Breaking

Πέμπτη 29 Απριλίου 2021

Χαρδαλιάς: Εστίαση με SMS στο 13033 ως 15 Μαΐου –Ελεύθερες οι διαδημοτικές μετακινήσεις από αύριο –Όλα τα νέα μέτρα

Παπαευαγγέλου: Χωρίς μάσκα οι εμβολιασμένοι υπό προϋποθέσεις

Στην συνέχεια, τον λόγο πήρε η Βάνα Παπαευαγγέλου, η οποία μίλησε για το πώς… αλλάζει η ζωή μας με τον εμβολιασμό. Συγκεκριμένα είπε πως αν βρεθούν στον ίδιο χώρο δύο ζευγάρια εμβολιασμένων, για παράδειγμα, μπορούν να μην φορούν μάσκες, αρκεί τις προηγούμενες μέρες να μην έχουν βρεθεί σε δυνητικά επικίνδυνο -επιδημιολογικά- περιβάλλον.

Για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα παρατηρείται αποκλιμάκωση της επιδημίας, ανέφερε επίσης η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων. Η μείωση έφτασε στο 15% και ο δείκτης θετικότητας παρουσίασε μείωση 4,5%, είπε, ωστόσο σημείωσε ότι το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Οι νέες εισαγωγές κατά μέσο όρο είναι γύρω στις 462 και συνολικά νοσηλεύονται 5.300 ασθενείς. Οι ΜΕΘ στην επικράτεια παρουσιάζουν πληρότητα 90%. Ο δείκτης Rt βρίσκεται κάτω από την μονάδα, στο 0,97%, δήλωσε η καθηγήτρια. Τόνισε όμως ότι η όποια βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων δεν πρέπει να δώσει το μήνυμα ότι τελειώσαμε, αφού το επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο σε αρκετές περιοχές.

Η όποια χαλάρωση σχεδόν αυτόματα θα αυξήσει το επιδημιολογικό φορτίο και πάλι, υπογράμμισε, γι αυτό συνέστησε ιδιαίτερη προσοχή στην τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας.

Η κ. Παπαευαγγέλλου αναφέρθηκε στη σημασία του εμβολιασμού και είπε ότι πρέπει να αυξήσουμε τα ποσοστά μας. Μίλησε επίσης για τη σημασία της χρήσης της μάσκας.

Οι ανακοινώσεις Χαρδαλιά για το Πάσχα

Χωρίς μουσική θα λειτουργούν εστιατόρια και καφέ από τη Δευτέρα του Πάσχα

Συνεχίζεται η αποστολή των SMS στο 13033 και με το άνοιγμα της εστίασης, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας. Σύμφωνα με τον Νίκο Χαρδαλιά, η κυβέρνηση – έπειτα και από την εισήγηση των λοιμωξιολόγων – αποφάσισε τελικά να μην καταργηθούν τα SMS στο 13033 και έτσι οι πολίτες από τη Δευτέρα του Πάσχα, που ανοίγει η εστίαση, θα πρέπει να στέλνουν SMS στο 13033 με τον κωδικό 6.

Τα SMS στο 13033 θα συνεχίσουν να τα στέλνουν οι πολίτες μέχρι τις 15 Μαΐου και θα καταργηθούν με το άνοιγμα του τουρισμού και το άνοιγμα των μετακινήσεων εκτός νομού.

Πάντως, χωρίς μουσική θα λειτουργούν εστιατόρια και καφέ από τη Δευτέρα του Πάσχα, 3 Μαΐου, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς. Όπως διευκρίνισε ο κ. Χαρδαλιάς η εστίαση και τα καφέ θα λειτουργούν μόνο σε υπαίθριους χώρους και μόνο για καθήμενους. Εξαιτίας της απαγόρευσης κυκλοφορίας, τα καταστήματα αυτά θα κλείνουν στις 22:45, δηλαδή 15 λεπτά πριν την έναρξη του απαγορευτικού στις 23:00. «Πάντως, όλοι θα πρέπει να είναι στα σπίτια τους στις 23:00» όπως διεμήνυσε.

Για τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, θα συνεχίσει να ισχύει η μέχρι σήμερα αναλογία του ενός ατόμου ανά 25m2, με τα υγειονομικά μέτρα που ήδη ισχύουν (επαρκής αερισμός των χώρων, τήρηση αποστάσεων και κανόνων υγιεινής, αντισηψία χεριών, υποχρεωτική χρήση μάσκας). Επίσης, στους εξωτερικούς χώρους των ναών η αναλογία αυτή διαμορφώνεται σε ένα άτομο ανά 10m2, και πάντα με τήρηση των κανόνων υγιεινής.

Για τους πιστούς είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους, ενώ για τους ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και το λοιπό προσωπικό, που θα βρίσκεται εντός του ναού, είναι υποχρεωτική η διενέργεια τεστ.

Τι ισχύει για Πάσχα και για διαδημοτικές μετακινήσεις

Την Κυριακή του Πάσχα η μετακίνηση θα γίνεται με sms και τον κωδικό 6 ενώ ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε πως καλό θα είναι οι πολίτες να έχουν υποβληθεί σε self tests. Ακόμη, επιτρέπονται από τη Μεγάλη Πέμπτη οι διαδημοτικές μετακινήσεις και για τις καθημερινές, πέραν του Σαββατοκύριακου.

Πώς θα πάμε στο πασχαλινό τραπέζι

Την Κυριακή του Πάσχα επιτρέπονται οι μετακινήσεις για το πασχαλινό τραπέζι και επιτρέπονται οι συναθροίσεις με ανώτατο όριο 9 ατόμων σε εσωτερικό χώρο και 12 ατόμων σε εξωτερικό χώρο που προέρχονται από έως 2 οικογένειες.

Τι θα ισχύει για τις εκκλησίες το Πάσχα

Σχετικά με τα μέτρα που ισχύουν φέτος το Πάσχα για τις εκκλησίες, υπενθυμίζεται ότι:

  • Και για τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, συνεχίζει να ισχύει η αναλογία του ενός ατόμου ανά 25m2 και με όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα εντός των ναών. Ενώ στους εξωτερικούς χώρους των ναών, η αναλογία αυτή διαμορφώνεται σε ένα άτομο ανά 10m2, και πάντα με τήρηση των κανόνων υγιεινής.
  • Για τους πιστούς είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους,
  • Για τους ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και το λοιπό προσωπικό, που βρίσκεται εντός του ναού, είναι υποχρεωτική η διενέργεια τεστ.

Οσον αφορά στις ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής υπενθυμίζεται ότι:

  • Η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών, ενώ
  • Το προσκύνημα του Επιταφίου θα γίνει εκτός του ναού, και πάντα με την τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων.
  • Την Κυριακή του Πάσχα -και μόνο- υπάρχει η δυνατότητα συγκέντρωσης δύο οικογενειών έως 9 άτομα σε εσωτερικό χώρο, και έως 12 άτομα αν πρόκειται για υπαίθριο χώρο. Η μετακίνηση θα γίνεται με την υποχρεωτική αποστολή SMS με τον κωδικό 6. Ενώ συστήνεται η διενέργεια προηγούμενου οικιακού self test σε όσους συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις αυτές.
  • Μέχρι και την Κυριακή του Πάσχα το χρονικό όριο απαγόρευσης κυκλοφορίας (curfew) είναι από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί.

Αυτά αλλάζουν από την Δευτέρα, 3 Μαΐου

Στην συνέχεια, ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε τα εξής:

  • Παραμένει ως την άρση των μετακινήσεων από νομό σε νομό η υποχρέωση αποστολής SMS για οποιαδήποτε μετακίνηση (δηλαδή μέχρι και τις 15 Μαΐου).
  • Με το SMS 6 στο 13033 θα πάμε από Δευτέρα, 03.05.2021, στην εστίαση.
  • Από αύριο «ανοίγουν» οι διαδημοτικές μετακινήσεις καθ’ όλη την εβδομάδα της εβδομάδας (και όχι μόνο για το σαββατοκύριακα όπως ίσχυε μέχρι τώρα).
  • Στην εστίαση θα λειτουργούν μόνο οι υπαίθριοι χώροι μόνο για καθήμενους και δεν θα επιτρέπεται η μουσική. Επίσης, η εστίαση θα κλείνει αυστηρά στις 22.45 το βράδυ και θα πρέπει να είμαστε στα σπίτια μας το αργότερο στις 23.00.

Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι αύριο θα υπάρξουν διευκρινιστικές ανακοινώσεις από το υπουργείο Οικονομικών σε σχέση με τους κωδικούς που θα ανοίξουν και που αφορούν στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος καθώς και για άλλα θέματα που αφορούν στους εργαζομένους σε αυτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου