Breaking

Πέμπτη 15 Απριλίου 2021

Σαν σήμερα το 1912: Τιτανικός το μεγάλο ναυάγιο

15 Απριλίου 1912, ώρα 23.40. Το «αβύθιστο» υπερωκεάνιο της  White Star Line που μεταφέρει 2.224 επιβάτες και πλήρωμα από το Σαουθάμπτον προς τη Νέα Υόρκη προσκρούει σε παγόβουνο και η αντίστροφη μέτρηση ξεκινά: Ο Τιτανικός ξεκινά να βυθίζεται.

Το RMS Titanic  -όπως ήταν η επίσημη ονομασία του- ήταν το πλοίο που σύμφωνα με τους κατασκευαστές του θα έκανε όλο τον κόσμο να μιλά για το μεγαλείο, την πολυτέλεια, την ταχύτητα και τη δύναμή του. Εν μέρει, είχαν δίκιο, δεν υπολόγισαν όμως μια σειρά από λάθος χειρισμούς και το παγόβουνο στη μέση του Ατλαντικού ωκεανού που έμελε να οδηγήσουν στο θάνατο 1.519 ανθρώπους.

Τέσσερις μόλις μέρες μετά την αναχώρηση του από το λιμάνι της νότιας Αγγλίας, ο Τιτανικός προσκρούει με παγόβουνο του Ατλαντικού, 375 περίπου ναυτικά μίλια νότια του Καναδικού νησιού Newfoundland, στις 23.40 ώρα πλοίου. Δύο ώρες και σαράντα λεπτά μετά την πρόσκρουση, το γιγαντιαίο πλοίο «σηκώνεται» κάθετα και υπό το τεράστιο βάρος του σπάει σε δύο κομμάτια. Το πρώτο, αυτό της πλώρης καταλήγει στο βυθό αμέσως, ενώ δευτερόλεπτα αργότερα ακολουθεί και το υπόλοιπο μέρος του πλοίου, το οποίο αφού στροβιλίζεται αρκετές φορές μέσα στο νερό, φτάνει στον πάτο του ωκεανού, αρκετά μέτρα μακριά από το μπροστινό κομμάτι.

Με βάρος 52.310 τόνους, μήκος 269,06 και πλάτος 28,19 μέτρα, το  RMS Titanic  ήταν πράγματι αυτό που πρόδιδε η ελληνική του ονομασία. Λέγεται μάλιστα πως ήταν το μεγαλύτερο πλοίο εν πλω όταν παραδόθηκε από τους κατασκευαστές του, ενώ θεωρήθηκε ένα «σύγχρονο θαύμα» της ναυπηγικής, που έμελλε όμως να απογοητεύσει.

Το τέλος του Τιτανικού έμεινε στην ιστορία ως το μεγαλύτερο ναυτικό δυστύχημα ολόκληρου του κόσμου, καθώς τόσο το παιχνίδι της μοίρας που έστειλε το πλοίο στον υγρό του τάφο πριν καν ολοκληρώσει το πρώτο του ταξίδι, όσο και η απώλεια 1.519 ανθρώπων έχτισαν το μύθο του «καταραμένου» αυτού διαμαντιού της ναυπηγικής.

Σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτει η Βρετανική Daily Echo, παρόλο που ο Τιτανικός είναι το πιο διάσημο ναυάγιο στον κόσμο υπάρχουν αρκετά μυστικά που πήρε μαζί του στο σκοτεινό βυθό και ελάχιστοι γνωρίζουν.

  • Το παγόβουνο εθεάθη ένα λεπτό πριν τη σύγκρουση, αλλά ο Πρώτος Αξιωματούχος Μέρντοχ περίμενε πάνω από 30 δευτερόλεπτα πριν δώσει εντολές για μανούβρα. Αν δεν υπήρχε αυτή η καθυστέρηση, ο Τιτανικός πιθανότατα θα είχε αποφύγει το παγόβουνο.
  • Μία μέρα πριν την τραγωδία, στις 14 Απριλίου, ο Τιτανικός είχε λάβει στον ασύρματο αμέτρητα μηνύματα με προειδοποιήσεις για μεγάλα παγόβουνα που θα συναντούσε στο δρόμο του.
  • Χρειάστηκε μία ώρα μετά το χτύπημα στο παγόβουνο για να αρχίσουν να βγάζουν τις σωσίβιες λέμβους.
  • Οταν ο Τιτανικός χτύπησε το παγόβουνο, μεγάλα κομμάτια πάγου έπεσαν στο εμπρός κατάστρωμα και οι ξένοιαστοι ως τότε επιβάτες ξεκίνησαν ένα αυθόρμητο παιχνίδι χιονοπόλεμου, έχοντας πλήρη άγνοια για την επικείμενη τραγωδία.
  • Ο πλουσιότερος επιβάτης που χάθηκε με το πλοίο ήταν ο Τζον Τζέικομπ Αστορ IV. H περιουσία του ανερχόταν στα 85 εκατομμύρια δολάρια. Περίπου 2 δισ δολάρια με σημερινά δεδομένα. Επίσης ένας ακόμη επιβάτης που πνίγηκε είχε επιβιώσει από ναυάγιοκαι πυρκαγιά το 1871.
  • Ο αρχιμάγειρας του πλοίου Τσαρλς Τζούγκιν, ένας από τους διασωθέντες του ναυαγίου, κολύμπησε 2μιση ώρες στα παγωμένα νερά του Ατλαντικού, μέχρι να τον βρουν και να τον σώσουν. Απέδωσε την σωτηρία του στις τεράστιες ποσότητες ουίσκι που κατανάλωνε λίγη ώρα πριν τη σύγκρουση με το παγόβουνο.
  • Ολοι οι μηχανικοί του πλοίου χάθηκαν στο ναυάγιο. Παρέμειναν στις θέσεις τους μέχρι να βυθιστεί το πλοίο, προκειμένου να λειτουργούν τις μηχανές για να διασωθούν οι επιβάτες.
  • Οι πρώτες εφημερίδες της εποχής έγραψαν ότι δεν υπήρχαν θύματα στο ναυάγιο. Χρειάστηκαν 2 ημέρες μέχρι να ανακοινωθεί ο αριθμός των θυμάτων.
  • Κόστισε 7 εκατομμύρια δολάρια να χτιστεί ο «Τιτανικός» και 200 εκατομμύρια για να γυριστεί ένα φιλμ για τη βύθισή του. Οι μεγαλύτερες απώλειες και τα μεγαλύτερα κέρδη συνδέθηκαν με αυτό το πλοίο.
  • Στον πραγματικό Τιτανικό, οι μουσικοί έμειναν στο πλοίο μέχρι τη στιγμή που εκείνο βυθίστηκε και πήγαν μαζί του στο βυθό. Είναι αληθινά αδύνατο να φανταστεί κανείς τι ένιωθαν εκείνοι οι άνθρωποι…
  • Πάνω στο πλοίο βρίσκονταν εννέα σκυλιά, από αυτά διασώθηκαν μόνο δύο: ένα πομεράνιαν και ένα πεκινουά.
  • Ο τελευταίος άνθρωπος που επέζησε από το ναυάγιο και βρισκόταν ακόμη εν ζωή ήταν η Μιλβίνα Ντιν, η οποία πέθανε στις 31 Μαΐου 2009, σε ηλικία 97 ετών. Οταν συνέβη το ναυάγιο ήταν μόλις δύο μηνών.
  • Το παγόβουνο είχε περίπου 30 μέτρα ύψος και προήλθε από έναν παγετώνα της Γροιλανδίας.
  • Στους επιβαίνοντες βρίσκονταν 26 ζευγάρια που έκαναν το ταξίδι του μέλιτος.
  • Το κύριο τραγούδι της ταινίας του Κάμερον – «My heart will go on» με την Σελίν Ντιόν ήταν το σινγκλ με τις περισσότερες πωλήσεις το 1998.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου