Breaking

Παρασκευή, 7 Μαΐου 2021

Bρετανία: Τέλος το AstraZeneca σε κάτω των 40

Οι βρετανοί πολίτες κάτω των 40 ετών θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν το εμβόλιο της Pfizer ή της Moderna για την πρόληψη της Covid-19, τουλάχιστον εάν υπάρχουν επαρκή αποθέματα, καθώς η χρήση του εμβολίου της AstraZeneca παγώνει προληπτικά και σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, λόγω ανησυχίας για σπάνια περιστατικά θρόμβωσης που αναφέρονται συχνότερα στους νέους.

Πριν από περίπου ένα μήνα, η χρήση του εμβολίου της Astra είχε σταματήσει στη Βρετανία για τους κάτω των 30.

Η απόφαση που ανακοινώθηκε την Παρασκευή έρχεται έπειτα από σύσταση της Κοινής Επιτροπής Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης, καθώς οι αρχές ετοιμάζονται να επεκτείνουν την εμβολιαστική κάλυψη στους κάτω των 40.

Το εμβόλιο της Astra είναι το κυριότερο όπλο που επέτρεψε στη Βρετανία να ανακόψει τη ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού. Παρόλα αυτά, η απόφαση να παγώσει η χρήση του στους κάτω των 40 δεν αναμένεται να επηρεάσει το στόχο για ανοσοποίηση όλου του ενήλικου πληθυσμού έως τα τέλη Ιουλίου.

Συνολικά 242 περιστατικά θρόμβωσης σε συνδυασμό με θρομβοπενία, τα οποία οδήγησαν σε 49 θανάτους, είχαν καταγραφεί στη Βρετανία μέχρι τις 28 Απριλίου μεταξύ 28,5 εκατομμυρίων ληπτών του εμβολίου της AstraZeneca.

Αυτό σημαίνει ότι ο κίνδυνος εμφάνισης της αιματολογικής διαταραχής είναι 10,5 λήπτες ανά εκατομμύριο μετά την πρώτη δόση, αριθμός που αυξάνεται στους 17,4 ανά εκατομμύριο στην ηλικιακή ομάδα των 30-39.

Ο κίνδυνος θανάτου είναι 2,1 ανά εκατομμύριο, αριθμός που ανεβαίνει στους 4,5 ανά εκατομμύριο στην ηλικιακή ομάδα των 30-39 ετών.

Διπλό ερώτημα για τις παρενέργειες του εμβολίου της AstraZeneca

O EMA εξετάζει περιστατικά του συνδρόμου Γκιλαίν-Μπαρέ σε εμβολιασθέντες ενώ η Βρετανία συστήνει εναλλακτική για τους κάτω των 40.

Η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων της Ευρώπης (EMA) δήλωσε την Παρασκευή ότι εξετάζει αναφορές για μια σπάνια πάθηση που επηρεάζει τα νεύρα, η οποία εμφανίστηκε σε άτομα που έκαναν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού της AstraZeneca, και ζήτησε από την φαρμακοβιομηχανία πιο λεπτομερή στοιχεία.

Στο πλαίσιο μιας τακτικής αναθεώρησης των αναφορών ασφαλείας για το εμβόλιο, η επιτροπή ασφάλειας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων αναλύει δεδομένα για περιπτώσεις του νευρολογικού συνδρόμου Γκιλαίν-Μπαρέ, ανέφερε η ρυθμιστική αρχή.

Η AstraZeneca δεν απάντησε αμέσως σε αιτήματα του Reuters για σχολιασμό.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Φεβρουάριο μια νοσηλεύτρια στην Κέρκυρα είχε παρουσιάσει συμπτώματα του συνδρόμου, μετά τον εμβολιασμό της με την δεύτερη δόση της Pfizer.

Το σύνδρομο Γκιλαίν-Μπαρέ

Το σύνδρομο Γκιλαίν-Μπαρέ (Guillain-Barré, GBS) είναι μια ταχεία μυϊκή αδυναμία που προκαλείται από το ανοσοποιητικό σύστημα που καταστρέφει το περιφερικό νευρικό σύστημα. Τα αρχικά συμπτώματα είναι συνήθως αλλαγές στην αίσθηση ή τον πόνο μαζί με την μυϊκή αδυναμία, ξεκινώντας από τα πόδια και τα χέρια, συχνά εξαπλώνεται στους βραχίονες και στο άνω μέρος του σώματος, με αμφότερες τις πλευρές να εμπλέκονται. Τα συμπτώματα μπορεί να εξελιχθούν σε ώρες έως μερικές εβδομάδες.

Κατά τη διάρκεια της οξείας φάσης, η διαταραχή μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή, με περίπου το 15% των ανθρώπων να αναπτύσσουν αδυναμία των αναπνευστικών μυών και συνεπώς να απαιτούν μηχανικό αερισμό. Ορισμένοι επηρεάζονται από αλλαγές στη λειτουργία του αυτόνομου νευρικού συστήματος, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε επικίνδυνες ανωμαλίες στον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση.

Αν και η αιτία είναι άγνωστη, ο υποκείμενος μηχανισμός περιλαμβάνει μια αυτοάνοση διαταραχή στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος προσβάλλει λανθασμένα τα περιφερειακά νεύρα και βλάπτει τη μόνωση μυελίνης τους. Μερικές φορές αυτή η ανοσολογική δυσλειτουργία προκαλείται από μια λοίμωξη ή, λιγότερο συχνά, από χειρουργική επέμβαση και σπάνια από εμβολιασμό. Η διάγνωση γίνεται συνήθως με βάση τα σημεία και τα συμπτώματα, του αποκλεισμού εναλλακτικών αιτίων και υποστηριζόμενη από δοκιμασίες όπως μελέτες αγωγιμότητας νεύρων και εξέταση του εγκεφαλονωτιαίου υγρού. Υπάρχει ένας αριθμός υποτύπων με βάση τις περιοχές αδυναμίας, τα αποτελέσματα των μελετών αγωγιμότητας νεύρων και την παρουσία ορισμένων αντισωμάτων. Χαρακτηρίζεται ως οξεία πολυνευροπάθεια.

Σε εκείνους με σοβαρή αδυναμία, η άμεση θεραπεία με ενδοφλέβιες ανοσοσφαιρίνες ή πλασμαφαίρεση, μαζί με υποστηρικτική φροντίδα, θα οδηγήσει σε καλή ανάκαμψη στην πλειοψηφία των ανθρώπων. Η ανάρρωση μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες έως χρόνια, με περίπου στο ένα τρίτο να εμμένει κάποια μόνιμη παράλυση. Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο θάνατος επέρχεται σε περίπου 7,5% αυτών που έχουν προσβληθεί. Το σύνδρομο Guillain-Barré είναι σπάνιο, με μία ή δύο περιπτώσεις ανά 100.000 άτομα κάθε χρόνο. Και τα δύο φύλα και όλα τα μέρη του κόσμου έχουν παρόμοια ποσοστά ασθένειας. Το σύνδρομο πήρε το όνομά του από τους Γάλλους νευρολόγους Ζορζ Γκιλέν και Ζαν Αλεξάντρ Μπαρέ, οι οποίοι μαζί με τον Γάλλο γιατρό Αντρέ Στρολ περιέγραψαν το σύνδρομο το 1916.

Βρετανία: Σύσταση για εναλλακτικό εμβόλιο στους κάτω των 40 ετών

Την ίδια ώρα, η αρμόδια για τα εμβόλια επιτροπή της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι άτομα κάτω των 40 ετών θα πρέπει να λαμβάνουν εναλλακτικό εμβόλιο σε αυτό της AstraZeneca όπου αυτό είναι εφικτό, λόγω μικρού κινδύνου για την σπάνια εμφάνιση θρομβοεμβολικών επεισοδίων.

Η Μεικτή Επιτροπή Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης (JCVI) επέκτεινε στην ηλικιακή κατηγορία 30-39 την σύσταση για την χρήση εναλλακτικού εμβολίου, σύσταση η οποία μέχρι σήμερα ίσχυε για τα άτομα κάτω των 30 ετών.

Η Επιτροπή αναφέρει στην γνωμοδότησή της ότι η σύσταση συνδέεται με τα χαμηλά επίπεδα μετάδοσης της επιδημίας της Covid-19 στην Βρετανία και με την διαθεσιμότητα των εναλλακτικών εμβολίων των Pfizer/BioNTech και Moderna.

«Καθώς οι ρυθμοί της Covid-19 εξακολουθούν να βρίσκονται υπό έλεγχο, συνιστούμε οι ενήλικες 18 έως 39 ετών χωρίς υποκείμενα νοσήματα να λαμβάνουν εναλλακτικό εμβόλιο σε αυτό των Oxford/AstraZeneca, εάν είναι διαθέσιμο και αν δεν προκαλεί καθυστερήσεις στον εμβολιασμό», δήλωσε ο Γουέι Σεν Λιμ, πρόεδρος της JCVI.

(με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ)

7 Μαΐου, 2021


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου