Breaking

Τρίτη 20 Απριλίου 2021

Ανοίγουν όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης

 Τρίτη, 20 Απριλίου 2021

Ανοίγουν όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσηςΈτοιμο είναι το υπουργείο Παιδείας για την επαναλειτουργία όλων των σχολικών βαθμίδων και την πραγματοποίηση των διά ζώσης μαθημάτων. Η ημερομηνία που, όπως όλα δείχνουν, αναμένεται να ανοίξουν οι σχολικές αίθουσες για όλους τους μαθητές είναι η 10η Μαΐου, ωστόσο οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν μετά το Πάσχα. Αυτό που ουσιαστικά αναμένει το Υπουργείο Παιδείας είναι να δοθεί το «πράσινο» φως από την επιτροπή των επιδημιολόγων, οι οποίοι θα κρίνουν ανάλογα με τον επιδημιολογικό χάρτη.

Πάντως, όλα δείχνουν πως η πρόταση της υπουργού Παιδείας κας. Νίκης Κεραμέως για άνοιγμα όλων των σχολικών βαθμίδων είναι και ο στόχος της κυβέρνησης. Γι' αυτό τον λόγο, πιθανότατα να «θυσιαστεί» το άνοιγμα των περιφερειών το Πάσχα, έτσι ώστε οι μαθητές να επιστρέψουν έστω και για λίγο στο σχολικό τους περιβάλλον.

Το Υπουργείο Παιδείας «κλείδωσε» τις ημερομηνίες και για τις πανελλήνιες εξετάσεις, αλλά και την παράταση του σχολικού έτους.

Αυτές είναι:

- 10 Μαΐου επαναλειτουργία των μονάδων όλων των βαθμίδων.

- Παράταση του σχολικού έτους για τα Γυμνάσια και τα Λύκεια μέχρι την Παρασκευή 11 Ιουνίου.

- Έναρξη των πανελλήνιων εξετάσεων 14 ή 15 Ιουνίου.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας, η επέκταση της διά ζώσης διδασκαλίας είναι καλό να γίνει κυρίως για τα Λύκεια, που έμειναν κλειστά μεγάλο χρονικό διάστημα. Επίσης κρίνεται αναγκαίο να μην πραγματοποιηθούν οι προαγωγικές εξετάσεις και οι μαθητές να προαχθούν στην επόμενη τάξη με βάση τους βαθμούς των τετραμήνων. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι και για φέτος θα πρέπει να «παγώσει» η Τράπεζα Θεμάτων. Η προαγωγή των μαθητών χωρίς εξετάσεις αποτελεί αίτημα και των καθηγητών, οι οποίοι μέσω της ΟΛΜΕ το έχουν θέσει στην υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Ωστόσο αυτό που μένει να ξεκαθαριστεί είναι εάν θα δεχτεί το Υπουργείο Παιδείας για τις φετινές πανελλήνιες εξετάσεις τη μη εφαρμογή για το 2021 της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής για τους υποψήφιους, κάτι το οποίο ζητούν και οι μαθητές της τελευταίας τάξης του Λυκείου, οι οποίοι αγωνιούν για την εισαγωγή τους στα πανεπιστήμια.

Όσον αφορά τα πανεπιστήμια, όπως όλα δείχνουν, οι φοιτητές θα ολοκληρώσουν την ακαδημαϊκή χρονιά με μαθήματα εξ αποστάσεως. Μεγάλο «αγκάθι» είναι οι τελειόφοιτοι, οι οποίοι δεν μπορούν να ολοκληρώσουν Διπλωματικές και Πρακτικές Ασκήσεις για να πάρουν το πτυχίο τους και να βγουν στην αγορά εργασίας ή να συνεχίσουν με μεταπτυχιακές σπουδές.

Περικοπή των αποδοχών σε εκπαιδευτικούς που αρνούνται το self test

Mε κοινή υπουργική απόφαση, για τους υπαλλήλους του Δημοσίου που παρέχουν εργασία με φυσική παρουσία στον τόπο εργασίας, όπως είναι και οι εκπαιδευτικοί, προβλέπονται τα εξής:

Σε περίπτωση που οι εκπαιδευτικοί και το λοιπό προσωπικό δεν υποβάλλονται σε διαγνωστικό έλεγχο ή δεν καταχωρούν το αποτέλεσμα του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου, τότε θα προχωρούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την περικοπή των αποδοχών τους.

Επίσης η μη υλοποίηση της προβλεπόμενης διαδικασίας από τους διευθυντές των σχολείων θα συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα. Υπενθυμίζεται ότι ο διαγνωστικός έλεγχος νόσησης διενεργείται υποχρεωτικά μία φορά την εβδομάδα, πριν από την προσέλευση του/της εργαζόμενου/ης προς παροχή εργασίας με φυσική παρουσία και έχει ισχύ για μία εβδομάδα από την ημέρα διενέργειάς του.

Ο έλεγχος διενεργείται έως και 24 ώρες πριν την πρώτη ημέρα της εβδομάδας κατά την οποία ο/η απασχολούμενος/η παρέχει την εργασία του/ης με φυσική παρουσία. Σε περίπτωση που καλείται να παραστεί εκτάκτως ο/η απασχολούμενος/η στον χώρο εργασίας του/της, ο διαγνωστικός έλεγχος νόσησης δύναται να διενεργείται και αυθημερόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου