Breaking

Κυριακή, 28 Μαρτίου 2021

Ιλάν Μιζράχι: «Ο Ερντογάν ξέρει καλά ότι δεν μπορεί να κάνει πόλεμο ούτε με την Ελλάδα ούτε με το Ισραήλ»

 

Στην εκπομπή του Focus FM “Εν Ψυχρώ” με τον Γιώργο Αδαλή μίλησε ο πρώην επικεφαλής του Ανωτάτου Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του κράτους του Ισραήλ και πρώην αναπληρωτής διοικητής της mossad Ιλάν Μιζράχι.

Απάντησε σε πολλά ερωτήματα σε σχέση με την γεωπολιτική της περιοχής μας αλλά και για θέματα Ασφαλείας.Για τις πρόσφατες εκλογές στο Ισραήλ, είπε ότι πράγματι, ήταν η πρώτη φορά που κανείς δεν τόλμησε προεκλογικά, να κάνει προβλέψεις. Δεν πρόκειται, είπε, για δύο μπλοκ ένα με τον Νετανιάχου κι ένα Αντι-Νετανιάχου, αλλά δύο μπλοκ το ένα που εκπροσωπεί την «δεξιά» του Ισραήλ και το άλλο μικρότερο που αποτελεί ένα μπλοκ «αραβόφωνων» κομμάτων.

«Οι ρίζες της συμμαχίας Ελλάδος και Ισραήλ, βρίσκονται στην εποχή του 2008 και ίσως λίγο πιο πριν. Ειδικά μετά τα όσα εξελίχθηκαν με την υπόθεση του πλοίου «Mavi Marmara», ο Ερντογάν μετετράπη από επικίνδυνος για το Ισραήλ, σε εχθρό του Ισραήλ. Τότε κάποιοι στην Ελλάδα πίστεψαν ότι η συμμαχία που προσέφερε το Ισραήλ, αποτελούσε κίνηση ελιγμού και τακτικής απέναντι στην Ελλάδα. Διαψεύστηκαν όμως διότι το Ισραήλ προσέφερε στην Ελλάδα μια πραγματική συμμαχία σε όλα τα μέτωπα, και η συμμαχία ήταν και στρατιωτική. Πράγμα που αποδείχτηκε, όταν η πολεμική αεροπορία του Ισραήλ το 2012, ζήτησε από την Π.Α. της Ελλάδος, να συνασκούνται τα αεροσκάφη τους πάνω από το Αιγαίο», εννοώντας ότι το Ισραήλ αναγνωρίζει με τον τρόπο αυτό την απόλυτη επικυριαρχία της χώρας μας στο Αιγαίο.

Αναφερόμενος στον Ερντογάν, είπε ότι «οι τούρκοι βρίσκονται πίσω από την Χαμάς. Από την εποχή του Νταβούτογλου θέλουν να επικυριαρχήσουν σε Μ.Ανατολή, Βαλκάνια και Καύκασο. Χρησιμοποιεί τους μετανάστες ως εργαλείο για να εφαρμόσει αυτή την πολιτική του».

Για τις σχέσεις Ισραήλ και Αιγύπτου, είπε ότι «τα δύο κράτη βρίσκονται στην ίδια πλευρά μαζί με την Ελλάδα και την Κύπρο. Στην πλευρά της ασφάλειας και της ηρεμίας. Στην απέναντι πλευρά βρίσκεται η Τουρκία και η ισλαμική Τρομοκρατία. Γι αυτό τόσο το Ισραήλ όσο και η Αίγυπτος είναι κατά της Τουρκίας και κατά της Ισλαμικής Τρομοκρατίας. Οι σχέσεις Ισραήλ-Αιγύπτου, είναι πλέον πάρα πολύ καλές». Αποκάλυψε μάλιστα, ότι οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ, δίνουν στον Στρατό της Αιγύπτου, κορυφαίες πληροφορίες για τους πυρήνες τρομοκρατών σε όλο τον κόσμο και με βάση αυτές τις πληροφορίες η Αίγυπτος εξασφαλίζει την Ασφάλειά της.

Αφού αναφέρθηκε σε θέματα Ενέργειας στην Αν.Μεσόγειο υπογράμμισε ότι το Τουρκο-Λιβυκό μνημόνιο, είναι η προσπάθεια του Ερντογάν να βάλει χέρι στις πλουτοπαραγωγικές πηγές της Λιβύης όπου η Τουρκία έχει εγκαταστήσει μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Ενώ γνώριζε ότι η Τουρκία, διαθέτει από παλιά πετρελαιοπηγές στην χώρα αυτή.

«Ο Ερντογάν νομίζει ότι είναι ο ηγέτης των Μουσουλμάνων αλλά ο μουσουλμανικός κόσμος δεν τον αναγνωρίζει ως τέτοιο. Για την ακρίβεια οι περισσότεροι Μουσουλμάνοι, ειδικά στον Κόλπο και στο Ιράν, δεν τον θέλουν καθόλου».

Αναφερόμενος στην νέα διοίκηση Μπάιντεν και τις ΗΠΑ, τόνισε ότι θα προσπαθήσει να ισορροπήσει ανάμεσα σε Σαουδική Αραβία και Ιράν χωρίς να στραφεί όμως εχθρικά κατά του Βασιλείου μετά τον πόλεμο στις τιμές πετρελαίου που έχει ξεσπάσει. «Είναι τρομακτικά δύσκολο για τον Μπάιντεν να εγκαταλείψει εντελώς την συμμαχία των ΗΠΑ με την Σ.Αραβία. Κι αυτό το ξέρουν οι Σαουδάραβες γι αυτό προσπαθούν να έρθουν κοντά στους Ρώσους και στους Κινέζους. Η Αστάθεια είναι η πολιτική του Ιράν και η Αστάθεια είναι πολιτική και της Τουρκίας στην περιοχή», τόνισε.

Ερωτώμενος για την περίπτωση πολεμικής σύρραξης στην περιοχή, είπε ότι: «από την μια πλευρά, το Ιράν θέλει και επεξεργάζεται σχέδια για να επιτεθεί στρατιωτικά στο Ισραήλ. Από την άλλη πλευρά, ο Ερντογάν ναι μεν δεν θέλει σταθερότητα στην περιοχή όμως, ξέρει καλά ότι δεν μπορεί να κάνει πόλεμο ούτε με την Ελλάδα ούτε με το Ισραήλ. Δεν θα τολμούσε να κάνει επίθεση σε μια από τις δύο χώρες αλλά θα προσπαθεί να το παίζει αφέντης στην περιοχή. Μόνο ένας τρελός θα επιχειρούσε κάτι τέτοιο γνωρίζοντας ότι θα χάσει τα πάντα. Πιστεύω ότι ο Ερντογάν δεν είναι τρελός, απλά έχει μεγάλη όρεξη για κατακτήσεις χωρίς να χρειάζεται να έρθει σε σύγκρουση με τους Ευρωπαίους».

Ποιός είναι ο Ιλάν Μιζράχι
Ο κ Μιζράχι ξεκίνησε την καριέρα του στην Mossad όπου υπηρέτησε για 30 χρόνια σε διάφορες επιτελικές θέσεις κι έφτασε ως τον βαθμό του αναπληρωτή διευθυντή της. Παράλληλα, διετέλεσε και επικεφαλής του Ανωτάτου Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του κράτους του Ισραήλ, θέση την οποία κατείχαν μόνο επτά άτομα στο παρελθόν.
Είναι κάτοχος B.A. του πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ στις Πολιτικές Επιστήμες και στην Ιστορία της Μέσης Ανατολής και του Ισλάμ. Είναι επίσης κάτοχος του τίτλου M.A. στις Πολιτικές επιστήμες του πανεπιστημίου της Χάιφα.
Κατά την υπηρεσία του στην Mossad υπηρέτησε σε διάφορες επιτελικές θέσεις, συμπεριλαμβανομένης του προϊσταμένου της Αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας. Ο ίδιος ίδρυσε την διεύθυνση πληροφοριών ανθρώπινης νοημοσύνης (HUMINT) η οποία αποτελεί τον πλέον εξελιγμένο κλάδο συλλογής πληροφοριών.
Ο κ. Μιζράχι διετέλεσε επίσης Διευθυντής Επιχειρήσεων της Mossad και η τελευταία του θέση στην υπηρεσία ήταν αναπληρωτής διοικητής της Mossad.
Αφότου έφυγε από τη Mossad ίδρυσε μια πασίγνωστη εταιρεία συμβούλων ασφαλείας, την I.M. TATOOM Consulting ltd. η οποία αναλαμβάνει έργα στον ιδιωτικό τομέα σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη και στηρίζεται σε εξελιγμένη Ισραηλινή Τεχνολογία.

Ο κ. Μιζράχι εκτός από Ισραηλινά ομιλεί Αγγλικά, Αραβικά και Ιταλικά!

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη στο παρακάτω ηχητικό:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου