Breaking

Τρίτη 16 Μαρτίου 2021

Τι θα γίνει σε περίπτωση που αποσυρθεί το AstraZeneca με τη δεύτερη δόση όσων έχουν ήδη κάνει την πρώτη

Με τον αναβρασμό που επικρατεί με τα εμβόλια της Astrazeneca αρκετοί αναρωτιούνται και στην Ελλάδα τι θα γίνει σε περίπτωση που ανασταλεί το συγκεκριμένο εμβόλιο.

Σε αυτό έδωσε απάντηση ο γιατρός-ερευνητής Γιώργος Παυλάκης, ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΪ εμφανίστηκε καθησυχαστικός λέγοντας πως το ποσοστό των θρομβώσεων είναι πολύ μικρό και ακόμη και αν χρειαστεί να ανασταλεί το εμβόλιο της Astrazeneca στην Ελλάδα, όσοι έχουν κάνει την πρώτη δόση δεν θα έχουν πρόβλημα αν στην δεύτερη δόση χρησιμοποιήσουν ένα άλλο εμβόλιο.

«Σε περίπτωση που έχουν κάνει το πρώτο εμβόλιο με την συγκεκριμένη εταιρία, δεν θα υπάρχει θέμα. Θα μπορούν να κάνουν το εμβόλιο από άλλη εταιρία» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παυλάκης, που πρόσθεσε:

«Η αποτελεσματικότητα μεταξύ δύο διαφορετικών εμβολίων είναι μεγαλύτερη και όχι μικρότερη. Δεν πρέπει να φοβάται ο κόσμος».

Ο γιατρός δεν δείχνει πάντως να ανησυχεί για την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου. «Αν υπήρχε θέμα, τότε η Αγγλία θα είχε τεράστιο πρόβλημα γιατί έχει κάνει 10 εκατομμύρια εμβολιασμούς. Πρέπει να γίνει μια μελέτη. Ισως υπάρχει πρόβλημα, αλλά πρέπει να το δούμε σωστά και όχι βιαστικά. Τα περιστατικά θρομβώσεων είναι πολύ λίγα σε ποσοστό. Αν αποδειχθεί πως υπάρχει πρόβλημα και είναι συχνότερο, τότε υπάρχει πρόβλημα», σχολίασε.

Στο ζήτημα που έχει προκύψει με το εμβόλιο της AstraZeneca και τις αναστολές εμβολιασμών σε πολλές χώρες της Ευρώπης αναφέρθηκε η καθηγήτρια επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού.

Η κ. Λινού ερωτήθηκε, μεταξύ άλλων, και για το τι θα πρέπει να γίνει με όσους έχουν κάνει ήδη την πρώτη δόση του εμβολίου ή έχουν ραντεβού για το εμβόλιο, αλλά δεν ξέρουν τι να κάνουν.

«Αυτό είναι αλήθεια και ούτε και οι κυβερνήσεις ούτε οι οργανισμοί ξέρουν τι να κάνουν» επισήμανε. Έκανε λόγο για μια δύσκολη απόφαση, λέγοντας μάλιστα πως «είναι δύσκολο να συμβουλέψεις κάποιον αυτή τη στιγμή».

Αυτό που τόνισε η κ. Λινού είναι πως πρέπει να ζυγίσουν με τον κίνδυνο από το εμβόλιο με τον κίνδυνο να κολλήσει κάποιος τον ιό.

«Το όφελος είναι τόσο μεγαλύτερο, που θα έπρεπε να προχωρήσουμε» σημείωσε η ίδια με κάθε επιφύλαξη και ξεκαθάρισε πώς για το ζήτημα θα συνεδριάσουν τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα, ενώ υπογράμμισε πως «τα προβλήματα είναι λίγα, ελάχιστα μέχρι στιγμής».

Ωστόσο, τόνισε πώς τα περιστατικά με θρομβώσεις είναι ελάχιστα και σπάνια, δηλαδή 5 με 6 περιστατικά στο εκατομμύριο.

«Είναι σπάνιο και είναι ίσως το ίδιο σπάνια με αυτά που θα συνέβαιναν ούτως ή άλλως και αυτό προσπαθούν να διερευνήσουν τώρα» εξήγησε η καθηγήτρια για να καταλήξει ότι «όλα τα περιστατικά είναι υπό διερεύνηση και έχουν σχέση με το πηκτικό σύστημα».
themaygeias

VIDEO
 

 

Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου