Breaking

Τρίτη 11 Μαΐου 2021

Σεϋχέλλες: Αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιασμένων

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 11 Μαΐου 2021

Σεϋχέλλες: Αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιασμένωνΟι Σεϋχέλλες, οι οποίες έχουν εμβολιάσει πλήρως το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού τους για τον κορωνοϊό από οποιαδήποτε άλλη χώρα, έκλεισαν τα σχολεία και ακύρωσαν τις αθλητικές δραστηριότητες για δύο εβδομάδες καθώς αυξάνονται τα κρούσματα.

Τα μέτρα, τα οποία περιλαμβάνουν απαγορεύσεις για τα νοικοκυριά και νωρίτερα από το συνηθισμένο ωράριο κλείσιμο των μπαρ, έρχονται την ώρα που η χώρα έχει καταφέρει να εμβολιάσει πλήρως περισσότερο από το 60% του ενήλικου πληθυσμού της με δύο δόσεις εμβολίου κατά του Covid-19.

Οι περιορισμοί είναι παρόμοιοι με αυτούς που επιβλήθηκαν στο τέλος του 2020.

«Παρά τις εξαιρετικές προσπάθειες που καταβάλλουμε, η κατάσταση του Covid-19 στη χώρα μας είναι κρίσιμη αυτή τη στιγμή, με πολλές καθημερινές περιπτώσεις που αναφέρθηκαν την περασμένη εβδομάδα», δήλωσε ο Πέγκυ Βιντότ, υπουργός Υγείας, σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη.

Το αρχιπέλαγος του Ινδικού Ωκεανού, με πληθυσμό περίπου 98.000 κατοίκους, εξαρτάται από τον τουρισμό και ενήργησε γρήγορα για να ξεκινήσει εμβολιασμούς τον Ιανουάριο χρησιμοποιώντας μια δωρεά κινεζικών εμβολίων από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Από τότε έχει αγοράσει και άλλα εμβόλια. Μέχρι τις 12 Απριλίου, το 59% των δόσεων που χορηγήθηκαν ήταν το εμβόλιο Sinopharm και το υπόλοιπο ήταν το εμβόλιο Covishield, μια εκδοχή  του εμβολίου της AstraZeneca με άδεια και παραγωγή στην Ινδία.

Μέχρι σήμερα, το 62,2% του επιλέξιμου πληθυσμού έχει εμβολιαστεί πλήρως, σύμφωνα με τον δείκτη του Bloomberg, ποσοστό που σύμφωνα με το πρακτορείο καθιστά τις Σεϋχέλλες την πιο εμβολιασμένη χώρα στον κόσμο. Ακολουθεί το Ισραήλ με ποσοστό 55,9%.

«Παγκόσμιες επιπτώσεις»

Ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στις Σεϋχέλλες αυξήθηκε σε 1.068 στις 3 Μαΐου από 612 στις 28 Απριλίου, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας. Από αυτές τις περιπτώσεις, το 84% είναι πολίτες από τις Σεϋχέλλες και οι υπόλοιποι είναι αλλοδαποί, δήλωσε στο blog του ο Daniel Lucey, Κλινικός Καθηγητής Ιατρικής στη Σχολή Ιατρικής του Dartmouth Geisel. Τα δύο τρίτα από αυτούς δεν έχουν εμβολιαστεί ή έλαβαν μόνο μία δόση και τα υπόλοιπα άτομα έλαβαν δύο δόσεις, είπε. Ενώ τα δεδομένα σχετικά με τη γενετική αλληλούχιση δεν είναι ακόμη διαθέσιμα για μολύνσεις τον Απρίλιο, η παραλλαγή B.1.351, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική στα τέλη του περασμένου έτους, βρέθηκε στις Σεϋχέλλες τον Φεβρουάριο, είπε. Το εμβόλιο της AstraZeneca φάνηκε να είναι λιγότερο αποτελεσματικό έναντι αυτής της παραλλαγής σε μια μελέτη και η Νότια Αφρική σταμάτησε τα σχέδιά της να το χρησιμοποιήσει.

Μια σύγκριση μεταξύ των εμβολιασμένων με Sinopharm και Covishield και μη εμβολιασμένων μολυσμένων ατόμων θα μπορούσε να γίνει χρησιμοποιώντας γενετική αλληλουχία και δεδομένα σχετικά με τη σοβαρότητα των μολύνσεών τους, δήλωσε ο Lucey. «Δεδομένης της ευρείας διεθνούς χρήσης αυτών των δύο εμβολίων, υπάρχουν παγκόσμιες επιπτώσεις σε αυτό που συμβαίνει τώρα στις Σεϋχέλλες».

Κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, αξιωματούχοι της Υγείας έδωσαν ελάχιστες λεπτομέρειες για το τι θα μπορούσε να είναι πίσω από το κύμα των μολύνσεων, υποστηρίζοντας μόνο ότι ο κόσμος λάμβανε λιγότερες προφυλάξεις από τον ιό απ`ότι πριν και ότι το κύμα μπορεί να οφείλεται στους εορτασμούς μετά το Πάσχα.  Άλλες χώρες που έχουν εμβολιάσει μεγάλα τμήματα του πληθυσμού τους έχουν δει τις περιπτώσεις Covid να μειώνονται. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου το 52% των ανθρώπων έλαβαν την πρώτη δόση, οι περιπτώσεις μειώθηκαν κατά 96% από τα πρόσφατα υψηλά επίπεδα του Ιανουαρίου. Στο Ισραήλ, όπου το 60% είχε τουλάχιστον μία δόση, οι νέες περιπτώσεις μειώθηκαν κατά 99%.

Πηγή: Bloomberg

Σύνταξη-Επιμέλεια: Άλκης Αποστολόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου