Breaking

Πέμπτη, 18 Φεβρουαρίου 2021

Ο ΚΑΚΟΣ μας ο καιρός… “Μήδεια” αποχωρεί, ώρα να “πέσουν” κεφάλια

18/02/2021 


Η πρόσφατη κακοκαιρία οδήγησε για μία ακόμη φορά στην αποκάλυψη της ουσιαστικής «γύμνιας» της χώρας. Στη μητροπολιτική περιοχή της πρωτεύουσας εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά έμειναν χωρίς ρεύμα για ώρες / ημέρες ενώ επικρατούσε ισχυρό ψύχος, ενώ σύμφωνα με την ειδησεογραφία μία ολόκληρη πόλη, τα Ιωάννινα, έμεινε χωρίς ύδρευση για 24 ώρες.

Για άλλη μία φορά επιστρατεύθηκαν από τους κυβερνητικούς οι συνήθεις χαρακτηρισμοί «πρωτοφανής», «ανήκουστη» κλπ., και από τους αντιπολιτευόμενους οι κριτικές περί ανικανότητας, κατάρρευσης κ.λπ. Όλα ανεκτά, καθότι πριν κάποια χρόνια, οι ρόλοι μεταξύ κυβέρνησης και μείζονος αντιπολίτευσης ήταν… αντεστραμμένοι.

Όμως οι «κοκορομαχίες» αυτού του τύπου απλώς κρύβουν το πραγματικό πρόβλημα και το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να «διαχέουν» τις ευθύνες με αποτέλεσμα να είναι εξαιρετικά χρονοβόρα ή και αδύνατη η κατανομή τους.

Το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι το κεντρικό κράτος (υπουργεία – λοιπές υπηρεσίες – ελεγκτικοί μηχανισμοί), η τοπική αυτοδιοίκηση (περιφέρειες – δήμοι), κρατικές εταιρίες και διάφοροι άλλοι εμπλεκόμενοι, εκουσίως ή ακουσίως εγκλωβισμένοι σε ένα στρεβλό νομοθετικό και διαδικαστικό πλαίσιο με αλληλεπικαλύψεις αρμοδιοτήτων, απλώς απεύχονται να συμβεί… η «στραβή».

Αν πάλι συμβεί, τότε επικαλούνται τα πεπραγμένα των προγενέστερων και την… «κακιά ώρα», την υποστελέχωση και φυσικά «κρύβονται» πίσω από τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των συνεργείων αποκατάστασης τα οποία… τρέχουν και δεν φθάνουν, για να «μαζέψουν» τα ασυμμάζευτα.

Και την επόμενη φορά, το σενάριο επαναλαμβάνεται με εναλλαγές ρόλων στους κεντρικούς ρόλους και τους πολίτες απλώς να υπομένουν τις συνέπειες και να πληρώνουν για υπηρεσίες οι οποίες δεν προσφέρονται.

Στο Μάτι, έφταιγε η ρυμοτομία (λες και τα πάντα κτίστηκαν άναρχα σε μία νύκτα και οι αρμόδιοι αιφνιδιάστηκαν)… μέχρι και η κλιματική αλλαγή (ο ορισμός της «μπάλας στην εξέδρα»). Για τα παρεπόμενα της «Μήδειας», τα δένδρα, που σύμφωνα με τις δηλώσεις διαφόρων υπευθύνων (εντός ή εκτός εισαγωγικών), λόγω πτώσης διέκοψαν την ηλεκτροδότηση.

Ποιος είναι λοιπόν ο υπεύθυνος για τον συστηματικό και προληπτικό έλεγχο της κατάστασης των δένδρων και του κλαδέματος – περιποίησης τους; Ο κάθε δήμος, η περιφέρεια, οι αποκεντρωμένες διοικήσεις, ο ΔΕΔΗΕ, το δασαρχείο, οι Τούρκοι, οι εξωγήινοι; Ποιος είναι ο λόγος ύπαρξης των υπηρεσιών πολιτικής προστασίας σε δήμους και περιφέρειες;

Η αντιμετώπιση των συνεπειών (δηλαδή κατόπιν εορτής) ή η εκ των προτέρων καταγραφή και ανάλυση των σημείων τρωτότητας σε κάθε δήμο / περιφέρεια ώστε με ένα συνεχές και συστηματικό πρόγραμμα εργασιών να προλαμβάνονται ή τουλάχιστον να ελαχιστοποιούνται τα όποια προβλήματα προτού εμφανισθούν άμα τύχει η… «στραβή»;

Δεν αρκεί να επικαλούμαστε απλώς την κλιματική αλλαγή και να μην προετοιμαζόμαστε σε πρακτικό επίπεδο να προλάβουμε / αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της. Γιατί δεν ξεκαθαρίζονται οι αρμοδιότητες και κατά συνέπεια οι ευθύνες;

Μα διότι δεν συμφέρει κανέναν. Αυτούς που διαχειρίζονται την εξουσία σε τοπικό / περιφερειακό / κεντρικό επίπεδο ως αιρετοί (αν και υπάρχουν πολλές ισχυρές ενδείξεις ότι εμφορούνται από την αντίληψη ότι τους ανήκει) και την άμορφη μάζα που καλείται δημόσια διοίκηση – υπηρεσίες και τοπική αυτοδιοίκηση.

Γιατί αν ξεκαθαρισθούν οι αρμοδιότητες και οι ευθύνες, τότε τα κεφάλια θα «πέφτουν» αυτόματα. Ενώ τώρα, με την τακτική της «σούπας», αντικειμενικός σκοπός όλων των εμπλεκόμενων είναι πρώτα να περάσουν τον κάβο και στη συνέχεια τα ζητήματα να ξεχαστούν στο μνημονικό και τα… συρτάρια.

Η παρούσα κυβέρνηση, που συνεχώς επαγγέλλεται το «επιτελικό κράτος», θα πρέπει σε πρώτη φάση, με συνοπτικές διαδικασίες να «πάρει» κεφάλια. Αν υιοθετήσει την «πεπατημένη» μέθοδο αναμονής της… αμνησίας, στην επόμενη κρίση το πρόβλημα θα επανέλθει και μάλιστα δριμύτερο. Σε δεύτερη φάση, θα πρέπει να ξεκαθαρίσει αρμοδιότητες και ευθύνες.

Καθένας αιρετός ή μη που κατέχει μία θέση θα πρέπει να γνωρίζει εκ των προτέρων τις αρμοδιότητες και τις ευθύνες του και ότι αυτόματα θα καθίσταται υπόλογος για οτιδήποτε παρέλειψε να πράξει. Διαφορετικά, θα συνεχίσουν να φταίνε η «κακιά στιγμή», η «κακιά ώρα» και ο «κακός μας καιρός» (κυριολεκτικά στην παρούσα περίπτωση).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου