Breaking

Παρασκευή, 14 Μαΐου 2021

Πανελλαδικές 2021: Ο αριθμός εισακτέων στα ΑΕΙ και η ελάχιστη βάση εισαγωγής: Οι 5 μεγάλες αλλαγές που θα ισχύσουν φέτος -Τι πρέπει να προσέξουν οι υποψήφιοι

Σχεδόν ένας μήνας απομένει για την έναρξη των Πανελλαδικών εξετάσεων 2021, με τους υποψηφίους να ετοιμάζονται, πλέον, πυρετωδώς.

Tο Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, σε συνέχεια της ανακοίνωσης του προγράμματος των πανελλαδικών εξετάσεων Γενικών Λυκείων και Επαγγελματικών Λυκείων 2021, ανακοίνωσε τον αριθμό των εισακτέων ανά Πανεπιστημιακή Σχολή/Τμήμα για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022, καθώς και τους συντελεστές βάσει των οπoίων καθορίζεται η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής σε κάθε Πανεπιστημιακή Σχολή/Τμήμα.

Ο συνολικός αριθμός εισακτέων στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, στην ΑΣΠΑΙΤΕ και στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 ανέρχεται σε 77.415. Η κατανομή του αριθμού στα επιμέρους Τμήματα έγινε με βάση τα εξής κυρίως κριτήρια:

  1. Τις εισηγήσεις των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων για τον αριθμό των εισακτέων, υπό το πρίσμα και του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου των μετεγγραφών.
  2. Τη στήριξη τριών Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων ακριτικών περιοχών (Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας), με αύξηση του αριθμού των εισακτέων.
  3. Τη βελτίωση της σύνδεσης της ανώτατης εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, με την αύξηση εισακτέων σε Τμήματα με αναμενόμενη αύξηση της απορρόφησης των αποφοίτων τους, όπως π.χ. στα Τμήματα Επιστημών Αγωγής στην Πρώιμη και Παιδική Ηλικία, στα Τμήματα Νηπιαγωγών, στα τμήματα Πληροφορικής, στην Κτηνιατρική.
  4. Τη βελτίωση της αντιστοίχισης εισακτέων και προσωπικού των Τμημάτων.
  5. Την πρόταση αναδιάρθρωσης του Πανεπιστημίου Πατρών και τη σχετική εισήγηση της ΕΘΑΑΕ, οι οποίες υποβλήθηκαν στο πλαίσιο της συνολικής προσπάθειας που είναι εν εξελίξει – και των ίδιων των Ιδρυμάτων, όπως η προκείμενη – για εξορθολογισμό του ακαδημαϊκού χάρτη.

Παράλληλα, ανακοινώθηκαν οι συντελεστές που όρισε το κάθε Πανεπιστημιακό Ίδρυμα για κάθε Τμήμα/Σχολή του, βάσει των οποίων θα προκύψει η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ). Υπενθυμίζεται ότι για την εισαγωγή υποψηφίων σε ΑΕΙ απαιτείται η επίτευξη στις πανελλαδικές εξετάσεις βαθμολογικής επίδοσης ίσης ή μεγαλύτερης της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής ανά Σχολή, Τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση. Η ΕΒΕ διαμορφώνεται από το μέσο όρο των μέσων όρων των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων στα τέσσερα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα ανά επιστημονικό πεδίο, ο οποίος πολλαπλασιάζεται με συντελεστή που καθορίζεται από τα ιδρύματα εισαγωγής για κάθε Σχολή, Τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση και στρογγυλοποιείται στο δεύτερο δεκαδικό ψηφίο. Ο συντελεστής βρίσκεται εντός του διαστήματος ελάχιστης και μεγίστης τιμής, που έχει διαμορφωθεί στο εύρος μεταξύ 0,80% και 1,20%, ενώ ως ελάχιστη και μέγιστη τιμή του συντελεστή της ΕΒΕ των ειδικών μαθημάτων ή πρακτικών δοκιμασιών έχουν οριστεί οι τιμές 0,70% και 1,10% αντιστοίχως.

Με το Νόμο 4777/2021, η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) θεσπίστηκε:

  • για τη διασφάλιση των ακαδημαϊκών προϋποθέσεων της επιτυχούς φοίτησης και της έγκαιρης ολοκλήρωσης των σπουδών,
  • για τη θωράκιση του κύρους των Πανεπιστημιακών σπουδών,
  • για την ενίσχυση της αυτονομίας των ΑΕΙ και της δυνατότητας κάθε τμήματος να διαμορφώσει την ιδιαίτερη ακαδημαϊκή τους φυσιογνωμία, καθώς για πρώτη φορά προβλέπεται αποφασιστικός ρόλος των ΑΕΙ στην εισαγωγή των φοιτητών,
  • για την ορθολογικότερη κατανομή και χρήση των πόρων του κάθε ΑΕΙ.

Αναλυτικά τα στοιχεία από το υπουργείο Παιδείας

Δείτε κάνοντας κλικ εδώ την υπουργική απόφαση για τον αριθμό των εισακτέων

Δείτε κάνοντας κλικ εδώ την υπουργική απόφαση για την ελάχιστη βάση εισαγωγής

Μετά το άνοιγμα των φροντιστηρίων, οι χιλιάδες υποψήφιοι των Πανελλαδικών εστιάζουν στην κάλυψη της μειωμένης ύλης, έχοντας στο νου τους τις δυο βασικές αλλαγές που θα ισχύσουν φέτος, δηλαδή την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και τα διπλά μηχανογραφικά.

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας, οι Πανελλαδικές θα ξεκινήσουν -«παραδοσιακά» με τη Νεοελληνική Γλώσσα- στις 14 Ιουνίου για τα Γενικά Λύκεια και στις 15 Ιουνίου για τα ΕΠΑΛ. Χθες δόθηκε στη δημοσιότητα και το τελικό πρόγραμμα των εξετάσεων. (*δείτε ενδεικτικά το περυσινό πρόγραμμα των Πανελλαδικών σε αυτόν τον σύνδεσμο).

O Στράτος Στρατηγάκης, μαθηματικός – σύμβουλος σταδιοδρομίας, είχε εξηγήσει στο iefimerida.gr τί είναι και πώς ακριβώς υπολογίζεται η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής. Σήμερα, ο έμπειρος αναλυτής παρουσιάζει τις 5 βασικές αλλαγές στις φετινές Πανελλαδικές εξετάσεις καθώς και τί πρέπει να προσέξουν οι υποψήφιοι.
Οι 5 βασικές αλλαγές είναι οι εξής:

1. Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

«Η καθιέρωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) αναμένεται να αφήσει εκτός ΑΕΙ έναν στους τρεις υποψηφίους. Ο υποψήφιος για να μπορέσει να δηλώσει σχολές του Επιστημονικού του Πεδίου στο Μηχανογραφικό πρέπει να γράψει τουλάχιστον το 80% του μέσου όρου όλων των υποψηφίων. Αν δεν το καταφέρει δεν θα μπορεί να δηλώσει καμία σχολή του Επιστημονικού του Πεδίου. Αν το καταφέρει θα μπορεί να δηλώσει μόνο τις σχολές που θα επιλέξουν το χαμηλότερο συντελεστή 0,8» λέει ο Στράτος Στρατηγάκης στο iefimerida.gr. Για τις σχολές που θα επιλέξουν μεγαλύτερο συντελεστή, μέχρι το 1,2, ο κ. Στρατηγάκης επισημαίνει ότι «ο υποψήφιος θα πρέπει να γράψει καλύτερα για να έχει το δικαίωμα να τις δηλώσει. Για τις σχολές που ανήκουν σε περισσότερα από ένα πεδία πρέπει να γράψει τουλάχιστον το 80% του μικρότερου μέσου όρου από τα πεδία που ανήκει η σχολή».

Οπως εξηγεί, «το πλεονέκτημα αυτού του πολύπλοκου υπολογισμού είναι ότι η ΕΒΕ είναι ανεξάρτητη του βαθμού δυσκολίας των θεμάτων. Το μειονέκτημα είναι ότι απαιτείται να γράψει ο υποψήφιος τουλάχιστον το 80% του μέσου όρου όλων των υποψηφίων, που, τουλάχιστον για φέτος με τις ειδικές συνθήκες της πανδημίας, είναι πολύ δύσκολο για πολλούς υποψηφίους. Με βάση τις περσινές επιδόσεις αναμένουμε να μην εισαχθεί στα ΑΕΙ σχεδόν κανείς υποψήφιος με λιγότερα από 8.000 μόρια».

2. Επαναφορά συντελεστών βαρύτητας

Η δεύτερη μεγάλη αλλαγή είναι οι συντελεστές βαρύτητας. «Η επαναφορά των συντελεστών βαρύτητας για δύο μαθήματα κάθε Επιστημονικού Πεδίου, είναι σωστή και απαραίτητη, γιατί πέρυσι που δεν υπήρχαν συντελεστές είχαμε πάρα πολλές ισοβαθμίες υποψηφίων, με αποτέλεσμα να υπάρξουν υποψήφιοι που ενώ συγκέντρωσαν τα μόρια της βάσης της σχολής τελικά έμειναν απέξω. Το σύστημα αυτό θα ισχύσει μόνο για φέτος γιατί του χρόνου κάθε τμήμα θα επιλέγει τους δικούς του συντελεστές βαρύτητας» τονίζει ο Στράτος Στρατηγάκης.

3. Προσοχή σε όσους «βλέπουν» στο 2022

Ο Στράτος Στρατηγάκης καλεί τους υποψηφίους που «κοιτάζουν» στις Πανελλαδικές του 2022 να είναι προσεκτικοί. «Όσοι υποψήφιοι θελήσουν να εξεταστούν στις Πανελλαδικές για δεύτερη φορά το 2022 πρέπει να γνωρίζουν ότι του χρόνου θα εξεταστούν στην ύλη που θα ισχύει του χρόνου και στα εξεταζόμενα μαθήματα που θα ισχύουν το 2022. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει μειωμένη ύλη, αν όλα πάνε καλά με την πανδημία, και οι υποψήφιοι των Ανθρωπιστικών Σπουδών θα εξεταστούν στα Λατινικά αντί της Κοινωνιολογίας» υπογραμμίζει.

4. Ο αριθμός των εισακτέων

Κατά τον κ. Στρατηγάκη, ο αριθμός των εισακτέων, που θα ανακοινωθεί στις 15 Μαΐου, «αναμένεται να είναι διαφοροποιημένος σε σχέση με πέρυσι, γιατί το Υπουργείο Παιδείας έχει ανακοινώσει ότι θα υπάρξει μεταφορά θέσεων από τα κεντρικά Πανεπιστήμια προς τα περιφερειακά. Γι’ αυτό υπάρχει και η καθυστέρηση ανακοίνωσης του αριθμού των εισακτέων. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα έχουμε αλλαγές στον αριθμό των τμημάτων του Μηχανογραφικού» τονίζει.

5. Το διπλό μηχανογραφικό

«Από φέτος οι υποψήφιοι θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν και δεύτερο Μηχανογραφικό, για την εισαγωγή τους στα δημόσια ΙΕΚ. Αυτή η δυνατότητα δεν τους δίνει κάποια επιπλέον ευκαιρία, γιατί έτσι και αλλιώς η εισαγωγή τους στα ΙΕΚ γινόταν και γίνεται με το απολυτήριο Λυκείου» εξηγεί ο μαθηματικός – σύμβουλος σταδιοδρομίας Στράτος Στρατηγάκης.

Συνοψίζοντας τις αλλαγές, ο κ. Στρατηγάκης υποστηρίζει ότι «από όλες αυτές τις αλλαγές η σημαντικότερη είναι, φυσικά, η καθιέρωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, που θα αφήσει εκτός ΑΕΙ ένα σημαντικό αριθμό υποψηφίων. Ας προσπαθήσουν, λοιπόν, οι υποψήφιοι να προετοιμαστούν όσο καλύτερα μπορούν, ώστε να μη βρεθούν μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις. Οι υπόλοιπες αλλαγές, όπως το διπλό Μηχανογραφικό και οι διαφορετικοί συντελεστές βαρύτητας θα ισχύσουν από τις Πανελλαδικές του 2022» λέει καταλήγοντας.

Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου