει τη δίκαιη, λογική και συνετή προσέγγιση της Τουρκίας κατά τη διάρκεια της ιστορίας. Ελπίζουμε κατά τις συνομιλίες να συζητήσουμε και να καταλήξουμε σε μια λύση των ζητημάτων στη βάση του δικαίου και της ισονομίας.

Έχουμε δηλώσει ότι είμαστε έτοιμοι για κάθε είδους διαπραγματεύσεις χωρίς προϋποθέσεις και έτσι ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις και έτσι αναμένουμε να πραγματοποιηθούν και οι συναντήσεις στην Άγκυρα στο πλαίσιο των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Δεν εποφθαλμιούμε τα εδάφη και το δίκαιο κανενός. Το έχουμε πει αρκετές φορές και το έχουμε αποδείξει και στην πράξη με σαφήνεια.

Από την άλλη πλευρά, όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν θα εγκαταλείψουμε, ούτε θα αφήσουμε να καταπατηθούν τα δικαιώματά μας.

Εν ολίγοις, αν χρειαστεί, θα πεθάνουμε ή θα λαβωθούμε πολεμώντας, αλλά δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο.

Η προσήλωσή μας στο διεθνές δίκαιο και η επιθυμία μας για σχέσεις καλής γειτονίας δεν πρέπει να εκλαμβάνονται από κάποιους ως αδυναμία ή συμβιβασμό.

Δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα.

Λέγοντας ότι θα προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας και το δίκιο μας μέχρι τέλους δεν πρέπει αυτό να εκλαμβάνεται ως απειλή από κανέναν, ούτε να γίνεται έτσι αντιληπτό».

Δεν υπάρχει άλλη λύση πέρα των 2 κρατών στην Κύπρο

Στο θέμα της Κύπρου, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας επανέλαβε τη θέση της Τουρκίας για δύο ξεχωριστά κράτη, ενώ υπενθύμισε τα περί εισβολής και τη σημασία της, κάνοντας λόγο για… Ειρηνευτική Επιχείρηση:

«Όλοι πρέπει να βλέπουν την Ειρηνευτική Επιχείρηση στην Κύπρο κι όχι να την παραβλέπουν. Πραγματικά έφερε την ειρήνη, την ηρεμία και τη σταθερότητα στο νησί. Η Τουρκία είναι εγγυήτρια χώρα στην Κύπρο μαζί με τη Βρετανία και την Ελλάδα. Όσοι προσπαθούν να δείξουν ότι η τουρκική στρατιωτική παρουσία στο νησί δεν είναι νόμιμη, είναι εκτός πραγματικότητας.

Αυτές οι ψευδείς δηλώσεις και άδικες κατηγορίες δεν θα ωφελήσουν ούτε την ελληνική ούτε την ε/κ πλευρά. Οι Ε/Κ πρέπει να εγκαταλείψουν την ασυμβίβαστη στάση μια ώρα αρχύτερα και να δεχτούν την εκεί τουρκική παρουσία. Και η ΕΕ πρέπει να αφήσει στην άκρη τη στρατηγική της τύφλωσης. Αναμένουμε να παρακολουθήσουν και να δουν τα γεγονότα ως έχουν.

Συζητώντας ξανά και ξανά πάνω σε παλαιές φόρμουλες λύσεων, που απέτυχαν εδώ και 50 χρόνια, δεν οδηγούν σε κανένα άλλο αποτέλεσμα παρά σε χάσιμο χρόνου. Το έχουμε δει ξεκάθαρα εδώ και 50 χρόνια και περιμένουμε από όλους να το δουν.

Η προσδοκία μας από τους τρίτους είναι να είναι αντικειμενικοί και να αξιολογούν τα προβλήματα με βάση τη λογική και τη σύνεση. Έχοντας πει όλα αυτά, τα ακόλουθα σημεία δεν πρέπει ποτέ να ξεχαστούν. Κανένα σχέδιο στην Κύπρο δεν πρόκειται να πετύχει χωρίς την Τουρκία και τους Τ/Κ.

Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας σε όλες τις θάλασσές μας, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, και ευχαριστώ τον Θεό που μας έχει δώσει αυτή τη δυνατότητα».

Aιφνιδιαστική άσκηση της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχιερήσεων

Την Τετάρτη 17 και την Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2021, πραγματοποιήθηκε Άσκηση Συνεργασίας Δυνάμεων της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ (ΓΕΕΘΑ/ΔΔΕΕ) και του Πλοίου Ταχείας Μεταφοράς (ΠΤΜ) ΚΕΡΚΥΡΑ του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ), στην ευρύτερη περιοχή του Σαρωνικού κόλπου.

Η συνεκπαίδευση σχεδιάστηκε και συντονίστηκε από τη Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ (ΓΕΕΘΑ/ΔΔΕΕ) και περιελάμβανε εξειδικευμένα αντικείμενα διεξαγωγής Ειδικών Επιχειρήσεων.

Η εν λόγω άσκηση είχε ως σκοπό την επαύξηση της μαχητικής ικανότητας και της διαλειτουργικότητας των συμμετεχουσών δυνάμεων, καθώς και του επιπέδου συνεργασίας τους κατά την σχεδίαση και εκτέλεση των εν λόγω επιχειρήσεων στο ιδιαίτερα απαιτητικό περιβάλλον του Αιγαίου.

Παράλληλα, η ΤΠΚ του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ) ΤΠΚ Super Vita class P67 HS Roussen, κατέπλευσε στο Λιμάνι του Καστελόριζου με πλήρη φόρτο βλημάτων.

warnews247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου