Breaking

Δευτέρα, 8 Φεβρουαρίου 2021

Κεραμέως: Δεν έχει προκύψει πως η λειτουργία των σχολείων συντελεί στην εξάπλωση της πανδημίας- Υπ.Παιδείας: ΌΧΙ σε νέα μείωση ύλης στις Πανελλήνιες

Στην υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε προ ολίγων ημερών και επιτρέπει σε μαθητές που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή συνοικούν με άτομο που ανήκει σε ευπαθή ομάδα να μην παρακολουθούν δια ζώσης τα μαθήματα, αλλά να μπορούν χωρίς να τους επιβάλλονται απουσίες, να τα παρακολουθούν μέσω τηλεκπαίδευσης, αναφέρθηκε σε συνέντευξή της στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Η κα. Κεραμέως, όμως, δεν έμεινε μόνο σ’ αυτό. Αναφέρθηκε και στα κρούσματα κορονοϊού στα σχολεία ανά την χώρα, υποστηρίζοντας ότι «είναι κλειστά το 0,3% των τμημάτων της χώρας και το 0,5% των σχολείων της χώρας λόγω κρουσμάτων κορονοϊού», ενώ σημείωσε ότι «όσα περισσότερα κρούσματα υπάρχουν στην κοινωνία, τόσο περισσότερο θα είναι τα κρούσματα και στα σχολεία» υπογραμμίζοντας ότι δεν έχει προκύψει πως η λειτουργία των σχολείων δια ζώσης συντελεί στην εξάπλωση της πανδημίας.

Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας περί των ομάδων προστασίας στα Πανεπιστήμια και τις βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ, η κα. Κεραμέως υποστήριξε πως «αυτό το νομοσχέδιο είναι κοινής λογικής».

«Για την βάση εισαγωγής είναι κοινή λογική να μην εισάγεται κάποιος σε ΑΕΙ με βαθμό 1 με άριστα το 20, κοροϊδεύουμε και τον ίδιο ότι μπορεί να τελειώσει την σχολή και τους συμφοιτητές του που έχουν καταφέρει να εισαχθούν με μεγαλύτερους βαθμούς και κοροϊδεύουμε και τον Έλληνα φορολογούμενο που πληρώνει για φοιτητές που δεν πληρούν ακαδημαϊκές προϋποθέσεις. Τι κάνουμε; Αναβαθμίζουμε το επίπεδο σπουδών», είπε αναφορικά με την θέσπιση της βάσης εισαγωγής σε κάθε Σχολή.

Για την ασφάλεια στα πανεπιστήμια, η κα. Κεραμέως είπε ότι «δεν είναι οριζόντιο το πρόβλημα, δεν αφορά σε όλα τα πανεπιστήμια της χώρας», προσθέτοντας ότι «πρέπει να προστατεύσουμε τους νέους μας από το να νομίζουν ότι είναι φυσιολογικό να χτίζουν καθηγητές μέσα στα γραφεία τους, να κατασκευάσουν μολότοφ και να κρεμούν ταμπέλες από τον λαιμό πρυτάνεων» και προσέθεσε ότι «αυτή η ομάδα θα λάβει ειδική εκπαίδευση και θα λειτουργεί αποτρεπτικά σε ότι έχει να κάνει με παράνομες συμπεριφορές».

 

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Απέκλεισε το ενδεχόμενο να μειωθεί περαιτέρω η ύλη των πανελλήνιων εξετάσεων για το 2021, η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή, αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αυτό να γίνει για τις υπόλοιπες τάξεις εφόσον χρειαστεί.

Όπως τόνισε η «για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου, ήδη υπήρξε μείωση της ύλης κατά 30% και αυτό τους έχει γνωστοποιηθεί ώστε να μην αιφνιδιαστούν».

Η υφυπουργός υποστήριξε ότι ακόμη και στις κόκκινες περιοχές οι μαθητές του λυκείου κάνουν μάθημα κανονικά μέσω της τηλεκπαίδευσης η οποία όπως δήλωσε γίνεται με τον αρτιότερο τρόπο και ότι δεν υπάρχουν μαθητές δυο ταχυτήτων αλλά μαθητές που διδάσκονται με δυο διαφορετικούς τρόπους. Όσον αφορά στις υπόλοιπες βαθμίδες δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να μειωθεί η ύλη λέγοντας ότι «παρακολουθούμε πάρα πολύ στενά την ύλη, τόσο στη δια ζώσης όσο και στην εξ αποστάσεως διδασκαλία. ‘

Έτσι, θα λάβουμε αποφάσεις όταν έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα και όταν περάσουν κι άλλες μέρες».

Σχετικά με τις προβλέψεις πολλών επιστημόνων ότι θα χρειαστεί να ξανακλείσουν τα σχολεία η υφυπουργός δήλωσε ότι δεν υπάρχει τέτοια συζήτηση και ούτε έχει τεθεί θέμα στην Επιτροπή των εμπειρογνωμόνων, επισημαίνοντας ότι «εμείς ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών, ακούμε τη γνώμη τους, και εν συνεχεία βάσει αυτών παίρνουμε την απόφαση».

Η ίδια ισχυρίστηκε ότι «τα κρούσματα, που καταγράφονται στα σχολεία είναι πολύ χαμηλά και ότι το ποσοστό των σχολείων και των τάξεων, που είναι κλειστά ανέρχεται στο 0,5% και 0,3% αντίστοιχα, με κάποια μικρή επιφύλαξη μιας αύξησης, η οποία επίσης παραμένει πολύ χαμηλή. Συνολικά, πάντως τα κρούσματα σε μαθητές είναι 0,03%».

Οι προβλέψεις των επιστημόνων

Πάντως, παρά τις δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας σχετικά με τα κρούσματα, γεγονός είναι ότι κάθε μέρα η λίστα με τα σχολεία, που κλείνουν αυξάνεται εντυπωσιακά έχοντας φτάσει σήμερα σε πάνω από 350 σχολεία ή τάξεις, ενώ πολλοί επιστήμονες επιμένουν ότι στο τέλος του μήνα η κυβέρνηση θ΄ αναγκαστεί να ξανακλείσει τα σχολεία. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο καθηγητής πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, στα μέσα Μαρτίου τα κρούσματα θα αυξηθούν εντυπωσιακά  και ότι τα στοιχεία σχετικά με τις μολύνσεις παιδιών 0-17 ετών δείχνουν άμεση συσχέτιση της λειτουργίας των σχολείων με την αύξηση των κρουσμάτων.

Στο ίδιο κλίμα κινείται και ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο οποίος υποστηρίζει ότι όσο μεγαλώνει η διασπορά του ιού στην κοινότητα, τόσο αυξάνεται και ο ρόλος των σχολείων στην αύξηση των μολύνσεων. Αντιθέτως, όταν δεν υπάρχει διασπορά, τότε είναι μικρός ο ρόλος τους. Επομένως, τα σχολεία, ειδικά τα δημοτικά, έχουν ρόλο πολλαπλασιαστή των κρουσμάτων. Ο ίδιος μάλιστα προέβλεψε, πως το υπουργείο Παιδείας θα αναγκαστεί στα τέλη Φεβρουαρίου να αναστείλει τη λειτουργία των σχολικών μονάδων για άλλη μια φορά.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου