Breaking

Τετάρτη, 7 Απριλίου 2021

Γενετικός κώδικας covid-19,άνοιξε το κουτί της Πανδώρας για την ανθρωπότητα….

Λίγα λόγια  βασικά για τους ιούς..

Ένας ιός είναι ουσιαστικά ένας γενετικός κώδικας, είτε με τη μορφή DNA ή RNA, κλεισμένος σε ένα πρωτεϊνικό περίβλημα, γνωστό ως καψίδιο. Αλλά, σε αντίθεση με τα βακτηρίδια, ένας ιός δεν μπορεί να αναπαραγάγει τον εαυτό του χωρίς να εισβάλλει σε ένα κύτταρο ξενιστή επειδή δεν διαθέτει κανέναν από τους βασικούς μηχανισμούς μεταβολισμού και αναδιπλασιασμού.

Εξαιτίας αυτού, υπήρξε πολλή συζήτηση για το αν οι ιοί είναι πραγματικά “ζωντανοί” οργανισμοί. Επίσης, οι κανόνες κατάταξης των ιών σε είδη, ή από πού προέρχονται, είναι ελαφρώς διαφορετικοί. Για παράδειγμα, ενώ τα είδη των φυτών, των ζώων ή των βακτηρίων συνήθως ομαδοποιούνται σύμφωνα με φυσικά και γενετικά χαρακτηριστικά, τα είδη ιών (υπάρχουν πάνω από 3.600) μπορούν επίσης να ομαδοποιηθούν ανάλογα με τον τύπο ξενιστή που προσβάλλουν.

Οι ιοί  είναι 10 έως 100 φορές μικρότερο από τα βακτήρια, και ΕΓΙΝΑΝ ΜΟΛΙΣ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΟΡΑΤΟΙ .

Πρίν λίγες δεκαετίες.

Παρά την ικανότητα κάποιων ιών να κλονίζουν την υγεία μας, η ίδια η ικανότητά τους να εισάγουν γενετικό υλικό σε κύτταρα ξενιστών έχει γίνει ένα ανεκτίμητο εργαλείο. Στην πραγματικότητα, πολλοί ιοί δεν επηρεάζουν τους ανθρώπους ή δεν είναι παθογόνοι – δηλαδή, δεν προκαλούν κάποια ασθένεια.

Μερικοί από αυτούς τους μη παθογόνους ιούς όπως οι αδενο-σχετιζόμενοι ιοί έχουν καταστεί ένα σημαντικό εργαλείο για την κατανόηση του τρόπου λειτουργίας του ανθρώπινου γονιδιώματος και για τη διερεύνηση και εφαρμογή της γονιδιακής θεραπείας λόγω της ικανότητας ενός ιού να αναπαράγει το DNA ή το RNA στα κύτταρα του ξενιστή του.

Αυτή η ιδιότητα – η ίδια που καθιστά τους παθογόνους ιούς τόσο βλαβερούς για τον ξενιστή τους – τώρα χρησιμοποιείται στη γονιδιακή θεραπεία χρησιμοποιώντας ιούς ως φορείς για να μεταφέρουν υγιή γονίδια για να αντικαταστήσουν τα ελαττωματικά. Οι αδενο-σχετιζόμενοι ιοί είναι μοναδικοί μιας και ανήκουν σε μια ομάδα ιών που απαιτούν την παρουσία ενός “βοηθητικού” ιού ώστε να προκαλέσουν κάποια νόσο. Για το λόγο αυτό, οι αδενο-σχετιζόμενοι ιοί δεν έχει βρεθεί να προκαλούν ασθένειες στον άνθρωπο.

Έτσι, ενώ είναι αλήθεια ότι οι ιοί είναι η αιτία πολλών ασθενειών, η αυξανόμενη γνώση μας για αυτούς και τον τρόπο αναπαραγωγής τους άνοιξε επίσης την πόρτα στην χρήση τους για θεραπευτικούς σκοπούς.”

Πηγή pfizer.gr

Λίγα λόγια βασικά  και για τους κορωνοιούς…

Από τον καθηγητή κ.Σπύρο Κ. Κρήτα,
Καθηγητή Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων των Ζώων Τμήμα Κτηνιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας ΑΠΘ

‘’Οι κορονοϊοί (Coronavirus) είναι RNA-ιοί που παρατηρούνται σε πολλά είδη ζώων.

Το κάθε είδος ζώου έχει το δικό του είδος κορονοϊού, που δεν μεταδίδεται στα άλλα είδη και προκαλεί διακριτά κλινικά συμπτώματα. Έτσι ο κορονοϊός της γάτας προκαλεί τη λοιμώδη περιτονίτιδα της γάτας, ο κορονοϊός του χοίρου προκαλεί της μεταδοτική γαστρεντερίτιδα του χοίρου, ενώ άλλο είδος κορονοϊού την επιδημική διάρροια του χοίρου, ο κορονοϊός των πτηνών τη λοιμώδη βρογχίτιδα, ο κορονοϊός του σκύλου προκαλεί ασυμπτωματική λοίμωξη ή διάρροια, ή και αναπνευστικά κλινικά σημεία, ενώ ο κορονοϊός των βοοειδών προκαλεί τη διάρροια του χειμώνα στα βοειδή. Κανένα από αυτά τα είδη δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.

 

Στον άνθρωπο, την τελευταία εικοσαετία εμφανίστηκαν κορονοϊοί όπως ο SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome), ο MERS-CoV (Middle East respiratory syndrome coronavirus), καθώς και ο πρόσφατος κορονοϊός COVID-19. Παρόλο που πιθανολογείται ότι αυτές οι λοιμώξεις του ανθρώπου άρχισαν από κάποιο ζώο, κάτι τέτοιο δεν έχει αποδειχθεί επαρκώς. Αντίθετα, αυτό που είναι αδιαμφισβήτητο είναι η εύκολη μετάδοση των τριών αυτών ιών από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Γενικά υπάρχει ο “φραγμός” του ζωϊκού είδους, ο οποίος δεν επιτρέπει την εύκολη μετάδοση ενός ιού από το ένα είδος ζώου σε ένα άλλο. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι θα συμβεί ως τυχαίο γεγονός. Άλλωστε αυτός είναι και ένας από τους τρόπους διαχρονικής “επιβίωσης” των ιών. Όμως η πιθανότητα να συμβεί μια μετάλλαξη που θα επιτρέπει την μετάδοση μεταξύ διαφορετικών ζωικών ειδών θεωρητικά είναι απείρως μικρότερη από την πιθανότητα μόλυνσης ενός ανθρώπου από άλλο άνθρωπο.’’

Ποια είναι λοιπόν τα δεδομένα;

1>Οι ιοί δεν είναι ζωντανοί οργανισμοί όπως τα βακτήρια για να αναπαράγονται μόνοι τους,

Χρειάζονται ξενιστή.Είναι γενετικοί κώδικες.με περίβλημα.

2>Πρώτα έγιναν οι ιοί όρατοί στον άνθρωπο ,στην συνέχεια ανοίχθηκε το περίβλημα τους για να διαβαστούν και να χρησιμοποιηθούν σε πειράματα.

3>Κατόπιν εμφανίσθηκαν επικίνδυνοι κορωνοιοί στον άνθρωπο.

4>Κάθε είδος ζώου έχει τον δικό του είδος κορωνοιού που δεν είναι εύκολη η μετάδοση του στον άνθρωπο.

5> Υπάρχει  “φραγμός” του ζωϊκού είδους  και δεν έχει αποδειχθεί ότι ζώα με κορωνοιό μπορεί να μολύνουν τον άνθρωπο.

Δεν χρειάζεται να ταξιδέψει πουθενά κάνένας Π.Ο.Υ.

Τα συμπεράσματα δικά μας ως προς το από πού προήλθε ο γενετικός κώδικας covid-19,

Ώστε να είναι απαραίτητα εμβόλια για την ‘’ αντιμετώπιση του’’που επιδρούν στον γενετικό κώδικα και να ανοίξει Για την ανθρωπότητα το κουτί της Πανδώρας.

*Μήν απελπιζόμαστε ”η Ελπίδα έμεινε μέσα στο άθραυστο μεγάλο πιθάρι και δεν πέταξε έξω ”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου