Breaking

Κυριακή 7 Μαρτίου 2021

Ο Ζευγολατιώτης επιχειρηματίας Γιάννης Παπαλέκας στο deal εξαγοράς του Parklane στη Λεμεσό

Ο Ζευγολατιώτης  επιχειρηματίας που έγινε γνωστός ως ‘’ο βασιλιάς του real estate’’ στη Ρουμανία και ‘’Μr Nammos’’ στην Ελλάδα επιστρέφει… δριμύτερος.

Η απόκτηση του 41% του ξενοδοχείου The Landmark στη Λευκωσία στα τέλη του 2020, φαίνεται πως ήταν μόνο η αρχή για τον Ελλαδίτη επιχειρηματία Ιωάννη Παπαλέκα, ευρύτερα γνωστό ως ‘’βασιλιά του Real Estate’’ στη Ρουμανία ή αλλιώς ‘’Μr Nammos’’, λόγω του διάσημου beach bar restaurant της Μυκόνου. Το δεύτερο του επιχειρηματικό «χτύπημα» στην Κύπρο είναι γεγονός, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, συμμετέχει στο deal εξαγοράς του ξενοδοχείου Parklane στη Λεμεσό.

Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία Parklane βρίσκεται σε διαδικασία εξαγοράς από την Invel Real Estate Management (Cyprus). Ωστόσο, αυτό που τώρα γίνεται γνωστό είναι το γεγονός ότι στο όλο deal συμμετέχει και η εταιρεία Papabull Investments Ltd, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι συμφερόντων του κ. Παπαλέκα.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει και μέσα από σχετική ενημέρωση στην Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού, η απόκτηση του μετοχικού κεφαλαίου της Parklane Hotels Ltd, θα γίνει μέσω της Vibrana Holdings Ltd. Μέτοχοι της Vibrana είναι η Prodea Real Investment Company SA, η Papabull Investments Ltd και η Invel Real Estate Three Limited. Η Vibrana, εξάλλου, κατέχει και το 100% της εταιρείας Cyprus Tourism Development Company Limited, ιδιοκτήτριας του ξενοδοχείου The Landmark (πρώην Hilton).

Υπό αυτά τα δεδομένα, καθίσταται σαφές ότι ο κ. Παπαλέκας συνεχίζει δυναμικά την επενδυτική του δραστηριότητα στην Κύπρο, επιλέγοντας εκ νέου τον ξενοδοχειακό τομέα, ενώ συνεχίζει και τη συνεργασία του με την Invel (και την Prodea Investments), εταιρεία η οποία τα τελευταία χρόνια έχει προχωρήσει στην απόκτηση μεγάλου αριθμού ακινήτων στο νησί.

Έρχονται και νέες επενδύσεις;

Η συμμετοχή του κ. Παπαλέκα στην εξαγορά των δύο μεγάλων αυτών ξενοδοχείων στην Κύπρο, πιθανότατα αποτελεί την αρχή για μια σειρά επενδύσεων του στο νησί μας. Η πρόσφατη ίδρυση τριών εταιρειών στην Κύπρο εκ μέρους του, της Papabull Investments Ltd, της YODA HOLDINGS LIMITED και της YODA INVESTMENTS LIMITED (οι δύο τελευταίες κατέχουν το 41% του ξενοδοχείου The Landmark Nicosia), δείχνουν, εξάλλου, τις προθέσεις του γνωστού επιχειρηματία.

Σύμφωνα με στοιχεία από το Τμήμα Εφόρου Εταιρειών, οι δύο πρώτες προαναφερόμενες εταιρείες ενεγράφησαν το 2020, η πρώτη τον Μάιο και η δεύτερη τον Δεκέμβριο. Ο Ιωάννης Παπαλέκας παρουσιάζεται ως ένας εκ των διευθυντών στις εταιρείες YODA HOLDINGS LIMITED και YODA INVESTMENTS LIMITED. Σε ότι αφορά την Papabull Investments Ltd, αν και τον όνομα του δεν φαίνεται, εντούτοις ως διευθυντές είναι δηλωμένοι τα ίδια πρόσωπα που συμμετέχουν στις δύο άλλες εταιρείες.

Το επιχειρηματικό προφίλ του …Mr Nammos

Γνωρίζοντας όσο λίγοι την αγορά του real estate στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Ευρώπης και μετά από πολλά χρόνια εμπειρίας στον τομέα της ανάπτυξης γης στη Ρουμανία, το 2013 ο κ. Παπαλέκας προχώρησε στην ίδρυση της Globalworth στη Ρουμανία με αντικείμενο την ανάπτυξη και διαχείριση επαγγελματικών χώρων υψηλών προδιαγραφών.

Η εταιρεία μετεξελίχθηκε σε κολοσσό, λαμβάνοντας ψήφο εμπιστοσύνης μέχρι και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), ενώ εκτός από τη Ρουμανία, επεκτάθηκε και στην Πολωνία, με την αξία του υπό διαχείριση χαρτοφυλακίου της να φθάνει σήμερα κοντά στα 3 δισ. ευρώ.

Το 2020, ο κ. Παπαλέκας αποφάσισε, για «προσωπικούς λόγους» να ρευστοποιήσει τη συμμετοχή του στην Globalworth, αποκομίζοντας κεφάλαια άνω των 330 εκατ. ευρώ. Τον περασμένο Δεκέμβριο ανακοίνωσε την οριστική αποχώρηση του από την εταιρεία.

Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, δεν είναι διατεθειμένος να εγκαταλείψει την κτηματαγορά. Δημοσιεύματα στον ελλαδικό τύπου αναφέρουν ότι δεν έχει σταματήσει ούτε στιγμή την αναζήτηση ακινήτων που προσφέρουν χρυσές αποδόσεις. Η πρόσφατη αγορά, εξάλλου, έναντι €134 εκατ, μεγάλου χαρτοφυλακίου ακινήτων της Prodea στην Ελλάδα, αποτελεί απτή απόδειξη.

Πέραν, όμως, της  επένδυσης αυτής, οι πληροφορίες γύρω από τις επενδυτικές κινήσεις του κ. Παπαλέκα στην Ελλάδα είναι φειδωλές, πλην του γνωστού Nammos της Μυκόνου του οποίου το ακίνητο είχε αγοράσει προ πενταετίας μαζί με άλλα γειτονικά, καταβάλλοντας τίμημα κοντά στα €11 εκατ. ευρώ. Πέρυσι μάλιστα δέχθηκε προτάσεις για να πουλήσει τα εν λόγω ακίνητα για €40 εκατ., ποσό που ο ίδιος, όπως λέγεται, θεώρησε μικρό και ανέβασε τον πήχη κοντά στα €60 εκατ.

Εκτός από τη Μύκονο, το όνομα του επιχειρηματία, ο οποίος είναι επιστήθιος φίλος και κουμπάρος του Αντώνη Ρέμου, είχε ακουστεί και στην περίπτωση των «Αστεριών» της Γλυφάδας, εκεί όπου o όμιλος Grivalia έχει ήδη βάλει μπρος για την αναβίωση του 5άστερου ιστορικού συγκροτήματος. Πέραν πάντως της ελληνικής αγοράς, ο ίδιος φαίνεται ότι διαβλέπει ευκαιρίες και στην αγορά ακινήτων του Τελ Αβίβ.

Το ένστικτο και το ταλέντο που διαθέτει ο κ. Παπαλέκας στο να διαβλέπει τις προοπτικές σε ότι αφορά την αγορά ακινήτων είναι αδιαμφισβήτητα. Είναι συνεπώς, θετική εξέλιξη, το γεγονός ότι πλέον στο «στόχαστρο» του, μπήκε και η Κύπρος. 

inbusinessnews.reporter.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου