Breaking

Τετάρτη, 14 Απριλίου 2021

Πάσχα στο χωριό, ελεύθερα μαγαζιά, εστίαση και εμπορικά –Όλα τα τελευταία σενάρια

 Ποια η γνώμη των ειδικών για το άνοιγμα των μετακινήσεων προς τα χωριά το Πάσχα; Μίνα Γκάγκα και Αθανάσιος Εξαδάκτυλος αναλύουν όλα τα δεδομένα.Η συζήτηση για την χαλάρωση του lockdown μοιραία φουντώνει, αν συνυπολογίσει κανείς πως απέχουμε μόλις 32 και σήμερα από τις 14 Μαΐου, την ημέρα δηλαδή που «ανοίγει» επισήμως ο τουρισμός στην χώρα.

Η κουβέντα για το άνοιγμα των μετακινήσεων προς τα χωριά τις ημέρες του Πάσχα έχει ανοίξει για τα καλά κι η εισήγηση της κυβέρνησης προς τους λοιμωξιολόγους φαίνεται να είναι προς αυτή την κατεύθυνση. Την ίδια ώρα, όμως, οι ειδικοί εμφανίζονται -για την ώρα τουλάχιστον- πολύ διστακτικοί στο να τοποθετηθούν για το ζήτημα.

Τα σενάρια, βέβαια, για το αν θα επιτραπούν οι μετακινήσεις εκείνο το διάστημα δίνουν και παίρνουν και περιλαμβάνουν από μετακίνηση μετά από αρνητικό self test ή εμβολιασμό, μέχρι το να επιτραπεί η μετακίνηση μόνο στις περιοχές που δεν έχουν πολύ υψηλό επιδημιολογικό φορτίο. Σενάρια όμως, που είναι αρκετά περίπλοκα και έχουν και τον κίνδυνο της ανισότητας ανάμεσα σε περιοχές και ταξιδιώτες «δύο ταχυτήτων» για το Πάσχα.

«Η εικόνα που έχουμε σήμερα, είναι μια εικόνα που θα τροποποιηθεί. Και θα τροποποιηθεί λόγω των δραστηριοτήτων που έχουν ανοίξει τις τελευταίες δύο εβδομάδες» λέει, ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιτροπής των ειδικών για τη διαχείριση του κορονοϊού στην Ελλάδα.

 

Απάντηση για το Πάσχα… το Σάββατο του Λαζάρου

Ο ίδιος εξηγεί ότι την απάντηση για το τι μπορούμε να κάνουμε το Πάσχα, θα την έχουμε είτε το Σάββατο του Λαζάρου, είτε την Κυριακή των Βαΐων, το πολύ μέχρι τη Μεγάλη Δευτέρα. «Τότε θα φανεί τι θα έχει συμβεί στο μεσοδιάστημα με σχολεία και λιανεμπόριο. Για κάθε δραστηριότητα που ξεκλειδώνει πρέπει να έχουμε δει ποιο είναι το αποτύπωμα της προηγούμενης. Το πιο βασικό είναι ότι επίσης για την ώρα δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα αν συνεχίζουμε να είμαστε στην έξαρση του τρίτου κύματος, αν είμαστε σε σταθεροποίηση ή σε κάμψη. Αύριο θα κάνουμε επαναξιολόγηση των στοιχείων».

«Τα πασχαλινά τραπέζια μας φοβίζουν»

Πολύ διστακτική με το άνοιγμα των μετακινήσεων ακούστηκε και η Μίνα Γκάγκα, συντονίστρια Διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του ΓΝΘΑ «Σωτηρία».

 

Όπως λέει η ίδια: «Τη βλέπω δύσκολη την μετακίνηση το Πάσχα. Κατ’ αρχάς, έχουμε ακόμη 15 ημέρες μπροστά μας για να δούμε τι θα έχει συμβεί με τα υπόλοιπα ανοίγματα και πόσο θα μπορούμε να ξανοιχτούμε.

Είμαι θετική στο άνοιγμα καταστημάτων και μερικών ακόμα δραστηριοτήτων με προσεχτικά μέτρα, αλλά η εικόνα που πρέπει να έχει το κοινό δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να είναι «ξεχυθείτε». Δεν θέλουμε με τίποτα να επικρατήσει αυτή η κατάσταση. Η αλήθεια είναι ότι τα φοβόμαστε πολύ τα πασχαλινά τραπέζια, που στην Ελλάδα ως επί το πλείστον είναι μεγάλα».

Σύμφωνα πάντως και με την κυρία Γκάγκα, η απόφαση για το άνοιγμα ή όχι της μετακίνησης προς την εξοχή, θα είναι, αν έρθει, μια λύση της πολύ τελευταίας στιγμής και μόνο αν η εικόνα σε εκείνη τη φάση είναι καλή ή τουλάχιστον πτωτική.

Οι λοιμωξιολόγοι θεωρούν ότι το «πικ» της πανδημίας πέρασε και με τη βοήθεια των self test μπορούμε να πάμε σε σταδιακό άνοιγμα. Ας δούμε αναλυτικά τα σενάρια.

Τι πάει για άνοιγμα την Δευτέρα, 19 Απριλίου

Οι λοιμωξιολόγοι εμφανίζονται να μην είναι αρνητικοί για να ανοίξουν την επόμενη Δευτέρα:

  • Τα εμπορικά κέντρα
  • Τα κέντρα Αισθητικής
  • Τα φροντιστήρια (μόνο για τους μαθητές Λυκείου)

 

Ελευθερία… στα καταστήματα το Σάββατο του Λαζάρου, 24 Απριλίου

Το Σάββατο του Λαζάρου σχεδιάζεται ελεύθερη πρόσβαση στα καταστήματα, ώστε να τελειώσει πια τόσο το click in shop, όσο και το click away.

 

Πάσχα στο χωριό; Δεν αποκλείεται…

Σε ό, τι αφορά το Πάσχα στο χωριό, είναι ένα σενάριο που αυτή την ώρα δεν φαντάζει απίθανο, ειδικά αν υπάρχουν ικανές ποσότητες self test, που τώρα -πάντως- δεν υπάρχουν.

Μέχρι το Πάσχα θα έχει εμβολιαστεί το 20% του πληθυσμού, οπότε δεν είναι απίθανο να «ανοίξουν» οι μετακινήσεις κι από νομό σε νομό. Τις απαντήσεις, ωστόσο, θα τις έχουμε την επόμενη Τετάρτη.

Σίγουρα πάντως το Πάσχα θα ανοίξουν οι οργανωμένες παραλίες και μετά το Πάσχα σχεδόν όλα.

 

Δευτέρα, 10 Μαΐου ανοίγουν όλα τα σχολεία

Σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης τη Δευτέρα 10/5 θα ανοίξουν:

  • Δημοτικά – Γυμνάσια
  • Εστίαση
  • Παιδότοποι
  • Κτήματα για γάμους (έως 50 άτομα)

 

14 Μαΐου: Συνολικό τέλος στο lockdown με το άνοιγμα του τουρισμού

Τελευταίος θα ανοίξει στις 14/5 ο τουρισμός, που θα φέρει την απόλυτη χαλάρωση των μέτρων.

Με πληροφορίες από: Star

14 Απριλίου, 2021

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου