Breaking

Τετάρτη 28 Απριλίου 2021

6 ΜΑΗ ΑΠΕΡΓΙΑ

 


                               

                             Τα κέρδη τους, οι νεκροί μας !

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Η Πρωτομαγιά αποτελεί σύμβολο μνήμης και αγώνα των εργαζόμενων όλου του κόσμου, είναι η γιορτή της εργατικής τάξης ! Είναι η μέρα που τιμάμε τους νεκρούς της τάξης μας, από την πρώτη εργατική Πρωτομαγιά του Σικάγο το 1886, τις αιματηρές απεργίες τον Μάη του 1936 στη Θεσσαλονίκη, τους 200 εκτελεσμένους στην Καισαριανή, 1 του Μάη 1944.  Είναι η μέρα που μας θυμίζει ότι όλες οι κατακτήσεις της τάξης μας έχουν έρθει μέσα από σκληρούς και αιματηρούς αγώνες και βρίσκονται συνεχώς στο στόχαστρο των καπιταλιστών και των αστικών κυβερνήσεων.

Η φετινή Πρωτομαγιά μας βρίσκει μέσα στο κύμα της πανδημίας με χιλιάδες συνανθρώπους μας νεκρούς και χιλιάδες να νοσηλεύονται στα νοσοκομεία. Την ίδια στιγμή, με ευθύνη των κυβερνήσεων, τα δημόσια νοσοκομεία βρίσκονται στα όρια της κατάρρευσης ενώ τα ιδιωτικά, στην απέναντι όχθη, αυξάνουν τα κέρδη τους στην πλάτη της υγείας του λαού.

Στον κλάδο της ενέργειας που εργαζόμαστε, η τεράστια κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων είναι αποτέλεσμα των άθλιων συνθηκών εργασίας μας, των χαμηλών μισθών μας, της εντατικοποίησης της εργασίας, της μη τήρησης των μέτρων ασφάλειας. Είναι φρέσκο το αίμα των 5 νεκρών συναδέλφων τον τελευταίο μήνα από εργοδοτικά εγκλήματα. Η απελευθέρωση της ενέργειας για τα κέρδη μιας χούφτας ολιγαρχών έφερε  τις ελαστικές σχέσεις εργασίας που έχουν γίνει κανόνας στον κλάδο, με χιλιάδες εργαζομένους να δουλεύουμε με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και τα περίφημα «μπλοκάκια», ως εργολαβικοί σε δουλεμπορικά και εργολάβους.

Στη Μεγαλόπολη και στην ευρύτερη περιοχή με την απολιγνιτοποίηση, την απαξίωση  της ΔΕΗ, του δημόσιου χαρακτήρα της και του λιγνίτη ως ορυκτό, κλείνουν τη λιγνιτική δραστηριότητα για να βρουν διέξοδο τα συσσωρευμένα κεφάλαιά των επιχειρηματικών ομίλων σε νέες επενδύσεις σε μονάδες φυσικού αερίου και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δήθεν για την προστασία του περιβάλλοντος ενώ

η ανεργία, ο οικονομικός μαρασμός κι η ερημοποίηση είναι ήδη εμφανή στην τοπική κοινωνία.

Η ενέργεια γίνεται εμπόρευμα στα χέρια λίγων  και είδος πολυτελείας για τα λαϊκά στρώματα με αποτέλεσμα να έχουμε νοικοκυριά χωρίς θέρμανση, καύσιμα και ηλεκτρισμό !

Την ώρα που οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά νοικοκυριά έχουν γονατίσει από την οικονομική κρίση και την πανδημία με οικονομική εξαθλίωση, ανασφάλεια, ανεργία, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να σαρώσει κεκτημένα δικαιώματα αιώνων που κερδήθηκαν με αίμα βάζοντας χέρι στο οκτάωρο, τις συνδικαλιστικές ελευθερίες και τους μισθούς των εργαζομένων επιβάλλοντας συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα. Σε συνέχεια όλων των αντεργατικών νόμων των τελευταίων χρόνων θέλουν να ξεμπερδεύουν με το οκτάωρο, να επιβάλλουν παντού τη δουλειά λάστιχο και τις απλήρωτες υπερωρίες. Παρουσιάζουν σαν πρόοδο το να δουλεύουμε 10 και 12 ώρες τη μέρα, την ακόμα μεγαλύτερη επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, την τηλεργασία που καταστρέφει την οικογενειακή μας ζωή, τη δουλειά την Κυριακή.  

Μας φοβούνται! Γι’ αυτό κάνουν τα πάντα και νομοθετούν ώστε να χτυπήσουν όλα τα όπλα που έχουμε στα χέρια μας, όπως η απεργία. Θέλουν να βάλουν εμπόδια  στη λειτουργία των συνδικάτων και στην οργανωμένη δράση των εργαζόμενων.

Δε θα τους περάσει! Θα μας βρουν απέναντί τους!

Οργανωνόμαστε στο συνδικάτο μας! Δίνουμε πρώτη απάντηση με την απεργία της 6ης Μάη ότι οι σχεδιασμοί τους δεν θα περάσουν! Τιμάμε τους νεκρούς μας στο δρόμο, διεκδικώντας τον πλούτο που παράγουμε, ενάντια στα αντεργατικά σχέδια κυβέρνησης και εργοδοτών. Δεν θα γίνουμε οι σύγχρονοι σκλάβοι του 21ο αιώνα.

 

                                           6 ΜΑΗ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ

                                                    Συγκέντρωση

                             Τρίπολη, 10:30 π.μ. , Πλατεία Πετρινού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου