Breaking

Δευτέρα 7 Ιουνίου 2021

«ΥΠΕΡΒΟΜΒΑ» Ιωαννίδη: Επιστήμονες φοβούνται να μιλήσουν, μπορούν να σε πολτοποιήσουν

Είπε επίσης για «εργαλειοποίηση» της πανδημίας, για σκληρά μονοπάτια και ονομάτισε τον χαρακτηρισμό εκείνων που τολμάνε να πουν την αλήθεια

Σε viral μέσα σε λίγες ώρες από την δημόσια ανάρτηση της στο youtube, τείνει να μετατραπεί, μία εκπομπή της ΚΡΗΤΗ TV, με καλεσμένο τον διεθνούς κύρους Έλληνα επιστήμονα Γιάννη Ιωαννίδη, που είναι ένας από τους κορυφαίους σε επίπεδο επιστημονικών αναφορών, στην παγκόσμια επιστημονική κατάταξη, του είδους.

Η εκπομπή χαρακτηρίζεται από πολλούς ιστορική και έχει ήδη δεκάδες χιλιάδες επισκέψεις.

Τα όσα καταθέτει και αποκαλύπτει ο Καθηγητής Παθολογίας-Επιδημιολογίας και Πληθυσμιακής Υγείας του Πανεπιστημίου Stanford, μέλος της Αμερικανικής Εθνικής Ιατρικής Ακαδημίας, Γιάννης Ιωαννίδης, προκαλούν ήδη συζητήσεις τόσο στο επιστημονικό πεδίο των ειδικών, όσο και στην κοινωνία.

Μεταξύ άλλων, ο καθηγητής, ο οποίος δεν αποκλείει και την εργαστηριακή κατασκευή του κορωνοϊού, μιλά για τον μεγάλο ηττημένο της πανδημίας , την Ηθική στην Επιστήμη, αλλά και το νέο δυστοπικό περιβάλλον που φτιάχνει η εργαλειοποίηση της πανδημίας , από πολιτικά συστήματα και μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Ο καθηγητής μίλησε για την πίεση που δέχονται επιστήμονες κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, η οποία τους οδηγεί στο να ακολουθούν τις εντολές της κάθε κυβέρνησης και του κάθε επιχειρηματία.

Ο επιστήμονας έκανε λόγο για «φίμωση» που υπάρχει στην επιστημονική σκέψη και για μηχανισμούς που διαστρεβλώνουν τα λόγια της αλήθειας για πολιτικού, επιχειρηματικούς λόγους και άλλους λόγους:

«Πρέπει να διασφαλίσουμε πως οι επιστήμονες θα μιλούν σαν ελεύθεροι άνθρωποι με θάρρος. Οι επιστήμονες πρέπει να μιλούν χωρίς να φοβούνται να πληρώσουν τον λογαριασμό πολιτικών ή κάποιων άλλων επιχειρηματικών συμφερόντων.

Οι επιστήμονες μπορεί πολλές φορές να σκεφτούν τι θα γίνει με την δικιά τους χρηματοδότηση εάν φερθούν ως επαναστάτες μέσα στο σύστημα, καθώς την επόμενη φορά που θα ζητήσω χρηματοδότηση από κάποιον οργανισμό ίσως κριτές με μηδενίσουν και μετά τι θα πρέπει; Θα πρέπει να καταστρέψω την ομάδα μου. Ίσως δεν θα μπορώ να κάνω καν επιστήμη».

«Λάμβανα μηνύματα από νέους και όχι μόνο επιστήμονες ‘πως δεν μπορώ να κάνω τίποτα, δεν μπορώ να μιλήσω, φοβάμαι να μιλήσω, εάν βγω να μιλήσω θα με καταστρέψουν, θα με τελειώσουν, θα με ποδοπατήσουν’», υπογράμμισε ο κορυφαίος καθηγητής και συνέχισε:

«Και όμως είχαν δίκιο θα μπορούσαν να πολτοποιηθούν μέσα σε μία ημέρα. Άρα λοιπόν για ανθρώπους που συμβιβαστήκανε λυπάμαι αλλά δεν τους κατηγορώ, γιατί ήταν πολύ δύσκολο να μην συμβιβαστείς.

Έχουμε μπει σε πολύ σκληρά μονοπάτια για επιστήμονες που συνεχίζουν να εργάζονται στον κεντρικό πυρήνα της επιστήμης, δεν μιλάω για περίεργους ανθρώπους που μιλάνε για περίεργες ιδέες που δεν θα μπορούσα να δημοσιεύσουν σε επιστημονικά περιοδικά.

Η ηθική στην επιστήμη ορίζεται δυστυχώς από αυτούς που καθορίζουν το αν θα σε πολτοποιήσουν ή όχι. Σκεφτείτε ότι είναι σαν να βρίσκεται κάποιος σε μία κατάσταση εκβιασμού και κάποιοι μπορεί να είναι κάποιοι ίσως πιο γενναίοι από τους άλλους, αλλά μπορεί η γενναιότητα να εξηγηθεί και ως αφροσύνη, ή ως επιπολαιότητα, ή ότι είναι αλαφροΐσκιωτος (σ.σ. ΝΑ ΣΕ ΠΟΥΝΕ ΓΡΑΦΙΚΟ). Ο Ιωαννίδης είναι αλαφροΐσκιωτος, είναι χαμένος στο διάστημα, ίσως γι’ αυτό δεν τον ενδιαφέρει εάν θα πολτοποιηθεί», κατέληξε.

el.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου