Breaking

Παρασκευή, 21 Μαΐου 2021

«Υπάρχει μια ζυγαριά, για να ζυγίσετε Δεσποτάδες, παπάδες, και θεολόγους …»

Αγαπητοί, πρέπει να ομολογήσουμε μία πικρή αλήθεια. Οι πιστοί, που αγωνίζονται για να κρατήσουν την Ορθοδοξία, είναι λίγοι…

Το ρεύμα το μεγάλο και το απέραντο είναι εκείνοι που σιγά – σιγά έχουν απομακρυνθεί από την Ορθόδοξο πίστη. Θα σας πω ένα λόγο, που ποτέ μου πάλι δεν είπα.

Θα τον πείτε εγωιστικό, αλλά σας δίνω μια ζυγαριά, για να ζυγίσετε παπάδες, δεσποτάδες και όλο τον κλήρο και όλους τους θεολόγους…

Ποιά είναι αυτή η ζυγαριά ; Ποιό είναι το γνώρισμα του παπά σήμερα ; Μήπως το να μαζεύει πρόσφορα; Να κάνει ωραίες ακολουθίες;

Να κηρύττει χαριτωμένα και να χρηστολογεί από του άμβωνος και να δακρύζουν τα μάτια μερικών δεσποιναρίων για τους στοχαστικούς του λογισμούς;

Ποιό είναι το γνώρισμα του παπά και του δεσπότη σ’ αυτά τα δύσκολα χρόνια πού ζούμε;

Το γνώρισμα του δεσπότη και του παπά είναι η μαχητικότης, είναι η παρρησία.

Είναι εκείνο που ο Απόστολος Παύλος είπε , ότι «Οι θέλοντες ευσεβώς ζην εν Χριστώ Ιησού διωχθήσονται ! ».

Αν δείτε παπά, αν δείτε θεολόγο, αν δείτε Μητροπολίτη και Αρχιεπίσκοπο, που δεν διώκεται,

αλλά απολαύει της αγάπης και της εκτιμήσεως όλων ( σσ. και ειδικώς τών πολιτικών καί της εκάστοτε Κυβερνήσεως… ), τότε έχει εφαρμογή ο λόγος του Χριστού

«Ουαί ( Αλλοίμονο ) όταν καλώς υμάς είπωσι πάντες οι άνθρωποι» !

Εδώ, να ξέρετε πολύ καλά, ότι αυτός δεν βαδίζει καλά…

Ή αν λέγεται Ορθόδοξος και δεν θέλει να αντιμετωπίσει το ρεύμα, την χιονοστιβάδα αυτή που κατέρχεται για να διαλύσει τον κόσμο.

Ο παπάς ο Ορθόδοξος πάει κόντρα με τα ρεύματα.

Ο Μέγας Αθανάσιος ένας ήταν, αλλά κράτησε στους ώμους του ως Άτλας ολόκληρη της Ορθοδοξία.

Ο Μάρκος ο Ευγενικός ένας ήταν, αλλά κράτησε στα χέρια του ολόκληρη της Ορθοδοξία.

Ο ιερός Φώτιος τα ίδια.

Ολίγοι είναι, αλλά ο πιστός δεν νικάει με τα νούμερα, νικάει με την πίστη.

Γιατί όσο αξίζει ένας πιστός παπάς, όσο αξίζει ένας πιστός επίσκοπος, όσο αξίζει ένας πιστός αρχιεπίσκοπος, όσο αξίζει ένας λαϊκός και μία γυναίκα δεν αξίζει ολόκληρος ο ντουνιάς.

Λοιπόν να μη πτοούμεθα διότι γίνεται αυτή η προδοσία της πίστεως μας δεξιά και αριστερά.

Ένα σας συνιστώ.

Μη μου λέτε, ότι Αυτός είναι καλός, αυτός είναι θεολόγος σπουδαίος, αυτός κάνει διαλεκτική, αυτός άνοιξε ακαδημία του Πλάτωνος και άμα τον ακούσεις είναι θαύμα!..

Μέτρησε τον, μέτρησέ τον… αν έχει μία σπίθα από το Μάρκο τον Ευγενικό, αν έχει μία σπίθα από τον ιερό Φώτιο, αν έχει μία σπίθα από τον Κηρουλάριο, αν έχει μία σπίθα από τον Παπουλάκο (ο αγράμματος αυτός στάθηκε απέναντι ολόκληρου του κόσμου).

Τα λέγω αυτά έχων επίγνωση της θέσεως μου ως Έλληνος και ως Επισκόπου έχοντος τεράστιες ευθύνες.

Είμεθα έτοιμοι τα πάντα να θυσιάσωμεν.

Τολμώ, ίσως για τελευταία φορά από του βήματος αυτού, να πω:

Όσοι αγαπάτε το Χριστό, όσοι αγαπάτε την Εκκλησία, έχουμε την Παναγία μαζί μας, έχουμε μαζί με όλους εκείνους που αγωνίστηκαν και αγωνίζονται για την Ορθόδοξο πίστη μας.

Όσοι είναι με το διάβολο, να κάτσουν κάτω, να κλείσουν τα στόματα τους.

Διότι διάβολος είναι η δειλία τους, διάβολος είναι η παραπλάνησή τους, διάβολος τα επιχειρήματα τους, που ζητούν να ψυχράνουν μια χούφτα ανθρώπων οι οποίοι βασανίζονται και τυραννιούνται και διώκονται για την πίστη του Χριστού μας και μόνο !.

+ Επίσκοπος ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΣ ΚΑΝΤΙΩΤΗΣ

Ματθ. 5,13 Ὑμεῖς ἐστε τὸ ἅλας τῆς γῆς· ἐάν δὲ τὸ ἅλας μωρανθῇ, ἐν τίνι ἁλισθήσεται; εἰς οὐδέν ἰσχύει ἔτι εἰ μὴ βληθῆναι ἔξω καὶ καταπατεῖσθαι ὑπὸ τῶν ἀνθρώπων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου