Breaking

Δευτέρα, 8 Μαρτίου 2021

Κύπρο και Καστελόριζο για να πετάξει εκτός την Τουρκία από την Ανατολική Μεσόγειο»

 

Γαλλικό ΜΜΕ: «Ο Κ.Μητσοτάκης θυσίασε 

Τα γαλλικά ΜΜΕ προχώρησαν σε μια πολύ σημαντική αποκάλυψη σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη πρότεινε στον Αιγύπτιο πρόεδρο Α.Σίσι την αλλαγή πορείας του αγωγού EastMed για να πετάξει εκτός Αν. Μεσογείου την Τουρκία θυσιάζοντας Κύπρο και Καστελόρζιο!

Γι αυτό πρότεινε να περάσει ο αγωγός διαμέσου αιγυπτιακού εδάφους, διότι με αυτόν τον τρόπο «εξαιρώντας την Κύπρο, εξαιρείται και η Τουρκία, η οποία ελέγχει το ένα τρίτο του νησιού από το 1974 και επιδιώκει να υποστηρίξει τα συμφέροντά της».

Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει το πολύ γνωστό γαλλικό ΜΜΕ meretmarine σε άρθρο που γράφτηκε μάλιστα από το “editorial team”!

Οι Γάλλοι «δίνουν» την κυβέρνηση

Αυτό που οι Γάλλοι λένε είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση παρουσιάζει αδυναμία να υποστηρίξει τη νόμιμη Κυπριακή Δημοκρατία και τη νόμιμη κυπριακή ΑΟΖ η οποία ανήκει εξολοκλήρου μόνο στο κυπριακό κράτος.

Φυσικά δεν είναι το ζήτημα μόνο η Κύπρος αλλά και το σύμπλεγμα του Καστελόριζου το οποίο αποτελεί το απώτατο νοτιοανατολικό άκρο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Βάσει του Διεθνούς Δικαίου υπάρχει εξορισμού χωρίς ανάγκη ανακήρυξης, όπως επίσης και το απώτατο νοτιοανατολικό άκρο της ελληνικής δυνητικής ΑΟΖ.

Δυνητικής διότι δεν έχει ανακηρυχθεί. Όμως με απλά λόγια, υφαλοκρηπίδα σημαίνει βυθός και είναι ελληνικό έδαφος, ΑΟΖ σημαίνει βυθός και υπερκείμενα νερά.

Ο αγωγός έχει συμφωνηθεί να περάσει από τους βυθούς των δύο ελληνικών κρατών

Ένας αγωγός τοποθετείται στον βυθό οπότε νόμιμα η Αθήνα θα περνούσε τον αγωγό από την υφαλοκρηπίδα της, που όμως η Τουρκία παρανόμως δεν την αναγνωρίζει και μάλιστα την παραβιάζει κατ’ εξακολούθηση πραγματοποιώντας έρευνες στον βυθό.

Μιλάμε για ελληνικό βυθό, κάτι που σημαίνει ότι αποτελεί αιτία πολέμου.

Οι Γάλλοι αναφέρουν χαρακτηριστικά «Η Άγκυρα αρνείται να αναγνωρίσει την ΑΟΖ της Λευκωσίας και πραγματοποιεί έρευνες στα κυπριακά νερά ενώ το τουρκικό Ναυτικό παρενοχλεί τα ερευνητικά πλοία νοτίως της Κύπρου.

Η Τουρκία αναφέρεται στα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και στα έσοδα από τους ενεργειακούς πόρους».

«Αθήνα και Κάϊρο συζητούν την πιθανότητα τροποποίησης της πορείας του αγωγού αερίου με τον οποίο προτίθενται να εξάγουν 9 με 11 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα τον χρόνο από την Μεσόγειο Θάλασσα, σύμφωνα με το ελληνικό ΜΜΕ “Το Βήμα”.

Σύμφωνα με την εφημερίδα οι συζητήσεις έλαβαν χώρα τον περασμένο Νοέμβριο μεταξύ του Αιγύπτιου προέδρου Abeld Fattah Al-Sisi του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την διάρκεια επίσημης επίσκεψης.

Έτσι, αντί να ξεκινάει ο αγωγός από το ισραηλινό κοίτασμα Leviathan το οποίο εκμεταλλεύεται η Noble Energy για να φτάσει στην Κύπρο και μετά στην Ελλάδα και εν τέλει στην Ιταλία, ο αγωγός αερίου θα ξεκινήσει από τα ίδια πεδία στην Λεβαντίνη αλλά θα περάσει διαμέσου της Αιγύπτου με παράκτιο σωλήνα για να πάει στην Κρήτη παρακάμπτοντας την Κύπρο.

Ένα χρόνο πριν, Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ υπέγραψαν σημαντική συμφωνία για την κατασκευή αυτού του αγωγού στην ανατολική Μεσόγειο ο οποίος θα κοστίσει μεταξύ 7 κα 9 δισεκατομμυρίων ευρώ, θα έχει μήκος 1.872 χιλιόμετρα και θα αγγίξει βάθη 3.000 μέτρων και προκαλεί σοβαρές προστριβές με την Τουρκία» αναφέρει το γαλλικό ΜΜΕ.

Εδώ τίθεται ένα ακόμα σοβαρό ζήτημα πέραν της καταστρατήγησης εθνικών συμφερόντων και είναι νομικής φύσεως. Αν εν τέλει έγινε μια τέτοια πρόταση, πως σκόπευε η ελληνική κυβέρνηση να την υλοποιήσει αφού την συμφωνία την υπέγραψε μαζί με την αιγυπτιακή και την κυπριακή κυβέρνηση.

Στην Κύπρο, επισήμως «διέψευσαν» ότι έγινε κάτι τέτοιο αλλά έγινε… χαμούλης και ο χαμούλης σε ένα νησί 700.000 Ελληνοκυπρίων δεν κρύβεται. Συνεπώς για να έγινε τόσο «ντόρος» τελικά κάτι υπήρχε.

Όσο για «Το Βήμα» αντικυβερνητικό δεν το λες, οπότε η δημοσίευσή του είναι πολύ δύσκολο να αμφισβητηθεί (χώρια με την δεδομένη αξιοπιστία και εγκυρότητα της εφημερίδας που είναι ένα από τα αρχαιότερα και ιστορικότερα ελληνικά ΜΜΕ).

Πέρα απ’όλα αυτά υπάρχει και το ζήτημα εμπιστοσύνης προς την ίδια την Αίγυπτο η οποία έχει πολλά στελέχη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας σε καίριες κυβερνητικές θέσεις από την εποχή του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι.

Ποιος εγγυάται ότι δεν θα επιστρέψουν και πάλι κάποτε στην εξουσία; Υπάρχει κανείς στην Αθήνα που θα ήθελε να βρίσκεται ο αγωγός στα χέρια των Αδελφών Μουσουλμάνων;

Σίγουρα αυτό δεν το θέλουν ούτε οι Ισραηλινοί.

Γι’αυτό και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε απόν Α.Σίσι να αναλάβει τους Αδελφούς Μουσουλμάνους που βρίσκονται «κρυμμένοι» στα υπουργεία του.

Αρθρογράφος: Θεόφραστος Ανδρεόπουλος

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου