Breaking

Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2021

Δείτε ποια φάρμακα δεν πρέπει να πάρετε προληπτικά πριν από το εμβόλιο -Μην κάνετε αυτό αν δεν περάσει ένας μήνας μετά το εμβόλιο

Δύο ευρείες κατηγορίες φαρμάκων δεν πρέπει να λαμβάνονται πριν από το εμβόλιο εναντίον του νέου κορωνοϊού, σύμφωνα με τα CDC. Ποιες είναι αυτές οι κατηγορίες και γιατί δεν συνιστά την προληπτική λήψη τους. Πόσο ασφαλή είναι μετά τον εμβολιασμό.

Κλείσατε ραντεβού για να κάνετε το εμβόλιο κατά της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, αλλά φοβάστε τις παρενέργειες. Έτσι, την ημέρα που είναι να εμβολιασθείτε σκέφτεστε ότι είναι καλή ιδέα να πάρετε προληπτικά ένα παυσίπονο αντιπυρετικό φάρμακο.

Δυστυχώς, δεν είναι καθόλου καλή ιδέα. Τα ομοσπονδιακά Κέντρα  Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών

(CDC) των ΗΠΑ συνιστούν ακριβώς το αντίθετο. Δηλαδή να αποφεύγεται η προληπτική λήψη φαρμάκων όπως η παρακεταμόλη και τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη πριν από το εμβόλιο. Γιατί;

«Διότι υπάρχει πιθανότητα το παυσίπονο πριν από το εμβόλιο να οδηγήσει σε μειωμένη ανοσολογική αντίδραση», απαντά ο Dr. Gregory Poland, διευθυντής της Ομάδας Έρευνας Εμβολίων της Κλινικής Μάγιο, στο Ρότσεστερ της Μινεσότα. Η ακριβής έκταση του κινδύνου αυτού δεν είναι γνωστή, προσθέτει. Οπωσδήποτε, όμως, είναι προτιμότερο να πονέσει κανείς ή να ανεβάσει λίγο πυρετό, από το να ρισκάρει να καταστήσει το εμβόλιο λιγότερο αποτελεσματικό.

«Εάν μετά το εμβόλιο εκδηλώσετε συμπτώματα, τότε ασφαλώς μπορείτε να πάρετε ένα παυσίπονο ή αντιπυρετικό φάρμακο. Όχι όμως εκ των προτέρων», τονίζει ο Dr. Poland.

Οι εξαιρέσεις

Βέβαια, η σύσταση αυτή έχει και εξαιρέσεις, συνεχίζει. Οι πάσχοντες από ημικρανία, λ.χ., οι οποίοι λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή, δεν πρέπει να την διακόψουν. «Πολλοί ασθενείς παίρνουν προφυλακτική αγωγή για τις ημικρανίες τους, διότι είναι τόσο ισχυρές ώστε μπορεί να τους οδηγήσουν στο νοσοκομείο. Οι ασθενείς αυτοί ασφαλώς δεν θα διακόψουν τη θεραπεία τους επειδή επίκειται το εμβόλιο για τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός», λέει.

Το ίδιο ισχύει γενικώς για τους ασθενείς που αντιμετωπίζουν χρόνιους πόνους. Αν πάντως έχετε αμφιβολία, συμβουλευθείτε τον γιατρό σας.

Για να καθησυχάσουν όμως οι ασθενείς για τις παρενέργειες που μπορεί να έχει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, ο Dr. Poland τονίζει πως κατά κανόνα είναι διαχειρίσιμες, αν και διαφέρουν έπειτα από κάθε δόση.

Οι συχνότερες παρενέργειες

Στην πραγματικότητα, είναι συχνότερες και τυπικά πιο έντονες μετά την δεύτερη δόση από το εμβόλιο απ’ ό,τι μετά την πρώτη. Οι πιο συνηθισμένες μετά την πρώτη δόση είναι:

Πόνος στο σημείο της έγχυσηςΠονοκέφαλοΚαταβολή δυνάμεων

Μετά την δεύτερη δόση, εξ άλλου,  εμφανίζονται συχνότερα αντιδράσεις, όπως:

Πόνος στο σημείο της ένεσηςΚαταβολή δυνἀμεωνΠονοκέφαλοςΜυαλγίες (πόνοι στους μυς)ΠυρετόςΑρθραλγίεςΝαυτίαΟίδημα (πρήξιμο) στο σημείο της έγχυσης ή στους παρακείμενους λεμφαδένεςΠόσοι τις παρουσιάζουν

Τα έως τώρα στοιχεία δείχνουν ότι ποσοστό έως και 89% των ατόμων που κάνουν εμβόλιο mRNA παρουσιάζουν τουλάχιστον μία τοπική παρενέργεια (στο σημείο της έγχυσης). Και το τουλάχιστον 55% έχουν μία ή περισσότερες (συστηματικές) ανεπιθύμητες ενέργειες (π.χ πυρετό, πόνους στο σώμα).

Ωστόσο οι αντιδράσεις αυτές είναι ήπιας έως μέτριας βαρύτητας. Επίσης υποχωρούν μέσα σε 1-3 ημέρες. Τα συμπτώματα αυτά είναι συχνότερα και πιο έντονα στις ηλικίες κάτω των 55 ετών, απ’ ό,τι σε εκείνες πάνω από τα 65 έτη, σύμφωνα με τα CDC.

«Οι παρενέργειες αυτές προκαλούνται από την αντίδραση του ανοσοποιητικού εναντίον του κορωνοϊού», λέει ο Dr. Poland. «Είναι η εμφανής ένδειξη ότι ο οργανισμός παράγει αντισώματα για να εξουδετερωθεί ο νέος κορωνοϊός».

Όχι και στα αντισταμινικά

Τα CDC αναφέρουν επίσης πως ούτε τα αντισταμινικά φάρμακα πρέπει να λαμβάνονται προληπτικά. Τα φάρμακα αυτά χορηγούνται για την αντιμετώπιση των αλλεργιών, αλλά η προληπτική λήψη τους πριν από το εμβόλιο για τον νέο κορωνοϊό ενέχει έναν σοβαρό κίνδυνο. «Μπορεί να καλύψει την έναρξη μιας αλλεργικής αντίδρασης και αυτή να μην γίνει εγκαίρως αντιληπτή», τονίζει ο Dr. Poland.

Στις συστάσεις τους, τα CDC τονίζουν ότι τα αντισταμινικά δεν προλαμβάνουν την αναφυλαξία. Το σοβαρότερο όμως είναι πως μπορεί να καλύψουν τα δερματικά συμπτώματά της. Αν συμβεί αυτό, μπορεί να υπάρξει επικίνδυνη καθυστέρηση στη διάγνωση και τη θεραπεία της.

Εάν τυχόν υπάρξει αλλεργική αντίδραση μετά το εμβόλιο, τότε τα αντισταμινικά μπορούν να ληφθούν, εφ’ όσον το συστήσει ο θεράπων ιατρός του ασθενούς.

Τα εμβόλια COVID-19 έχουν αποδειχθεί ασφαλή, αλλά συνοδεύονται και από κάποιες προειδοποιήσεις: Μην παίρνετε παυσίπονα πριν κάνετε το εμβόλιο, ενώ μετά θα έχετε κάποιες αναμενόμενες παρενέργειες.

 Τώρα, οι ειδικοί μας προειδοποιούν ώστε να αποφύγουμε μια άλλη δραστηριότητα για τουλάχιστον έναν μήνα αφότου κάνουμε το εμβόλιο COVID-19.

Κορονοϊός: Το εμβόλιο “μιμείται” σημάδια καρκίνου του μαστού

Η αμερικανική Εταιρεία Απεικόνισης του Μαστού εξέδωσε ανακοίνωση που αναφέρει ότι κάποια άτομα που έκαναν προσφάτως εμβόλιο COVID-19 παρουσίασαν οίδημα των μασχαλιαίων λεμφαδένωνΑυτό θα μπορούσε να εκτιμηθεί λανθασμένα ως σημάδι καρκίνου του μαστού. Οι μασχαλιαίοι λεμφαδένες βρίσκονται κοντά στο εξωτερικό στήθος. Αν μια γυναίκα δει διόγκωση σε εκείνο το σημείο στο πλαίσιο μιας εξέτασης μαστού, θα μπορούσε εύκολα να της προκαλέσει ανησυχία. Η ανακοίνωση των ειδικών περιγράφει λεπτομερώς τον τρόπο με τον οποίο οι επαγγελματίες υγείας πρέπει να τεκμηριώνουν ένα τέτοιο περιστατικό. Συνιστά, επίσης, σε όλους και ειδικά στις γυναίκες να μην κανονίσουν για εξέταση μαστού προτού περάσουν κάποιες εβδομάδες από το εμβόλιο COVID-19.

Σύμφωνα με τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), το οίδημα των μασχαλιαίων λεμφαδένων βρέθηκε τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες κατά τη διάρκεια των δοκιμών εμβολίων Pfizer και Moderna. Οι πρησμένοι λεμφαδένες είναι μια κοινή ανοσοαπόκριση που εμφανίζεται με διάφορα εμβόλια, όπως εκείνα της γρίπης, της ηπατίτιδας, της πολιομυελίτιδας και του τετάνου.

«Το λεμφικό είναι το σύστημα αποστράγγισης του οργανισμού και ανταποκρίνεται στη φλεγμονή», εξήγησε η ειδική επί ορμονικών θεμάτων και ιδρυτής της Revitalize Medical Group, δρ. Tara Scott. «Οι μασχάλες σας (ή οι μασχαλιαίοι λεμφαδένες) είναι αυτοί που βρίσκονται πιο κοντά στον βραχίονα -και στο στήθος- οπότε είναι ορατοί σε μια μαστογραφία».

Κορονοϊός: Περιμένετε τουλάχιστον έναν μήνα μεταξύ του εμβολίου COVID-19 και της μαστογραφίας

«Η σύσταση είναι να περιμένετε τουλάχιστον έναν μήνα μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου και να μην κάνετε τη μαστογραφία στο διάστημα μεταξύ των δύο δόσεων«, δήλωσε η δρ. Scott. Στην ανακοίνωσή της, η Εταιρεία Απεικόνισης του Μαστού ανέφερε ότι θα ήταν σώφρον να προγραμματίσετε μια μαστογραφία πριν κάνετε το εμβόλιο. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε επίσης να σας καθησυχάσει αν τυχόν σχηματιστεί κάποιο “γρομπαλάκι” κοντά στην μασχάλη σας μετά το εμβόλιο COVID-19.

Εάν δεν μπορείτε να κλείσετε ραντεβού για μαστογραφία πριν από το εμβόλιο, η Εταιρεία Απεικόνισης του Μαστού προτείνει “να περιμένετε 4 έως 6 εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου COVID-19″.

Κορονοϊός: Εάν προσέξετε πρησμένο μασχαλιαίο λεμφαδένα, μην βιαστείτε να βγάλετε συμπεράσματα

Μια μαστογραφία δεν είναι το μοναδικό τεστ που μπορεί να εντοπίσει έναν πρησμένο μασχαλιαίο λεμφαδένα. «Βλέπουμε μασχαλιαία αδενοπάθεια στην απεικόνιση μαστού, όπως σε μια μαστογραφία, υπερηχογράφημα, ή μαγνητική τομογραφία μαστού μετά από εμβόλια COVID-19», δήλωσε η δρ. Sunny Mitchell, επικεφαλής υπηρεσιών μαστού και γυναικών και διευθύντρια χειρουργικής μαστού στο νοσοκομείο Montefiore Nyack. «Αυτό παρουσιάζεται τόσο σε άτομα με ιστορικό καρκίνου του μαστού, όσο και σε άτομα χωρίς κανένα ιστορικό καρκίνου του μαστού». Η δρ. Mitchell είπε ότι οι ακτινολόγοι του μαστού χρησιμοποιούν βραχυχρόνια παρακολούθηση και επαναλαμβανόμενη απεικόνιση για να αξιολογήσουν την κατάσταση προτού συστήσουν βιοψία, σε περίπτωση που το εξόγκωμα σχετίζεται με το εμβόλιο COVID-19.

Η δρ. Rebecca Gamms, ακτινολόγος μαστού στο Hackensack Radiology Group / Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Hackensack, δήλωσε στο Forbes ότι «προτείνεται μια εξέταση σε 2-3 μήνες για να επιτρέψετε στους λεμφαδένες να επανέλθουν στο φυσιολογικό». Επιπλέον, για να αποφευχθεί η συχνότητα εμφάνισης αυτής της κατάστασης, η δρ. Gamms δήλωσε να τηρείται η σχετική σύσταση της Εταιρείας Απεικόνισης του Μαστού για προγραμματισμό μαστογραφιών είτε πριν, είτε 4 έως 6 εβδομάδες μετά από το εμβόλιο COVID-19.

Πηγές: https://www.forbes.comhttps://www.cdc.govhttps://bestlifeonline.com

ΠΗΓΗ – Iatropedia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου