Breaking

Κυριακή 14 Μαρτίου 2021

ΟΠΑΤΙΣ ΚΑΙ ΆΛΑ....ΗΠΑ: Ενεργοποιείται η FEMA για να δοθεί καταφύγιο στους ασυνόδευτους ανήλικους μετανάστες

 

Αντιμέτωπη με «αριθμό ρεκόρ» μεταναστών που φτάνουν στα νοτιοδυτικά σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό, η αμερικανική κυβέρνηση κινητοποίησε την ομοσπονδιακή υπηρεσία διαχείρισης εκτάκτων καταστάσεων (FEMA) ώστε να στηρίξει για τις επόμενες 90 ημέρες τις προσπάθειες να δοθεί καταφύγιο στους ασυνόδευτους ανήλικους μετανάστες, ανακοίνωσε χθες Σάββατο το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας.

Ο αριθμός των ανηλίκων που προσπαθούν να φτάσουν στις ΗΠΑ αυξάνεται από τον Απρίλιο του 2020 λόγω της συνεχιζόμενης βίας, των φυσικών καταστροφών, της διατροφικής ανασφάλειας και της φτώχειας σε πολλές χώρες της Κεντρικής Αμερικής, εξήγησε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση εργάζεται ακατάπαυστα ώστε να μεταφέρει τους ασυνόδευτους ανήλικους μετανάστες από την υπηρεσία Προστασίας Συνόρων (CBP) στο υπουργείο Υγείας, το οποίο στη συνέχεια τα θέτει υπό τη φροντίδα συγγενών τους που ζουν στις ΗΠΑ ή κηδεμόνων μέχρι να εξεταστεί το αίτημά τους για παραμονή στη χώρα, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας.

«Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε ότι τα ασυνόδευτα παιδιά θα μεταφερθούν στη φροντίδα του υπουργείου Υγείας το συντομότερο δυνατό, όπως προβλέπει η νομοθεσία και κατά το συμφέρον τους», εξήγησε ο υπουργός Αλεχάντρο Μαγιόρκας.

Οι ασυνόδευτοι ανήλικοι μετανάστες που συλλαμβάνονται στα σύνορα πρέπει να μεταφέρονται από τα κέντρα κράτησης της CBP μέσα σε 72 ώρες. Όμως όταν δεν υπάρχει χώρος στα καταφύγια του υπουργείου Υγείας, οι ανήλικοι μετανάστες αναγκάζονται να παραμείνουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα τα κέντρα κράτησης στα σύνορα των ΗΠΑ, όπως συμβαίνει τώρα.

Αυτά τα κέντρα κράτησης δημιουργήθηκαν για να στεγάζουν ενήλικες άνδρες για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Εξάλλου όταν τα κέντρα αυτά υπερπλήρη αυξάνεται ο κίνδυνος μόλυνσης από κορονοϊό τόσο για τους ανήλικους μετανάστες όπως και για το προσωπικό.

Περισσότερα από 3.600 παιδιά κρατούνταν στις εγκαταστάσεις της CBP την Πέμπτη το πρωί, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος στο Reuters, αριθμός τετραπλάσιος από αυτόν που είχε καταγραφεί στα τέλη Φεβρουαρίου. Μόνο τον Φεβρουάριο η CBP συνέλαβε 9.457 ασυνόδευτους ανήλικους μετανάστες στα νότια σύνορα των ΗΠΑ. Ο αριθμός τους είχε φτάσει στο χαμηλότερο επίπεδό του τον Απρίλιο του 2020, 741, και έκτοτε δεν έχει σταματήσει να αυξάνεται. Τον Ιανουάριο έφτασε τις 5.871.

Αυτή την περίοδο το υπουργείο Υγείας των ΗΠΑ έχει αναλάβει περίπου 8.800 ανήλικους μετανάστες.

Όπως ο προκάτοχός του Ντόναλντ Τραμπ, ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ διατηρεί την πολίτικη απώθησης των μεταναστών που προσπαθούν να διασχίσουν τα σύνορα της χώρας παράτυπα. Όμως ο Τζο Μπάιντεν αποφάσισε να μην διώχνει τους ανήλικους μετανάστες.

newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου