Breaking

Παρασκευή, 9 Απριλίου 2021

Άνοιγμα σχολείων: Τρομάζει η αύξηση κρουσμάτων- Ανησυχία σε καθηγητές και γονείς

H αύξηση των κρουσμάτων και νεκρών από covid-19 τρομάζει, καθηγητές και μαθητές λυκείου καθώς την Δευτέρα 12 του μήνα θα πρέπει να επανέλθουν στα σχολεία για να συνεχίσουν μετά από πολύμηνη αποχή τη δια ζώσης εκπαίδευση.

Ακόμη και τα self test, παρά το γεγονός ότι πιστεύουν ότι είναι για το καλό όλων, τα θεωρούν μια ακόμη ταλαιπωρία και άγχος καθώς οι γονείς θα πρέπει αφού πρέπει να τα προμηθευτούν, να τα κάνουν στα παιδιά τους με προσοχή και μετά να μπουν στη διαδικασία να στέλνουν το αποτέλεσμα στην ειδική πλατφόρμα, να λαμβάνουν τις βεβαιώσεις και μετά να τις στέλνουν ηλεκτρονικά στο σχολείο ή να τις τυπώνουν και να τις πηγαίνει το παιδί στο σχολείο, κάτι οφείλουν να επαναλαμβάνουν κάθε εβδομάδα.

Στις αυλές των σχολείων αλλεπάλληλες απολυμάνσεις… στις εισόδους θερμικές πύλες για τις θερμομετρήσεις των μαθητών κ στις τάξεις από οδηγίες για τα διαλείμματα μέχρι σχεδιαγράμματα για τις θέσεις των παιδιών ώστε να τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας. Η επαναλειτουργία των λυκείων βρίσκεται προ των πυλών, χωρίς να λείπουν οι αγωνίες τα προβλήματα αλλά και τα παράπονα. Από τη Θεσσαλονίκη… μέχρι την Αττική και το Ηράκλειο της Κρήτης…

To τοπίο παραμένει θολό τόσο γύρω από τα μέλη των συνεργείων καθαριότητας που δεν υποχρεούνται να κάνουν self test, όσο κι για τους μαθητές νυχτερινών λυκείων. Για εκείνους υπάρχει σκέψη να κληθούν το ερχόμενο Σάββατο στο σχολείο τους για να παραλάβουν το πρώτο self test…

Σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Κρήτη οι κάμερες του Live News καταγράφουν εικόνες και αντιδράσεις πανομοιότυπες. Αυξημένη κίνηση σε φαρμακεία για την προμήθεια των self test και στη συνέχεια μια βόλτα από το σχολείο της περιοχής, με τα συνεργεία να δουλεύουν πυρετωδώς και τους εκπαιδευτικούς να ξεκλειδώνουν τις αίθουσες…

Γι’ αυτό το λόγο η κίνηση σε φαρμακεία της Κρήτης και της Αθήνας ήταν αυξημένη από νωρίς… ανάλογοι διάλογοι και στην Κρήτη, με πολλούς φαρμακοποιούς να μας λένε ότι κατά διαστήματα δεν προλάβαιναν να πάρουν ανάσα…

Η διαδικασία που πρέπει να γίνει στο σπίτι μετά το τεστ είναι η εξής: Στην ειδική σελίδα που βλέπουμε συμπληρώνεται το ονοματεπώνυμο του μαθητή κι το ΑΜΚΑ και καταχωρείται το αποτέλεσμα του τεστ. Στην συνέχεια, μέσω της εφαρμογής εκτυπώνεται η σχετική βεβαίωση, την οποία θα πρέπει να έχει μαζί του ο μαθητής κάθε Δευτέρα και Πέμπτη…

Σε σχολεία της Αθήνας, οι καθηγητές προσπαθούν να προσαρμοστούν μετά από μήνες…

Στην Κρήτη, πολλά παιδιά που έψαχναν τρόπο για να παρακολουθήσουν τα μαθήματα μέσω τηλεκπαίδευσης, δηλώνουν χαρούμενοι…

Και στη Θεσσαλονίκη, πολλοί από τους μαθητές που μετρούν αντίστροφα εμφανίζονται έντονα προβληματισμένοι…

Τις αμφιβολίες μαθητών και γονέων για την επιτυχία του εγχειρήματος ενισχύουν και οι απόψεις γιατρών που τάχθηκαν κατά της επαναλειτουργίας. Στην επιτροπή 19 είπαν ναι και 8 όχι για άνοιγμα των Λυκείων την ερχόμενη Δευτέρα, μεταξύ των οποίων οι κύριοι Τσιόδρας και Εξαδάκτυλος…

Τα Λύκεια ετοιμάζονται να ανοίξουν με τις αντιδράσεις γιατρών, εκπαιδευτικών αλλά και μαθητών να προβληματίζουν…

Αγωνίες κι ερωτήματα για τα self tests
Στο LIVE NEWS και τον Νίκο Ευαγγελάτο μίλησε ο κ. Νίκος Ζαρκαδούλας, Διευθυντής 1ου Εσπερινού Λυκείου.

Οι μαθητές στα εσπερινά λύκεια είναι άνω των 18 ετών. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση που υπάρχει τα self tests θα τα παραλάβουν από τα σχολικά κτίρια γεγονός που έχει φέρει αναστάτωση και αντιδράσεις.

Ο κ. Ζαρκαδούλας ανέφερε μεταξύ άλλων: «Θέλουμε να γυρίσουν οι μαθητές μας, πρέπει όμως να γυρίσουν με ασφάλεια. Χρειάζεται λοιπόν οι εκπαιδευτικοί να κάνουν τα εμβόλια. Ταυτόχρονα θα πρεπει να έχουμε τα self tests.

Θα μας τα φέρουν το Σαββατοκύριακο. Όμως αυτό δεν είναι εφικτό. Το άλλο σενάριο είναι να το πάρουν με ΑΜΚΑ από τα φαρμακεία. Που είναι το πιο ιδανικό, όμως δεν έχει ειπωθεί επίσημα».

mega.com

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Σημαντικό εργαλείο τα τεστ

Σημαντικό εργαλείο για την επαναλειτουργία των σχολείων χαρακτήρισε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, τα self test για τον κορονοϊό και τόνισε ότι « θα ενισχύσουν ακόμα περισσότερο την εκπαιδευτική κοινότητα και τις οικογένειες των μαθητών.Το πρώτο βήμα είναι να εξηγήσουμε τη σημασία του μέτρου στους γονείς, όπως είχε γίνει με τις μάσκες. Είναι ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για να περιορίσουμε τους θετικούς, κυρίως τους ασυμπτωματικούς”. Όπως είπε επίσης η ίδια «έχει γίνει η παραλαβή ενός σημαντικού αριθμού τεστ και συνεχίζεται η προμήθειά τους από τα φαρμακεία, από την οποία θα κριθεί και το άνοιγμα των σχολείων. Θα συνεδριάσουμε με τους ειδικούς για το άνοιγμα των σχολείων, με προτεραιότητα τα Λύκεια. Έχει γίνει μια συζήτηση να έχουν πάρει τα φαρμακεία τα self test και θα θέλαμε από τις 12 του μήνα, να ανοίξουν τα λύκεια”. Για τη διαδικασία είπε ότι ο κάθε μαθητής θα κάνει το self test στο σπίτι του και εάν βγει θετικό, θα το δηλώνει στην πλατφόρμα και θα πηγαίνει για επιβεβαιωτικό τεστ. Εάν είναι αρνητικό, θα παίρνει βεβαίωση για να τη δώσει στο σχολείο.

Υποχρεωτικά τα τεστ

Υποχρεωτική θα είναι η προσκόμιση από τους μαθητές της βεβαίωσης των γονιών τους ή κηδεμόνων ότι το self test που έκαναν είναι αρνητικό. Για τα παιδιά που δεν θα φέρουν μαζί τους τη δήλωση, θα αποκλείεται η είσοδος στην αίθουσα, ενώ δεν θα κάνουν ούτε τηλεκπαίδευση. Όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης,οι γονείς θα μπορούν να παραλαμβάνουν τα self test για τα παιδιά τους από τα Φαρμακεία με την επίδειξη του ΑΜΚΑ . Το τεστ θα πραγματοποιείται στο σπίτι από 24 έως 48 ώρες πριν την έναρξη των μαθημάτων και το αποτέλεσμά του θα δηλώνεται σε σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα .Στην περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος ο γονέας ή κηδεμόνας θα πρέπει να εκτυπώσει και να υπογράψει τη σχετική βεβαίωση, την οποία θα φέρει μαζί του ο μαθητής καθ΄ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας και θα την επιδεικνύει στον εκπαιδευτικό της τάξης που είναι επιφορτισμένος με το παρουσιολόγιο. Όσοι μαθητές προκύπτουν θετικοί θα πρέπει το συντομότερο δυνατόν να κάνουν ένα δεύτερο self test αντιγόνου δωρεάν σε δημόσια δομή. Η λίστα των δομών θα αναγράφεται στο σχετικό ιστότοπο προκειμένου να δικαιολογηθεί η απουσία από το σχολείο. Όσοι μαθητές δεν φέρουν μαζί τους τη βεβαίωση-δήλωση, δεν θα μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα ούτε θα υπάρχει δυνατότητα τηλεκπαίδευσης.

Υποχρεωτικά τα τεστ για μαθητές κι εκπαιδευτικούς

Ψηφίστηκε στη Βουλή η διάταξη που καθιστά υποχρεωτικά τα τεστ για κορονοϊό για τη συμμετοχή μαθητών, φοιτητών, σπουδαστών και καταρτιζομένων στα δια ζώσης μαθήματα καθώς και στις εξετάσεις (Πανελλαδικές, προαγωγικές, απολυτήριες κλπ.). Ειδικότερα το άρθρο 96 του Σχεδίου Νόμου του υπουργείου Υγείας, που κατατέθηκε, προς ψήφιση στη Βουλή προβλέπει τα εξής: Υποβολή σε διαγνωστικό έλεγχο νόσησης από τον κορονοϊό COVID-19.

Εφόσον εξακολουθεί να υφίσταται κίνδυνος δημόσιας υγείας από τη διάδοση του κορονοϊού COVID-19 και σε κάθε περίπτωση έως την 31.7.2021, η έλλειψη του οποίου διαπιστώνεται με απόφαση του Υπουργού Υγείας, δύναται να ορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας, μετά από γνώμη της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας κατά του κορονοϊού COVID-19, ως προϋπόθεση συμμετοχής των μαθητών, φοιτητών, σπουδαστών και καταρτιζομένων στην εκπαιδευτική διαδικασία, όπου αυτή διενεργείται δια ζώσης, η προηγούμενη διαπίστωση, μετά από διαγνωστικό έλεγχο νόσησης από τον κορoνοϊό COVID-19, ότι οι ανωτέρω δεν έχουν βρεθεί θετικοί σε δοκιμασία διαγνωστικού ελέγχου. Με όμοια απόφαση δύναται να ορίζεται για το ίδιο χρονικό διάστημα η προηγούμενη υποβολή σε διαγνωστικό έλεγχο νόσησης από τον κορονοϊό COVID-19 ως προϋπόθεση συμμετοχής στις πάσης φύσεως εξετάσεις του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Με τις κοινές αποφάσεις των προηγούμενων εδαφίων καθορίζονται η διαδικασία και οι φορείς διενέργειας του ελέγχου, η δυνατότητα υποβολής σε αυτοέλεγχο, η συχνότητα υποβολής σε διαγνωστικό έλεγχο, ο τρόπος διάθεσης των διαγνωστικών δοκιμασιών, ο τρόπος βεβαίωσης της υποβολής σε έλεγχο και των αποτελεσμάτων του, καθώς και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την εφαρμογή του παρόντος.
πηγή
themaygeias

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου