Breaking

Παρασκευή 5 Μαρτίου 2021

«Βόμβα» Λέκκα για Ελασσόνα: Ήταν νέος σεισμός «Ενεργοποιήθηκε νέος κλάδος» -Έπεσαν βράχοι των Μετεώρων

«Σοκαρισμένοι» οι επιστήμονες από τους σεισμούς στη Θεσσαλία

Ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, δε μάσησε τα λόγια του. Μετά τα 5,9 ρίχτερ που χτύπησαν την Ελασσόνα το βράδυ της Τσικνοπέμπτης, διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται για μετασεισμό αλλά για ΝΕΟ σεισμό στην περιοχή που μπορεί να δώσει μεγάλους μετασεισμούς. Ακόμα και του ίδιου μεγέθους…

Σύμφωνα με τον κύριο Λέκκα, αυτός ο νέος σεισμός της Τσικνοπέμπτης προήλθε από την ενεργοποίηση ενός καινούργιου κλάδου του ρήγματος της περιοχής, του βορειοδυτικού.

Χωρίς ρεύμα από το νέο σεισμό

Από το νέο χτύπημα των ρίχτερ, έμειναν χωρίς ρεύμα τα χωριά Μαγούλα, Μεσοχώρι και Αμούρι του δήμου Ελασσόνας, καθώς προκλήθηκε βλάβη στο δίκτυο από τις νέες σεισμικές δονήσεις αλλά και τις πτώσεις χαλασμάτων από παλιά σπίτια που είχαν πληγεί από τον προηγούμενο σεισμό. Αρκετοί κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους των χωριών και όπως είναι λογικό, υπάρχει αναστάτωση για το φαινόμενο.

Σε επιφυλακή είναι οι επιστήμονες μετά τον αποψινό νέο ισχυρό σεισμό μεγέθους 5,9 Ρίχτερ που σημειώθηκε στην Ελασσόνα.

Μετά τον ισχυρό μετασεισμό που σημειώθηκε στην Ελασσόνα και ταρακούνησε και τα Τρίκαλα, υπάρχουν αναφορές για πτώσεις βράχων από τις κορυφές των Μετεώρων

Επικράτησε πανικός στην Καλαμπάκα, τόσο από τον σεισμό όσο και εξαιτίας της πτώσης. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες δεν σημειώθηκε τραυματισμός, παρά μόνο υλικές ζημιές σε σπίτια που βρίσκονται κοντά στον βράχο του Σταυρού.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας ο αποψινός δεν ήταν μετασεισμός αλλά ένας νέος σεισμός που προήλθε από την ενεργοποίηση ενός καινούργιου κλάδου του ρήγματος της περιοχής, του βορειοδυτικού.

Ο κ. Λέκκας πρόσθεσε ότι τώρα όλα πάνε από την αρχή και δεν απέκλεισε ένα μετασεισμό του αποψινού σεισμού ακόμη και του ίδιου μεγέθους. Ήδη έχει σημειωθεί ένας ακόμη μετασεισμός 4 Ρίχτερ.

Μ. Σκορδίλης: Ο νέος ισχυρός σεισμός δεν είναι ο τυπικός μετασεισμός

Την ίδια ώρα, μιλώντας στο Grtimes ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Μανώλης Σκορδίλης, τονίζει πως ο σεισμός που σημειώθηκε απόψε το βράδυ και έγινες αισθητός σε πολλές περιοχές της χώρας υπολογίζεται ότι είχε ένταση 5,9 βαθμούς της κλίμακας ρίχτερ.

Σημείωσε ότι το επίκεντρο του εντοπίζεται μέσα στη σεισμογόνο περιοχή κοντα στο βδ ακρο του σεισμικού ρήγματος που χθες έδωσε τον μεγάλο σεισμό των 6,3 Ρίχτερ.

Ερωτηθείς σχετικά με την μεγάλη ένταση του αποψινού σεισμού, ο κ. Σκορδίλης σχολίασε ότι δεν πρόκειται για έναν τυπικό μετασεισμό που έχει διαφορά μίας μονάδας με τον κύριο σεισμό. Δεν είναι κάτι συνηθισμένο αλλά έχει ξανασυμβεί, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας το γεγονός ότι έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε μεγάλο τμήμα της ηπειρωτικής χώρας ο κ. Σκορδίλης ανέφερε μία σειρά από παράγοντες σχετικά με την ένταση του συγκεκριμένου σεισμού ενώ όπως τόνισε, είναι μία ώρα της ημέρας όπου ο περισσότερος κόσμος βρίσκεται στο σπίτι του και ξεκουράζεται.

Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια που γραφόταν το παρόν, σημειώθηκε σειρά μετασεισμών με τον ισχυρότερο έντασης 5,1 Ρίχτερ, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου