Breaking

Σάββατο, 13 Μαρτίου 2021

Καθαρά Δευτέρα: Πέταγμα χαρταετού σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από το σπίτι μας –Καλό Απρίλιο για άνοιγμα λιανεμπορίου και σχολείων


Η Καθαρά Δευτέρα φέτος δεν θυμίζει τις προηγούμενες χρονιές, καθώς τα περιοριστικά μέτρα του lockdown δεν θα επιτρέψουν επισκέψεις σε σπίτια φίλων και γνωστών, ενώ το παραδοσιακό πέταγμα του χαρταετού, αν και δεν απαγορεύεται, θα είναι αρκετά δύσκολο.

“Κούλουμα αλλιώς”… και φέτος, με τα μέτρα κατά του κορονοϊού να συνεχίζουν να είναι αυστηρά, χωρίς όμως να προστίθενται επιπλέον περιορισμοί το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, σε σχέση με αυτά που ακολουθούμε καθημερινά.

Ναι στον χαρταετό, όχι στις συναθροίσεις και στα κορονοπάρτι η αυστηρή σύσταση κυβέρνησης και ειδικών.

Αυτά που πρέπει να γνωρίζουμε είναι:

– Πρώτον, δεν επιτρέπονται οι υπερτοπικές μετακινήσεις, πλην των γνωστών εξαιρέσεων που ήδη εφαρμόζονται (πχ μετακίνηση για λόγους εργασίας, επιστροφής σε μόνιμη κατοικία κοκ).

– Δεύτερον, οι μετακινήσεις σε σούπερ μάρκετ, καταστήματα ειδών πρώτης ανάγκης και ATM τραπεζών πραγματοποιούνται μόνο εντός του Δήμου διαμονής ή σε απόσταση έως 2 χιλιόμετρα από τον τόπο κατοικίας. Παράλληλα, οι μετακινήσεις για σωματική άσκηση και οι βόλτες με κατοικίδιο επιτρέπονται μόνο εφόσον είμαστε πεζοί ή με ποδήλατο και όχι με αυτοκίνητο, ενώ στις μετακινήσεις που αφορούν παροχή βοήθειας, οι αστυνομικοί μπορούν να ζητούν διευκρινίσεις.

‘Έτσι, το έθιμο του χαρταετού μπορεί να τηρηθεί, αλλά με όρους…

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε χθες ότι το πέταγμα του χαρταετού θα γίνει με τους περιορισμούς των μετακινήσεων εντός του οικείου δήμου ή σε απόσταση 2 χιλιομέτρων. Ωστόσο πηγές του Μεγάρου Μαξίμου διευκρίνιζαν ότι οι πολίτες θα μπορούν να πετάξουν τον χαρταετό σε όποιο σημείο μπορούν να φτάσουν με τα πόδια από το σπίτι τους, ή και με το ποδήλατο.
Και βέβαια λαμβάνοντας όλα τα μέτρα αποστάσεων και αποφυγής συνωστισμού στους υπαίθριους χώρους.

Η έξοδος θα γίνεται με αποστολή SMS με τον κωδικό 6.

– Τρίτον, η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει κανονικά από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί της επόμενης ημέρας για τις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου, καθώς και για την Αττική και τη Θεσσαλονίκη. Και από τις 7 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί για τις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου.
Υπενθυμίζεται ότι για Σάββατο και την Κυριακή, η απαγόρευση κυκλοφορίας στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη ξεκινά από τις 7 το απόγευμα και διαρκεί ως τις 5 το πρωί, όπως κάθε Σαββατοκύριακο.

Οι έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ. αναμένεται να εντατικοποιηθούν το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, προκειμένου να αποτραπούν οι άσκοπες μετακινήσεις εκτός δήμου και νομού κατοικίας.

Πώς θα πετάξουμε χαρταετό την Καθαρά Δευτέρα και μέχρι τι ώρα επιτρέπεται η μετακίνηση. Όλα τα μέτρα.

Την Καθαρά Δευτέρα θα μπορούμε να πετάξουμε χαρταετό αλλά σε απόσταση μόλις 2 χιλιομέτρων από το σπίτι μας, ενώ για την μετακίνηση μας, χρειάζεται να στείλουμε SMS στο 13033, σύμφωνα με τον Νίκο Χαρδαλιά.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, ανακοίνωσε από το υπουργείο Υγείας, ότι την Καθαρά Δευτέρα τα μέτρα θα παραμείνουν ως έχουν και δεν υπάρχει καμία αλλαγή ή περιορισμός.

Έτσι, για να πετάξουμε χαρταετό πρέπει να στείλουμε SMS με κωδικό 6 στο 13033, ενώ η μετακίνηση επιτρέπεται μόνο αν είμαστε πεζοί ή με ποδήλατο, ενώ απαγορεύεται η χρήση οχήματος.

Παρόλα αυτά, το χρονικό περιθώριο που επιτρέπεται κάποιος να μετακινείται διαφέρει από περιοχή σε περιοχή.

Στις περιοχές που είναι στο «κόκκινο», η απαγόρευση κυκλοφορίας ξεκινάει από τις 21:00 το βράδυ και είναι μέχρι τις 05:00. Επίσης, στις περιοχές που είναι στο «βαθύ κόκκινο», η απαγόρευση αρχίζει από τις 19:00 και τελειώνει στις 05:00.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΟΜΩΣ. Η απαγόρευση κυκλοφορίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα είναι σε ισχύ από τις 21:00 έως τις 05:00, καθώς ανήκουν μεν στο «βαθύ κόκκινο», αλλά είναι μητροπολιτικές περιοχές, σύμφωνα με τον Νίκο Χαρδαλιά.

Υπενθυμίζεται, ότι το SMS στον αριθμό 13033 είναι χωρίς χρέωση, ενώ πρέπει να είναι της μορφής:

X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις παρακάτω αιτιολογίες:

1 Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό ή αιμοδοσία ή εμβολιασμό COVID-19, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.

2 Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.

3 Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία ή τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.

4 Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεία ανηλίκων μαθητών από/προς το σχολείο.

5 Μετάβαση σε τελετή κηδείας υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

6 Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά τρία άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

Σε αυτόν τον κωδικό επιτρέπεται και η μετακίνηση για το πέταγμα του χαρταετού με τη διαφορά ότι θα γίνει σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από την οικία μας και η μετάβαση θα γίνει με τα πόδια ή με ποδήλατο. 

Θα λαμβάνουμε ως απάντηση:

Μετακίνηση [κενό] X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου