Breaking

Κυριακή, 23 Μαΐου 2021

Τι αλλάζει στις προσωρινές συντάξεις – Ποιοι παίρνουν αύξηση – Τι ισχύει για μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες

Αυξήσεις στις προσωρινές συντάξεις από το πλαφόν των 768 ευρώ στα 960 ευρώ για τους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν υποβάλει έντυπη αίτηση, αυτόματη χορήγησή της σε συνταξιούχους που συνεχίζουν να εργάζονται χωρίς να απαιτείται πρώτα η διακοπή απασχόλησης και πληρωμή προσωρινής λόγω θανάτου στο 80% με ηλεκτρονική αίτηση όταν υπάρχουν σύζυγος και τέκνα προβλέπει εγκύκλιος του ΕΦΚΑ που τίθεται άμεσα σε ισχύ.

Οι αλλαγές αφορούν τη βάση υπολογισμού των προσωρινών συντάξεων που νομοθετήθηκαν με τα άρθρα 115 και 116 του Νόμου 4714/2020.

Με το άρθρο 115 προβλέφθηκε η αύξηση των προσωρινών συντάξεων από το 50% στο 70% και 80% του μέσου μηνιαίου μισθού ή εισοδήματος του τελευταίου 12μήνου πριν από την αίτηση συνταξιοδότησης, ενώ με το άρθρο 116 προβλέφθηκε η αύξηση της προσωρινής σύνταξης στο 80% του ποσού της κανονικής σύνταξης. Το άρθρο 115 αφορά τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί με έντυπη μορφή, ενώ το άρθρο 116 τις ηλεκτρονικές αιτήσεις και εν προκειμένω αφορά μόνον τις συντάξεις χηρείας.

– Για τους ασφαλισμένους που προέρχονται από Ταμεία μισθωτών και έχουν υποβάλει αιτήσεις σε έντυπη μορφή, η προσωρινή σύνταξη ανέρχεται στο 80% του μέσου όρου των μηνιαίων αποδοχών κατά τους 12 μήνες ασφάλισης που προηγούνται της υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης με πλαφόν τα 768 ευρώ (όσο δύο εθνικές συντάξεις των 384 ευρώ) και ελάχιστο ποσό τα 384 ευρώ.

– Για τους μη μισθωτούς (αυτοτελώς απασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες) που έχουν υποβάλει αιτήσεις σε έντυπη μορφή, η προσωρινή σύνταξη αντιστοιχεί στο 70% του μηνιαίου εισοδήματος του 12μήνου πριν από τη συνταξιοδότηση, όπως αυτό προκύπτει από τη μετατροπή των εισφορών σε ασφαλιστέο εισόδημα.

– Για τους αγρότες το ποσό της προσωρινής σύνταξης έχει πλαφόν τα 768 ευρώ και ελάχιστο ποσό τα 384 ευρώ, ενώ για τους λοιπούς μη μισθωτούς, δηλαδή του αυτοαπασχολούμενους γιατρούς, δικηγόρους μηχανικούς του ΕΤΑΑ και τους ελεύθερους επαγγελματίες του ΟΑΕΕ, η προσωρινή μπορεί να υπολογίζεται με 70%, αλλά το πλαφόν ανεβαίνει στα 960 ευρώ (δυόμισι εθνικές συντάξεις), ενώ το ελάχιστο ποσό είναι στα 384 ευρώ.

Τα νέα ποσά έχουν ήδη πληρωθεί σε χιλιάδες συνταξιούχους, ενώ θα καταβληθούν και σε όσους έχει καθυστερήσει η προσωρινή σύνταξη ή δεν την ζήτησαν όταν υπέβαλαν αίτηση πιστεύοντας ότι έτσι θα καθυστερούσε και η οριστική σύνταξη. Μετά την πρόσφατη διάταξη νόμου (για την προκαταβολή σύνταξης) που καθιστά υποχρεωτική τη χορήγηση προσωρινής είτε το ζητήσει είτε όχι ο ασφαλισμένος, ο ΕΦΚΑ θα πρέπει να βρει και να καταβάλει τις αυξημένες προσωρινές συντάξεις σε συνταξιούχους που είχαν κάνει χειρόγραφες αιτήσεις και δεν ζήτησαν προσωρινή, αλλά μόνον οριστική σύνταξη.
Σε περιπτώσεις που ο συνταξιούχος εργάζεται, η προσωρινή σύνταξη έχει μείωση 30%, ενώ με απασχόληση στο Δημόσιο, η σύνταξη (είτε προσωρινή είτε οριστική) αναστέλλεται μέχρι ο συνταξιούχος να συμπληρώσει το 62ο έτος και στη συνέχεια καταβάλλεται με μείωση 30%.

Αυτό που απλοποιείται με την εγκύκλιο είναι ότι ένας συνταξιούχος που δηλώνει συνέχιση απασχόλησης κατά την αίτηση συνταξιοδότησης θα λάβει αυτόματα την προσωρινή σύνταξη, χωρίς να χρειαστεί να διακόψει την εργασία του λόγω συνταξιοδότησης. Το πέναλτι δηλαδή της μείωσης κατά 30% θα υπολογιστεί με την έκδοση της προσωρινής.
Υπενθυμίζεται ότι η μείωση 30% δεν εφαρμόζεται στις συντάξεις γήρατος, των συνταξιούχων του ΟΓΑ που συνεχίζουν να απασχολούνται ως αγρότες, των ψυχικά ασθενών, των συνταξιούχων αναπηρίας, των πολύτεκνων, και των συνταξιούχων άλλων Ταμείων που έχουν αγροτική ενασχόληση και το ετήσιο εισόδημά τους τη δραστηριότητά τους ως αγροτών, μελισσοκόμων, κτηνοτρόφων, πτηνοτρόφων και αλιέων δεν υπερβαίνει το ποσό 10.000 ευρώ.

Για τους ασφαλισμένους που έχουν υποβάλει ηλεκτρονική αίτηση συνταξιοδότησης (άρθρο 116 Νόμου 4714/2020) η προσωρινή λόγω γήρατος και αναπηρίας θα έπρεπε να είναι ίση με το 80% της οριστικής σύνταξης. Επί του παρόντος, η διάταξη θα εφαρμοστεί στις ηλεκτρονικές αιτήσεις για προσωρινή σύνταξη χηρείας όπου θα χορηγείται το 80% εφόσον συμμετέχουν στην απονομή και τα τέκνα και στη συνέχεια θα παίρνουν το μερίδιό τους. Οταν δεν συμμετέχουν τα τέκνα, η προσωρινή σύνταξη χηρείας ανέρχεται στο 70% με ελάχιστο ποσό τα 346 ευρώ.

Για την έγκριση ή την απόρριψη του αιτήματος χορήγησης προσωρινής σύνταξης εκδίδεται απόφαση του αρμόδιου ασφαλιστικού οργάνου, εντός 2 μηνών από την ημερομηνία κατάθεσης των δικαιολογητικών και όχι από την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης συνταξιοδότησης ή από την ημερομηνία οριστικοποίησης της κρίσης των υγειονομικών επιτροπών, αν η χορήγηση της σύνταξης συναρτάται με την εκτίμηση του βαθμού αναπηρίας του ασφαλισμένου. Το σημείο αυτό χρήζει προσοχής γιατί κρύβει παγίδα καθυστέρησης που μπορεί να μην την αντιληφθούν οι ασφαλισμένοι. Για παράδειγμα, αν ένας συνταξιούχος αιτήθηκε σύνταξης τον Φεβρουάριο του 2021, προσκομίζει κάποιο δικαιολογητικό που έλειπε τον Μάιο του 2021, θα περιμένει άλλους δύο μήνες, ως τον Ιούλιο, για να πάρει προσωρινή, γιατί η αίτηση συνταξιοδότησης που κατέθεσε τον Φεβρουάριο ήταν ελλιπής!
Εκκρεμείς αιτήσεις χορήγησης προσωρινής σύνταξης θα αντιμετωπιστούν με βάση τις νέες οδηγίες.

Αυξήσεις στις συντάξεις ως και 192 ευρώ, που θα υπερκαλύψουν και θα μηδενίσουν άμεσα την προσωπική διαφορά που λαμβάνουν, θα έχουν με τον επανυπολογισμό συντάξεων περισσότεροι από 180.000 παλαιοί συνταξιούχοι ΙΚΑ και Tαμείων ΔΕΚΟ-τραπεζών που αποχώρησαν με 30 και άνω έτη ασφάλισης.

Οι αυξήσεις θα πληρωθούν σε δόσεις από Ιούλιο ή Αύγουστο και το καθαυτό τελικό ποσό θα είναι μικρότερο από την ονομαστική αύξηση γιατί ένα μέρος θα συμψηφιστεί με την προσωπική διαφορά.

Το κέρδος, παρά την όποια αύξηση, απομείνει είναι μεγάλο γιατί οι εν λόγω συνταξιούχοι απαλλάσσονται από το «βραχνά» και την αγωνία μήπως τους κοπεί η προσωπική διαφορά στο μέλλον και κυρίως με τις αυξήσεις του νόμου Βρούτση παίρνουν και με το παραπάνω την παλιά τους σύνταξη, αυτή που είχαν πριν τον επανυπολογισμό του νόμου Κατρούγκαλου.

Για παράδειγμα, και σύμφωνα με τους αποκαλυπτικούς πίνακες που επεξεργάστηκε και δημοσιεύει σήμερα το ένθετο «Ασφάλιση και Συντάξεις»:

  • Συνταξιούχος ΔΕΚΟ με 41,6 χρόνια που παίρνει από τον επανυπολογισμό του νόμου Κατρούγκαλου ανταποδοτική και εθνική σύνταξη 1.479 ευρώ με προσωπική διαφορά 110 ευρώ, θα έχει από τον νέο επανυπολογισμό του νόμου Βρούτση αύξηση κατά 192 ευρώ, από την οποία τα 110 ευρώ θα συμψηφιστούν με την προσωπική διαφορά και τα υπόλοιπα 82 ευρώ θα μπουν στην τσέπη με δόσεις από τον Ιούλιο.
  • Συνταξιούχος τράπεζας με 36,4 χρόνια που παίρνει από τον επανυπολογισμό του νόμου Κατρούγκαλου ανταποδοτική και εθνική σύνταξη 1.476 ευρώ με προσωπική διαφορά 3 ευρώ, θα έχει από τον νέο επανυπολογισμό του νόμου Βρούτση αύξηση κατά 94 ευρώ, από την οποία τα 3 ευρώ θα συμψηφιστούν με την προσωπική διαφορά και τα υπόλοιπα 91 ευρώ θα είναι αύξηση στην τσέπη με δόσεις από τον Ιούλιο.
  • Συνταξιούχος ΙΚΑ με 40 χρόνια που παίρνει από τον επανυπολογισμό του νόμου Κατρούγκαλου ανταποδοτική και εθνική σύνταξη 1.115 ευρώ με προσωπική διαφορά 89 ευρώ, θα έχει από τον επανυπολογισμό του νόμου Βρούτση αύξηση κατά 127 ευρώ, από την οποία τα 89 ευρώ θα «σβήσουν» την προσωπική διαφορά και τα υπόλοιπα 38 ευρώ θα μείνουν ως καθαρή αύξηση στην τσέπη με δόσεις από τον Ιούλιο.
  • Συνταξιούχος ΙΚΑ με 39 χρόνια που παίρνει από τον επανυπολογισμό του νόμου Κατρούγκαλου ανταποδοτική και εθνική σύνταξη 1.243 ευρώ με προσωπική διαφορά 98 ευρώ, θα έχει από τον επανυπολογισμό του νόμου Βρούτση αύξηση κατά 144 ευρώ, από την οποία τα 98 ευρώ θα «σβήσουν» την προσωπική διαφορά και τα υπόλοιπα 46 ευρώ θα είναι η καθαρή αύξηση στην τσέπη από τον Ιούλιο.

Για ποιους «σβήνει» η προσωπική διαφορά το 2023

Από την άλλη πλευρά, πάρα πολλές χιλιάδες παλαιών συνταξιούχων του ΙΚΑ με 30 έτη ασφάλισης και άνω θα έχουν μεν αύξηση αλλά δεν θα ξεπεράσουν την προσωπική διαφορά, από την οποία θα τους μείνει ένα μικρό υπόλοιπο, που θα το καλύψουν όμως με τις αυξήσεις που ξεκλειδώνουν από το 2023.

Για παράδειγμα, και σύμφωνα με τους αποκαλυπτικούς πίνακες που δημοσιεύουμε στο ένθετο «Ασφάλιση και Συντάξεις» και βασίζονται σε επανυπολογισμούς με πραγματικά στοιχεία συνταξιούχων:

  1. Συνταξιούχος ΙΚΑ με 37 έτη μετά τον επανυπολογισμό του νόμου Κατρούγκαλου παίρνει σύνταξη 1.025 ευρώ και προσωπική διαφορά 108 ευρώ. Με τον επανυπολογισμό του νόμου Βρούτση θα πάρει 1.118 ευρώ σύνταξη με αύξηση 92 ευρώ και θα του μείνουν 16 ευρώ από την προσωπική διαφορά που θα τη μηδενίσει με την πρώτη αύξηση του 2023, οπότε και η σύνταξη θα έχει πραγματική αύξηση χωρίς προσωπική διαφορά και θα ανέλθει στα 1.152 ευρώ.
  2. Συνταξιούχος ΙΚΑ με 35 έτη μετά τον επανυπολογισμό του νόμου Κατρούγκαλου παίρνει σύνταξη 847 ευρώ και προσωπική διαφορά 108 ευρώ. Με τον επανυπολογισμό του νόμου Βρούτση θα πάρει 897 ευρώ σύνταξη με αύξηση 50 ευρώ και θα του μείνουν 58 ευρώ από την προσωπική διαφορά, που θα τη μειώσει με τις αυξήσεις του 2023 και του 2024 και από το 2025 θα έχει πραγματική αύξηση χωρίς προσωπική διαφορά με τη σύνταξη στα 980 ευρώ.
  3. Συνταξιούχος ΙΚΑ με 38 έτη μετά τον επανυπολογισμό του νόμου Κατρούγκαλου παίρνει σύνταξη 973 ευρώ και προσωπική διαφορά 105ευρώ. Με τον επανυπολογισμό του νόμου Βρούτση θα πάρει 1.066 ευρώ σύνταξη με αύξηση 93 ευρώ και θα του μείνουν 12 ευρώ από την προσωπική διαφορά, που θα τη μηδενίσει το 2023 και θα έχει πραγματική αύξηση με τη σύνταξη στα 1.098 ευρώ.
  4. Συνταξιούχος ΙΚΑ με 33 έτη μετά τον επανυπολογισμό του νόμου Κατρούγκαλου παίρνει σύνταξη 825 ευρώ και προσωπική διαφορά 110 ευρώ. Με τον επανυπολογισμό του νόμου Βρούτση θα πάρει 850 ευρώ σύνταξη με αύξηση 25 ευρώ και θα του μείνουν 85 ευρώ από την προσωπική διαφορά, που θα τη μηδενίσει σταδιακά με αυξήσεις από το 2023 ως το 2025.

 

 eleftherostypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου