Breaking

Πέμπτη 11 Μαρτίου 2021

Κατερίνα Σακελλαροπούλου, το παπούτσι σου βρωμάει άλλαξέ το

Στη φούρια των ημερών περάσαμε στα ψιλά την επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας στη Ρόδο. Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου βρέθηκε στο νησί της Ρόδου για να παραστεί στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 73ης επετείου Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου.

Όλα καλά κι όλα ωραία μέχρι εδώ. Ο δήμαρχος Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης δήλωσε τα εξής: «Σήμερα είχαμε τη χαρά και την τιμή να υποδεχτούμε στη Ρόδο, την πρωτεύουσα της Δωδεκανήσου, την Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου για να παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις της 73ης Επετείου της Ενσωμάτωσης των νησιών μας με τη Μητέρα Ελλάδα.

Η παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας στη Ρόδο σε μια δύσκολη συγκυρία για το νησί μας, και σε έναν ιδιαίτερο εορτασμό της Επετείου της 7ης Μαρτίου, αποτελεί ύψιστη τιμή για την περιοχή μας. Το μήνυμα της Ενσωμάτωσης και των αγώνων των προγόνων μας για την απελευθέρωση των νησιών μας είναι διαχρονικό και αποτελεί την πυξίδα μας στη σημερινή εποχή που μαχόμαστε για το παρόν και το μέλλον των παιδιών μας».

Έχεις τώρα όλη την πληροφορία. Πάμε λοιπόν στα σοβαρά της επίσκεψης. Κατέβηκε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου από το αεροσκάφος κι έπαθαν σου λέει σοκ όσοι ήταν εκεί για την υποδοχή. Οργή για την απαράδεκτη εμφάνισή της. Οργή; Απαράδεκτη εμφάνιση; Και περιμένεις μετά από αυτό να δεις τουλάχιστον μπικίνι και σαγιονάρα δίχαλη.

Η πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κατά την άφιξή της στη Ρόδο

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου φορά σκούρο μπλε παντελόνι, γαλάζιο παλτό και γκρι αθλητικά παπούτσια. Εδώ στο τελευταίο μείνε και ζούμαρε. Το casual πατούμενο της Προέδρου της Δημοκρατίας ήταν η αφορμή των αρνητικών σχολίων και των τίτλων που περιλάμβαναν τις λέξεις οργή και απαράδεκτη εμφάνιση.

Για προσβολή του θεσμού και της επετείου έγινε λόγος ιδιαίτερα σε μία περίοδο έντονων τουρκικών προκλήσεων. Τρικυμία εν κρανίω και από πού να το πιάσεις για να βρεις μία άκρη με τον παραπάνω συλλογισμό. Γιατί αν δεν πάει η Κατερίνα Σακελλαροπούλου με γόβα στη Ρόδο πώς να μας πάρει στα σοβαρά ο Ερντογάν;

Θέλουμε να ασκήσουμε εξωτερική πολιτική και να κάνουμε εμφανίσεις με συμβολισμό και πάει η πρόεδρος και φοράει αθλητικό παπούτσι; Πού ακούστηκαν αυτά; Χάθηκε το μέτρο και η σοβαρότητα. Άκου αθλητικά. Η πρώτη γυναίκα στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας όφειλε να είναι πιο προσεκτική στις επιλογές των υποδημάτων της.

Είναι λέει θέμα σεβασμού στον θεσμό, όχι θέμα καθωσπρεπισμού. Θυμίστε μου βρε παιδιά γιατί έχω μνήμη ασθενή. Είχαμε κάνει ποτέ κουβέντα για τα παπούτσια του Προκόπη Παυλόπουλου; Μήπως μας είχαν απασχολήσει τα υποδήματα του Κωστή Στεφανόπουλου; Άκου να πάει η Κατερίνα Σακελλαροπούλου στην 73η επέτειο Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου με sneakers. Βγαίνω λίγο στο μπαλκόνι να πάρω αέρα γιατί φούντωσα κι επιστρέφω. Πήγα κι ήρθα. Κυριολεκτικά και μεταφορικά.

 Έφτασε το απόγευμα στο νησί και αμέσως μετά την υποδοχή της πήγε μαζί με τον περιφερειάρχη κ. Χατζημάρκο και τον δήμαρχο κ. Καμπουράκη στην Παλιά Πόλη της Ρόδου, όπου επισκέφθηκε την Ακρόπολη και το παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου. Τι θα έπρεπε να φορέσει στο πλακόστρωτο η Κατερίνα Σακελλαροπούλου;

Βρισκόμαστε αντιμέτωπες με ένα από τα πιο βαθιά σεξιστικά στερεότυπα. Με μία απαρχαιωμένη αντίληψη που θέλει η αξία μίας γυναίκας να καθορίζεται από το φαίνεσθαι. Γιατί άλλη εντύπωση δίνεις με γόβα κι άλλη με άνετο αθλητικό. Αγαπάμε να παραβλέπουμε την ουσία των πραγμάτων και να δικάζουμε ακρίτως με την κοντόφθαλμη ματιά μας.

Οι θεσμοί τιμώνται με τις πράξεις κι όχι με τις ενδυματολογικές επιλογές, κύριοι, και που εν προκειμένω δεν ήταν εσφαλμένες. Αν θέλετε να μιλήσουμε για ορθότητα. Τα σχόλια που ακολούθησαν τη συγκεκριμένη εμφάνιση ήταν λυπηρά και καταδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος που ακόμα υπάρχει στην ελληνική κοινωνία.

Γιατί μία γυναίκα τιμά και σέβεται το πρωτόκολλο μόνο με γόβα δωδεκάποντη και σε χρώμα μαύρο ή μπεζ. Τι θα βάλει τίποτα παρδαλά; Ροζ, μωβ, πράσινα και κόκκινα απορρίπτονται ως ελαφρά. Στιβαρά χρώματα θέλουμε. Και τώρα που το ξανασκέφτομαι. Αυτό το κυανό παλτό, μήπως παραήταν ασόβαρο για Πρόεδρο Δημοκρατίας;

Θα κλείσω με μία φράση της Κατερίνας Σακελλαροπούλου δανεισμένη από την ομιλία της στη Βουλή, σε κοινή συνεδρίαση της Ειδικής μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, και της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων για την Ημέρα της Γυναίκας.

«Ανάγκη να ανατραπούν νοοτροπίες και αντιλήψεις βαθιά ριζωμένες στην κοινωνία μας και μέσω της συστηματικής διαπαιδαγώγησης να καταλυθούν τα στερεότυπα και οι έμφυλες διακρίσεις που ακυρώνουν προσωπικότητες, αλλοιώνουν τις σχέσεις και δημιουργούν άγονη και οδυνηρή αντιπαλότητα ανάμεσα στα φύλα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου