Breaking

Παρασκευή 9 Απριλίου 2021

Στην Ισπανία προκρίνουν την 4ήμερη εργασία με κανονικές αποδοχές


Ισπανία

Το μοντέλο της 4ημερης εργασίας με πλήρη μισθό προκρίνουν στην Ισπανία για να αυξηθεί η παραγωγικότητα αλλά και να προκύψουν νέες θέσεις εργασίας. Θα το εφαρμόσουν πειραματικά για έναν χρόνο σε 6.000 εργαζομένους.

Κάτι τολμηρό, ένα «μοντέλο», που συζητάνε πολλές χώρες αλλά δεν έχουν εφαρμόσει, είναι έτοιμη να προκρίνει η Ισπανία, σύμφωνα με την Deutsche Welle. Οι Ίβηρες είναι αρκετά θετικοί στο να εφαρμόσουν για έναν χρόνο αρχικά, πειραματικά ας το πούμε, την 4ήμερη εργασία αλλά με κανονικές αποδοχές και όχι προσαρμοσμένες.  

Ο λόγος είναι απλός… Οι Ισπανοί δουλεύουν αρκετές ώρες, αλλά η παραγωγικότητά τους δεν είναι η ανάλογη. Ο Ινίγο Ερεχόν μάλιστα, ο επικεφαλής του αριστερού κόμματος Más País είπε σχετικά: «Η Ισπανία είναι μια από τις χώρες της Ευρώπης, όπου οι άνθρωποι εργάζονται τις περισσότερες ώρες. Η χώρα μας ωστόσο δεν είναι ιδιαίτερα παραγωγική. Γιατί δεν προσπαθούμε να ξοδεύουμε λιγότερο χρόνο στη δουλειά και περισσότερο χρόνο να έχουμε για εμάς;».

Το «μοντέλο εργασίας» που θέλουν να εφαρμόσουν λοιπόν από το προσεχή φθινόπωρο είναι: 6.000 εργαζόμενοι από 200 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις θα δουλεύουν για έναν χρόνο, 4 μέρες την εβδομάδα, αλλά με πλήρη μισθό.

Θέλουν να δουν την παραγωγικότητα αυτού του μοντέλου, αλλά και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Όπως όμως προσθέτει η γερμανική εφημερίδα που έχει το ρεπορτάζ, ο κρατικός προϋπολογισμός της Ισπανίας, δεν είναι αρκετός για να υποστηρίξει αυτό το μοντέλο, οπότε αναγκαία κεφάλαια θα μπορούσαν να αντληθούν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης που έχει συσταθεί για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου