Breaking

Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2021

Κακοκαιρία Μήδεια: Επί ποδός οι δήμοι - Πότε "χτυπάει" και πού

 Χιόνια στη Θεσσαλονίκη τον Ιανουάριο του 2021

Χιόνια στη Θεσσαλονίκη τον Ιανουάριο του 2021  MOTIONTEAM

Πλήρης αξιοποίηση του προγράμματος "Βοήθεια στο Σπίτι" και μεταφορά πολιτών προς και από τα εμβολιαστικά κέντρα, αν υπάρξει ανάγκη, κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας Μήδεια, που αναμένεται να "χτυπήσει" τη χώρα.

Την κακοκαιρία Μήδεια περιμένει εντός των επόμενων ωρών η χώρα μας. Την Παρασκευή (12/02) πραγματοποιήθηκε έκτακτη συντονιστική σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία, με αντικείμενο την διασφάλιση του καλύτερου συντονισμού όλων των δήμων της χώρας για την από κοινού αντιμετώπιση κινδύνων από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που θα επικρατήσουν τις επόμενες μέρες.

Υπογραμμίστηκε ιδιαίτερα η ανάγκη οι δήμοι της χώρας, με ενεργοποίηση όλων των μέσων που έχουν στη διάθεσή τους και σε στενή συνεργασία με τις δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, που έχουν ήδη τεθεί σε κατάσταση μέγιστης κινητοποίησης, να διευκολύνουν στο μέγιστο δυνατό τη διαδικασία εν εξελίξει για τον απρόσκοπτο εμβολιασμό του πληθυσμού, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ελευθερία».

Στο πλαίσιο αυτό, οι δήμοι της χώρας καλούνται να αξιοποιήσουν πλήρως το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», καθώς και κάθε άλλο πρόσφορο μέσο, ιδίως για τη μεταφορά πολιτών προς και από τα εμβολιαστικά κέντρα, εφόσον παρίσταται ανάγκη, καθώς και για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης πρόσβασης στα κατά τόπους Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και λοιπές μονάδες υγείας.

Κακοκαιρία Μήδεια: Πότε "χτυπάει" και πού

Για το Σάββατο στην πρόγνωση του καιρού προβλέπονται και τα πρώτα φαινόμενα της κακοκαιρίας Μήδεια νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο στα κεντρικά και τα βόρεια, χιονοπτώσεις στα ορεινά- ημιορεινά οι οποίες βαθμιαία θα είναι κατά τόπους πυκνές στη δυτική και κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την κεντρική Στερεά και πρόσκαιρα στην Ήπειρο. Προς το βράδυ θα χιονίσει και σε πεδινές περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης. Στην υπόλοιπη χώρα αναμένονται νεφώσεις με τοπικές βροχές, ενώ σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα νησιά του Ιονίου, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο και τα παραθαλάσσια της Ηπείρου, οι οποίες από το απόγευμα θα είναι κατά τόπους ισχυρές.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση, η οποία θα γίνει ιδιαιτέρως αισθητή στα κεντρικά και βόρεια. Παγετός θα σημειωθεί τις πρωινές και βραδινές ώρες στα βόρεια, όπου τις βραδινές ώρες θα είναι κατά τόπους ισχυρός.

Την Κυριακή, στα κεντρικά και τα βόρεια, τα ορεινά και ημιορεινά της Στερεάς, της Εύβοιας και τα ορεινά της Πελοποννήσου αναμένονται νεφώσεις με χιονοπτώσεις κατά διαστήματα πυκνές. Προς το βράδυ θα χιονίσει και στα ορεινά της Κρήτης καθώς και σε περιοχές της ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας με χαμηλό υψόμετρο. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με βροχές και κυρίως στις ανατολικές θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές καταιγίδες οι οποίες θα είναι κατά τόπους ισχυρές τις πρωινές ώρες στα δυτικά, και μέχρι αργά το απόγευμα στα νησιά του Αιγαίου και πρόσκαιρα στην Κρήτη.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα σε όλη τη χώρα. Παγετός θα σημειωθεί κυρίως στα ηπειρωτικά. Τις πρωινές και βραδινές ώρες στα βόρεια θα είναι ισχυρός.

Προσοχή συνιστά η Πολιτική Προστασία

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό ή λόγω χιονοπτώσεων και παγετού, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου