Breaking

Τρίτη, 6 Απριλίου 2021

Εκπαιδευμένοι σκύλοι θα εντοπίζουν δηλητηριασμένα δολώματα σε προστατευόμενες περιοχές

Δέκα ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους για τον εντοπισμό δηλητηριασμένων δολωμάτων που απειλούν την άγρια ζωή θα θέσει στην υπηρεσία των Φορέων Διαχείρισης σε ευαίσθητες περιοχές το υπουργείο Περιβάλλοντος σε συνεργασία με τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) ώστε να επιταχυνθούν οι έλεγχοι και η πρόληψη τέτοιων περιστατικών και να εντοπίζονται τα δολώματα πριν καταναλωθούν από άτομα της άγριας πανίδας. Παράλληλα το υπουργείο θα δώσει ανακριτικά καθήκοντα στους φύλακες των προστατευόμενων περιοχών ώστε να έχουν τη δυνατότητα επιβολής προστίμων στους παραβάτες.

Αυτά ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του Μέρα25, Κρίτωνα Αρσένη στον απόηχο των δύο περιστατικών που συνέβησαν πριν λίγους μήνες. Συγκεκριμένα στα τέλη Ιανουαρίου στο Όρος Λαϊλιάς στις Σέρρες εντοπίστηκαν δηλητηριασμένοι δυο Χρυσαετοί και δύο Λύκοι, ενώ λίγες ημέρες μετά, στην καρδιά του Εθνικού Πάρκου του Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου, βρέθηκαν δηλητηριασμένοι δύο Μαυρόγυπες, ένας Στικταετός και μια Αγριόγατα.

Το σχέδιο του υπουργείου περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την εμπλοκή και των συναρμόδιων υπουργείων του Αγροτικής Ανάπτυξης και Προστασίας του Πολίτη και την υπογραφή Κοινής Υπουργικής Απόφασης.

Οι επόμενες δράσεις για την προστασία της βιοποικιλότητας περιλαμβάνουν:

  • Τη σύνταξη ενος εθνικού, αλλά και τοπικών σχεδίων δράσης για τις περιπτώσεις δηλητηρίασης ατόμων της άγριας πανίδας.
  • Τη δημιουργία μιας βάσης δεδομένων, στην οποία θα καταγράφονται οι έλεγχοι, οι κυρωσεις που επιβάλλονται και οποιαδήποτε άλλη σχετική πληροφορία στο πλαίσιο της νομοθεσίας περί θηρας.

Οπως ανακοίνωσε ο κ. Αμυράς έχουν ήδη βρεθεί κονδύλια ώστε να καλύπτονται οι δαπάνες για την αποστολή των δειγμάτων σε περιπτώσεις δηλητηρίασης στα κτηνιατρικά εργαστήρια, κάτι το οποίο σήμερα γίνεται «καλή τη πίστει» από τους ερευνητες και τα εργαστήρια του ΑΠΘ που αναλαμβάνουν τις δειγματοληψίες και τις τοξικολογικές αναλύσεις.

Παράλληλα θα αυστηροποιηθεί το πλαίσιο των ποινών για τα πρώην πταισματικού χαρακτήρα αδικήματα του δασικού κώδικα, ενώ σύμφωνα με τον κ. Αμυρά, θα διεξαχθούν σεμινάρια κατάρτισης όλων των δασικών υπαλλήλων και όσων συνδέονται με το ζήτημα της φύλαξης των οικοσυστημάτων προστατευόμενων περιοχών.

Ειδικά σε ό,τι αφορά τους γύπες, έχει ήδη συνταχθεί υπουργική απόφαση, η οποία περιγράφει το εθνικό σχέδιο δράσης για τα πτωματοφάγα είδη ορνιθοπανίδας, τον γυπαετό, το όρνιο και τον μαυρόγυπα.

«Στόχος μας είναι να αυξήσουμε τα μέτρα προστασίας και φύλαξης των περιοχών και των ενδιαιτημάτων τους έτσι ώστε να φτάσουμε στους πληθυσμούς προ της καταρρευσής τους, δηλαδη της περιόδου 1990 – 2000» επεσήμανε.

Σχολιάζοντας την απάντηση του υφυπουργού Περιβάλλοντος, ο κ. Αρσένης σημείωσε ότι «με σχέδια επί χάρτου αλλά χωρίς ούτε μια πρόσληψη στους ελεγκτικούς μηχανισμούς θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση τη γάγγραινα των δηλητηριασμένων δολωμάτων».

Αναφορικά με την πρόθεση του υπουργείου να δώσει ανακριτικά καθήκοντα στους φύλακες των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, ο βουλευτής του Μέρα 25 επεσήμανε πως ο κ. Αμυράς «ξέχασε να αναφέρει ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχει ακόμα φροντίσει για το θέμα της μονιμοποίησης των εργαζομένων στους ΦΔΠΠ και το ότι υπάρχουν μόνο 100 περίπου φύλακες στους Φορείς σε όλη τη χώρα».

Πηγή: ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου