Breaking

Σάββατο, 6 Φεβρουαρίου 2021

Τι αλλάζει στη ζωή μας- Όλα τα μέτρα ανά περιοχή

Αττική και Θεσσαλονίκη

απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 τα Σαββατοκύριακα

κλειστά τα καταστήματα το Σάββατο

ανοιχτά μόνο τα supermarket

click away Δευτέρα – Παρασκευή

ξεχνάμε προς το παρόν το click inside

κομμωτήρια Δευτέρα – Παρασκευή

ανοιχτά τα σχολεία – κλειστά τα λύκεια στις κόκκινες περιοχές

Σκληρό lockdown σε Πάτρα, Άγιο Νικόλαο και Χαλκίδα

– Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00, κλειστά καταστήματα και σχολεία

Lockdown τύπου Μαρτίου σε Θήρα, Μύκονο, Πάτρα, Αγ. Νικόλαο και Χαλκίδα αποφάσισε η κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, στη σημερινή ενημέρωση, η οποία διεξήχθη με πολύ μεγάλη καθυστέρηση, λόγω της διαφωνίας στην επιτροπή λοιμωξιολόγων κατά τη διάρκεια τη συνεδρίασής τους.

Στις παραπάνω περιοχές ισχύουν ακόμα πιο αυστηρά μέτρα, από αυτά που ισχύουν στις «κόκκινες» περιοχές.

Παράλληλα, στο «κόκκινο» μεταφέρονται οι Δήμοι Εορδαίας, Θήβας, Τανάγρας, Σπάρτης, Ζακύνθου, Λέσβου, Ρεθύμνου, Ευβοίας, Ανδραβίδας, Τεμπών.

Τα εν λόγω μέτρα έρχονται μετά τη ραγδαία αύξηση κρουσμάτων στο σύνολο της χώρας, αλλά και στην Αττική, η οποία σε συνδυασμό με την εξάπλωση των μεταλλάξεων του φονικού ιού, έχουν σημάνει συναγερμό στους επιστήμονες, ενώ φέρνουν τη χώρα μας μια ανάσα από το τρίτο κύμα.

Περιοριστικά μέτρα στους δήμους Θήρας, Μυκόνου, Χαλκιδέων, Πατρέων και Αγίου Νικολάου Κρήτης

Εκτός από την Αττική, την Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική, από το πρωί του Σαββάτου, 6 Φεβρουαρίου 2021, στις κόκκινες περιοχές λόγω των κρουσμάτων κορονοϊού θα ανήκουν:

 • o Δήμος Εορδαίας,
 • ο Δήμος Θηβαίων,
 • ο Δήμος Τανάγρας,
 • ο Δήμος Σπάρτης,
 • ο Δήμος Ζακύνθου,
 • η Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου,
 • ο Δήμος Ρεθύμνης
 • ο Δήμος Πύδνας-Κολινδρού
 • ο Δήμος Διρφύων-Μεσσαπίων
 • ο Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης και
 • ο Δήμος Τεμπών

Όπως είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς, επιπρόσθετα των παραπάνω περιοχών, το επιδημιολογικό φορτίο αξιολογήθηκε ως ιδιαίτερα αυξημένο στους Δήμους Θήρας, Μυκόνου, Χαλκιδέων, Πατρέων και Αγίου Νικολάου Κρήτης.

Συγκεκριμένα στις περιοχές αυτές από το Σάββατο 6  στις 6 το πρωί:

 • Αναστέλλεται η λειτουργία του λιανεμπορίου, καθώς και των κομμωτηρίων, των κουρείων, των κέντρων αισθητικής καθώς και των υπηρεσιών διαιτολογίας και διαιτολογικών μονάδων, των υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, αλλά και των ΚΤΕΟ και των πρακτορείων ΟΠΑΠ.
 • Ανοιχτά παραμένουν μόνο τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα τροφίμων και τα φαρμακεία.
 • Αναστέλλεται, επίσης, η δια ζώσης λειτουργία των σχολείων όλων των βαθμίδων και των βρεφονηπιακών σταθμών. Τα σχολεία θα λειτουργούν με τη μέθοδο της τηλεκπαίδευσης. Να σημειωθεί ότι τα Δημοτικά Σχολεία και οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί θα συνεχίσουν να λειτουργούν στους δήμους Μυκόνου και Θήρας μόνο, λόγω της μη ανίχνευσης μεταλλάξεων, αλλά και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των αιτιών της διασποράς του ιού στα νησιά αυτά.
 • Ελαχιστοποιούνται οι μετακινήσεις από και προς τους δήμους – η είσοδος και η έξοδος από αυτούς του πέντε δήμους επιτρέπεται μόνο για λόγους εργασίας.
 • Αναστέλλεται, επίσης, η λειτουργία των Δικαστηρίων.
 • Δεν επιτρέπεται, επίσης, η τέλεση κάθε είδους λειτουργιών και ιεροπραξιών παρουσία πιστών στους χώρους λατρείας, με εξαίρεση τις κηδείες, καθώς και η ατομική προσευχή.
 • Επιπλέον, με δεδομένα τα ευρήματα που προέκυψαν από την ιχνηλάτηση, στις περιοχές αυτές αναστέλλεται και η οικοδομική δραστηριότητα για τις επόμενες 15 ημέρες.

Αναλυτικότερα, για τις περιφερειακές Ενότητες Αττικής, Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής λαμβάνονται από αύριο 6 Φεβρουαρίου στις 6 το πρωί μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου τα παρακάτω μέτρα:

– Κάθε Σάββατο και Κυριακή η μετακίνηση γίνεται μόνο με SMS και για τους 6 λόγους που συνοδεύουν τη χρήση του και μόνο μέχρι τις 6 το απόγευμα. Η απαγόρευση της κυκλοφορίας για το Σάββατο και την Κυριακή ξεκινά στις 6 το απόγευμα και ισχύει μέχρι τις 5 το πρωί.

– Αναστολή της δια ζώσης λειτουργίας των Λυκείων και λειτουργία των υπόλοιπων σχολικών βαθμίδων και των βρεφονηπιακών σταθμών με φυσική παρουσία.

– Λειτουργία του λιανεμπορίου και των δραστηριοτήτων που μέχρι σήμερα είχαν ανοίξει μόνο με τη μέθοδο του click away. Κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής καθώς και οι υπηρεσίες διαιτολογίας και διαιτολογικών μονάδων, οι υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, αλλά και τα ΚΤΕΟ και τα πρακτορεία ΟΠΑΠ λειτουργούν κανονικά, με τους όρους και τα μέτρα που ήδη ισχύουν. Τόσο το λιανεμπόριο όσο και αυτά τα καταστήματα και υπηρεσίες, διευκρινίζεται ότι θα λειτουργούν από Δευτέρα έως και Παρασκευή από τις 7 το πρωί έως τις 8 το βράδυ και μόνο. Το Σάββατο παραμένουν κλειστά.

Το Σάββατο παραμένουν ανοιχτά μόνο τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα τροφίμων, οι φούρνοι, τα βενζινάδικα και τα φαρμακεία και μόνο από τις 7 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα.

Διευκρινίζεται ότι και η λειτουργία λαϊκών αγορών αναστέλλεται τα Σαββατοκύριακα. Η συγκεκριμένη διάταξη που αφορά στις λαϊκές αγορές θα ισχύσει από το επόμενο Σαββατοκύριακο (13-14 Φεβρουαρίου).

-Οι χώροι λατρείας λειτουργούν με τον τρόπο που ισχύει μέχρι σήμερα.

 

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Για πολύ μεγάλη διασπορά του κορονοϊού στους ανήλικους κάνουν λόγοι οι γιατροί στην Πάτρα οι οποίοι αναφέρουν αύξηση των θετικών τεστ και συρροή παιδιών στα νοσοκομεία Παίδων της πόλης.

Με το lockdown τύπου Μαρτίου να φαίνεται πως κλειδώνει στην Πάτρα, η ανησυχία των ειδικών εστιάζει αυτή τη στιγμή στα παιδιά τα οποία έχουν βρεθεί στο «μάτι του κυκλώνα»  στην πρωτεύουσα της Αχαΐας, στην οποία πια υπάρχει στην κοινότητα και η βρετανική μετάλλαξη.

Άννα Μαστοράκου, πυρηνική γιατρός, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών και αντιπρόεδρος ‘Α του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου σημειώνει ανήσυχη: «Είναι πάρα πολλά τα περιστατικά πια στα παιδιά στην Πάτρα. Μέσα στις οικογένειες τους, στα σπίτια, στα σχολεία… Γιατροί, πνευμονολόγοι, λοιμωξιολόγοι κάνουμε έκκληση να κλείσουν τα σχολεία στην περιοχή.

Γιατί πια η υποψία, ότι τα παιδιά προσβάλλονται και με την βρετανική μετάλλαξη, είναι έντονη. Η περιοχή μας είναι στο βαθύ κόκκινο. Ίσως σε λίγες ημέρες η κατάσταση να μην είναι πια ελεγχόμενη.

Στα θετικά τεστ που βγαίνουν από τα διαγνωστικά εργαστήρια βλέπουμε να ανεβαίνει διαρκώς ο αριθμός των παιδιών. Αυτή είναι μια εξέλιξη που συνέβη μέσα σε λίγες, τις τελευταίες ημέρες.

Τώρα πια, ένα ποσοστό του 10- 15% των θετικών τεστ αφορά σε παιδιά ενώ πριν αυτό το ποσοστό ήταν στο 1%».

Όπως εξηγεί η κα Μαστοράκου, τα παιδιά είτε προσέρχονται για τεστ εμπύρετα και με συμπτώματα είτε είχαν θετικό κρούσμα στο σχολείο ή στο σπίτι και θέλουν να δουν αν έχει κολλήσει και το παιδί. «Σκεφτείτε ότι πια στα διαγνωστικά κέντρα δουλεύουν όλοι νυχθημερόν για να δίνουμε τα αποτελέσματα των πολλών πια τεστ» λέει η ίδια χαρακτηριστικά και συμπληρώνει: «στο διαγνωστικό κέντρο όπου εργάζομαι εγώ από την 1 Φεβρουαρίου μέχρι σήμερα, είδα 2 θετικά τεστ παιδιών» .

Αυξάνονται τα παιδιά που έρχονται για διάγνωση

Για διασπορά των κρουσμάτων στα παιδιά μίλησεκαι ο Γαβριήλ Δημητρίου, διευθυντής παιδιατρικής κλινικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου. Όπως μας λέει «μέχρι στιγμής το σύστημα υγείας σε ο τι αφορά στα παιδιά δεν είχε δεχθεί πίεση. Τώρα σιγά σιγά φαίνεται ότι αρχίζει να παίρνει μια αυξητική τάση.  Στην κλινική απλής νοσηλείας έχουμε δύο παιδιά. Αυτό είναι αναπόφευκτο όταν μέσα στην ευρύτερη περιοχή της Πάτρας έχουμε 19 σχολεία είτε σε ολική είτε σε μερική αναστολή λόγω covid. Υπάρχει σχολείο με 6 δασκάλους θετικούς. Έχουν αυξηθεί τα παιδιά που προσέρχονται στις εφημερίες. Ευτυχώς, τα περισσότερα είναι καλά είτε ασυμπτωματικά είτε με ήπια συμπτώματα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, στο πρώτο κύμα της πανδημίας σε 350 δείγματα παιδιών που έλαβε το νοσοκομείο μόνο 1 ήταν θετικό. Στο δεύτερο κύμα, τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Από τον περασμένο Σεπτέμβριο και έπειτα σε 400 δείγματα οι γιατροί είδαν 30 θετικά. Από τα μέσα Νοεμβρίου και μετά, το νοσοκομείο έχει προχωρήσει σε 12 με 14 εισαγωγές στις covid κλινικές (απλής νοσηλείας).

Το μωρό δυο μηνών κόλλησε κορονοϊό από τους γονείς του

Όσον αφορά στα δύο παιδιά που βρίσκονται στο νοσοκομείο της Πάτρας,  σύμφωνα με τον κο Δημητρίου το βρεφάκι των 2 μηνών είναι καλά στην υγεία του. Κόλλησε τον κορονοϊό από τους γονείς του. Ο 10χρονος –το λιποθυμικό επεισόδιο του οποίου δεν είναι ανησυχητικό- έχει ήπια συμπτώματα. Σημειώνεται ότι ο 10χρονος κόλλησε από τον αδελφό του που είναι επίσης θετικός και ο οποίος κόλλησε τον κορονοϊό από τη δασκάλα του. Όσο για τον 9χρονο που βρίσκεται στη ΜΕΘ, αυτός χρειάστηκε να μεταφερθεί εκεί, δεδομένου ότι η κλινική εικόνα του είναι βαριά όπως συμβαίνει και σε έναν ενήλικα που νοσηλεύεται με κορονοϊό.

Μεγάλη αναστάτωση στη Σπάρτη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι εντοπίστηκαν κρούσματα κορονοϊού σε μαθητές του 2ου και του 5ου Δημοτικού Σχολείου της πρωτεύουσας της Λακωνίας.

Μετά τα επιβεβαιωμένα περιστατικά κορονοϊού στη Σπάρτη αποφασίστηκε να σταματήσουν άμεσα τα μαθήματα σε δύο τάξεις των συγκεκριμένων σχολικών μονάδων, όπως σημειώνει το Flynews.

Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε η διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λακωνίας, όπου αναφέρονται τα εξής:

«Σας γνωρίζουμε ότι, με απόφαση του Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λακωνίας, κ. Φώτη Πολίτη, και κατόπιν εισηγήσεως της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας, αναστέλλεται από σήμερα 5-2-2021 έως και τις 18-2-2021 η λειτουργία του Δ1 τμήματος του 2ου 12/θ Δημοτικού Σχολείου Σπάρτης, καθώς και του Α2 τμήματος του 5ου 12/θ Δημοτικού Σχολείου Σπάρτης, λόγω επιβεβαιωμένων κρουσμάτων COVID-19 σε μαθητή και μαθήτρια αντίστοιχα, των σχολείων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου