Breaking

Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2021

Τουρκία: Ανακαλύφθηκε μεγάλος αριθμός ειδωλίων που απεικονίζουν αρχαίους Έλληνες θεούς (video-εικόνες)

Oι αρχαιολόγοι περίμεναν ότι θα βρουν το ελληνιστικό θέατρο, αλλά όχι τα ειδώλια που βρέθηκαν διάσπαρτα μέσα σε αυτό και ήταν «μια απροσδόκητα μεγάλη έκπληξη», όπως δήλωσε ο Çevik στο Live Science. «Είναι σαν να αναστήθηκαν οι άνθρωποι των Μύρων, να έτρεξαν και να έφτασαν στο σήμερα», θυμάται να λέει στην ομάδα του όταν έκαναν την ανακάλυψη.

Τα ειδώλια, που χρονολογούνται πριν από 2.100 έως 2.200 χρόνια, απεικονίζουν θνητούς άνδρες και γυναίκες, καθώς και θεότηες όπως η Άρτεμις, ο Ηρακλής, η Αφροδίτη, η Λητώ και ο Απόλλωνας. Άλλα ειδώλια απεικονίζουν μια γυναίκα και ένα παιδί, ένα αγόρι με φρούτα, έναν ιππέα και μια γυναίκα που μεταφέρει μια υδρία.

(Myra Andriake Excavations Archive/Nevzat Çevik )

Λόγω της συνύπαρξης των ειδωλίων και του γεγονότος ότι η συλλογή περιλάμβανε ειδώλια που απεικονίζουν θεότητες, αναθηματικές πινακίδες και δοχεία θυμιάματος, οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα ευρήματα μπορεί να είχαν μεταφερθει εκεί από έναν χώρο λατρείας. Η συλλογή δίνει «σημαντικά στοιχεία για την ελληνιστική περίοδο των Μύρων και της Λυκίας», είπε ο αρχαιολόγος.

Ορισμένα αγαλματίδια έχουν διατηρήσει μερικώς τα χρώματά τους. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το κόκκινο, το μπλε και το ροζ χρώμα χρησιμοποιήθηκαν σε διαφορετικές αποχρώσεις. Οι επιγραφές στις πλάτες ορισμένων ειδωλίων θα μπορούσαν να φέρουν το όνομα ενός δασκάλου ή ενός εργαστηρίου. Το γεγονός ότι η ομάδα ανακάλυψε περισσότερα από 50 κεφάλια, χωρίς το υπόλοιπο σώμα, υποδηλώνει ότι υπάρχουν περισσότερα στην περιοχή.

(Myra Andriake Excavations Archive/Nevzat Çevik )

Η ομάδα ανακάλυψε επίσης κεραμικά, χάλκινα, μολυβδένια και ασημένια αντικείμενα γύρω από τις τερακότες και σχεδιάζει να συνεχίσει την ανασκαφή της περιοχής φέτος. Εν τω μεταξύ, εργάζεται για τη συντήρηση, επισκευή και συναρμολόγηση των εκατοντάδων μικρών κομματιών που αποτελούν τη συλλογή. Οι αρχαιολόγοι σκοπεύουν να δημοσιεύσουν τα ευρήματά τους και να εκθέσουν τις τερακότες στο Μουσείο Πολιτισμών Andriake Lycian στην Αττάλεια της Τουρκίας. Οι ανασκαφές πραγματοποιήθηκαν εκ μέρους του Πανεπιστημίου Akdeniz και του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας.



ΠΗΓΗ: Livescience

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου