Breaking

Σάββατο 5 Ιουνίου 2021

Στ. Πέτσας: Προχωράμε μαζί – Βελτιώνουμε την καθημερινότητα των πολιτών σε κάθε γωνιά της Πατρίδα

 


Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε στη φιλόδοξη -όπως τη χαρακτήρισε- πρόταση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 20 εκατ. ευρώ, η οποία εντάσσεται στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», αλλάζοντας την όψη της τοπικής κοινωνίας προς όφελος των κατοίκων και των επισκεπτών. «Πρόκειται για τη χρηματοδότηση έργων σε εκατοντάδες χωριά και στους τρεις νομούς, που αποδεικνύει στην πράξη ότι τα χωριά αυτά και οι κάτοικοί τους δεν είναι ξεχασμένοι», επισήμανε ο κ. Πέτσας.



 

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε, επίσης, τη χρηματοδότηση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με 3 εκατ. ευρώ για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς ιδιώτες, ενώ σημείωσε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών θα συνδράμει και στη χρηματοδότηση του έργου που αφορά στην ανάπλαση και αποκατάσταση του παραλιακού μετώπου της αχαϊκής πρωτεύουσας.

«Η συνεργασία μας είναι σημαντική και είμαι πεπεισμένος ότι θα οδηγήσει, σύντομα, σε αποτελέσματα», δήλωσε από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας.

Επόμενος σταθμός της επίσκεψης του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών, το Δημαρχείο της Πάτρας, όπου συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Πατρέων, κ. Κώστα Πελετίδη.

Επί τάπητος βρέθηκαν όλα τα τρέχοντα και αναπτυξιακά ζητήματα, καθώς και οι ελλείψεις του δήμου σε ανθρώπινο δυναμικό.

Εν συνεχεία, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών μαζί με τον Δήμαρχο Πατρέων επισκέφθηκαν την περιοχή των προσφυγικών, μία από τις πλέον ιστορικές συνοικίες του δήμου -στην οποία κατοίκησαν μετά το 1928 οι πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία- που, σύντομα, πρόκειται να αλλάξει όψη, με την ένταξη της σχετικής αναπτυξιακής μελέτης στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Πρόκειται για μία μελέτη, ύψους 11 εκατ. ευρώ που στοχεύει στη συνολική αναβάθμιση της περιοχής και προβλέπει -μεταξύ άλλων- ανακατασκευή δρόμων και πεζοδρομίων, δημιουργία υπόγειου δικτύου ηλεκτροφωτισμού, καθώς και έργα πρασίνου και αστικής αναζωογόνησης.

«Βρισκόμαστε σε έναν χώρο, όπου η ιστορική μνήμη συναντά την ανάπτυξηΜία σχετικά υποβαθμισμένη περιοχή παίρνει νέα πνοή με τη χρηματοδότηση, ύψους περίπου 11 εκατ. ευρώ από το Υπουργείο Εσωτερικών και το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»προκειμένου το σχέδιο που έχει υποβάλλει η δημοτική αρχή να υλοποιηθεί με γρήγορους ρυθμούς, έτσι ώστε του χρόνου -μία χρονιά συμβολική, 100 χρόνια μετά τη Μικρασιατική καταστροφή- να δείξουμε ότι δεν έχουμε μόνο μνήμη, αλλά και διάθεση να πορευτούμε στο μέλλον ενωμένοι, πιο δυνατοί, με μεγαλύτερη ευημερία και καλύτερη ποιότητα ζωής για τους δημότες κάθε γωνιάς της πατρίδας μας. Προχωράμε γρήγορα μαζί και κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για την καθημερινότητα των πολιτών», δήλωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών.

«Η παρέμβαση γίνεται στην ευρύτερη περιοχή των προσφυγικών. Θα είναι μία ολοκληρωμένη παρέμβαση, προκειμένου η περιοχή να αποκτήσει την όψη και τον ρόλο που δικαιούται», δήλωσε ο Δήμαρχος Πατρέων.

Στις συναντήσεις συμμετείχαν, επίσης, οι βουλευτές Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Χριστίνα Αλεξοπούλου και κ. Άγγελος Τσιγκρής.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών επισκέφθηκε και τη Νεμέα, όπου συναντήθηκε με τον Δήμαρχο, κ. Κώστα Φρούσιο, με τον οποίο συζήτησε τις προτάσεις του δήμου για το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», με έμφαση στα έργα αγροτικής οδοποιίας, τα οποία έχουν, ήδη, ενταχθεί στο πρόγραμμα, καθώς και τις προτάσεις που απομένουν προς ένταξη, με έμφαση στα έργα εξοικονόμησης ενέργειας και μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του δήμου. Επί τάπητος βρέθηκαν και τα θέματα στελέχωσης του δήμου Νεμέας και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής. Στη συνάντηση, συμμετείχε, επίσης, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για θέματα Έρευνας και Τεχνολογίας, κ. Χρίστος Δήμας.

Νωρίτερα, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, στο πλαίσιο του 9oυ Συνεδρίου Περιφερειακής Ανάπτυξης (Regional Growth Conference), συμμετείχε σε συζήτηση με τον δημοσιογράφο Γιάννη Χρηστάκο, κατά τη διάρκεια της οποίας ανέπτυξε εκτενώς όλο το μεταρρυθμιστικό πλαίσιο αναφορικά με την Αυτοδιοίκηση.

Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε στις αλλαγές που φέρνει ο νέος εκλογικός νόμος για την Αυτοδιοίκηση, ο οποίος ψηφίστηκε την Τετάρτη από την Βουλή. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, πρόκειται για μία θεσμική τομή που βάζει τέλος στις συνθήκες ακυβερνησίας, που είχε προκαλέσει η a la carte απλή αναλογική του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία οδηγούσε -σε πολλές περιπτώσεις- εκλεγμένους δημάρχους και περιφερειάρχες σε μία ιδιότυπη ομηρεία. «Θέλουμε μία ισχυρή Αυτοδιοίκηση. Και για να έχουμε μία ισχυρή Αυτοδιοίκηση, πρέπει να την «εξοπλίσουμε» με τις αρμοδιότητες και τους απαραίτητους πόρους. Αλλά οι αρμοδιότητες και οι πόροι δεν λένε τίποτα, εάν δεν μπορεί να κυβερνηθεί ένας δήμος ή μία περιφέρεια. Με τον νέο νόμο επαναφέρουμε, λοιπόν, την κυβερνησιμότητα, ώστε ο εκλεγμένος δήμαρχος και ο περιφερειάρχης να μπορούν να υλοποιούν το πρόγραμμα για το οποίο τους εμπιστεύτηκαν οι πολίτες και να είναι υπόλογοι για αυτό», σημείωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών.

Όσον αφορά στο ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων μεταξύ κράτους, αυτοδιοίκησης και αποκεντρωμένης διοίκησης, ο κ. Πέτσας επισήμανε ότι η συζήτηση για την «πολυεπίπεδη διακυβέρνηση» θα επανεκκινήσει με τους θεσμικούς εταίρους -ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ- εντός των επόμενων δύο εβδομάδων, με σκοπό να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο. Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών επανέλαβε, δε, ότι η μεταφορά αρμοδιοτήτων πηγαίνει χέρι-χέρι με την μεταφορά και των αντίστοιχων πόρων. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας: «Πρέπει οι αρμοδιότητες να είναι ξεκάθαρες, ώστε να μην χάνονται μεταξύ ανευθυνοϋπεύθυνων. Πρέπει ο πολίτης να ξέρει τι να περιμένει και από ποιον και όταν τελειώσει αυτό το κομμάτι, αμέσως μετά θα μπουν και οι πόροι. Ποιοί πόροι; Μία αναμόρφωση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων, μέσα στο 2022, μακριά ξανά από τον εκλογικό κύκλο, που είναι το 2023».

Ερωτηθείς σχετικά με τη μεταφορά της είσπραξης του ΕΝΦΙΑ από τους δήμους, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών επιβεβαίωσε ότι πρόκειται για ένα ζήτημα που παραμένει στις προθέσεις της Κυβέρνησης. Πρόκειται, όπως είπε, για μία συζήτηση που θα γίνει «χωρίς ταμπού και χωρίς δεσμεύσεις». Όπως υπογράμμισε ο κ. Πέτσας: «Πρόκειται για μία προεκλογική μας δέσμευση. Γνωρίζω ότι είναι ένα δύσκολο έργο, το οποίο φυσικά δεν μπορεί να υλοποιηθεί μόνο με τον συγκεκριμένο χρηματοδοτικό φάκελο που έχουν, αυτή τη στιγμή, οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι. Ο χρηματοδοτικός φάκελος θα πρέπει να διευρυνθεί και οι πόροι να αυξηθούν. Η αύξηση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων -σε ένα επίπεδο της τάξης του 15% σε πρώτη φάση- αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα για εμάς, στο βαθμό που το επιτρέπουν οι δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας».

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών εμφανίστηκε αισιόδοξος για την επόμενη ημέρα στην οικονομία στη μετά-covid εποχή. «Η οικονομία θα συνεχίσει να στηρίζεται από την Κυβέρνηση χάρη στην εμπιστοσύνη που έχουμε κερδίσει από τις αγορές, τους επενδυτές και τους πολίτες. Πρέπει να χτίσουμε την πεποίθηση σε όλους ότι το rebound που θα γίνει στην οικονομία θα είναι πολύ ισχυρό. Και αυτό γιατί, το ενδιαφέρον για μία Ελλάδα που συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις και αλλάζει ημέρα με την ημέρα, σε πάρα πολλά επίπεδα, είναι πολύ μεγάλο», δήλωσε ο κ. Πέτσας.

Σχετικά με το ενδεχόμενο μίας νέας μείωσης των φόρων, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε: «Το σωστό για μία χώρα σαν την Ελλάδα είναι να μειώσει το φορολογικό της αποτύπωμα στην οικονομία, να μειώσει τα βάρη. Και μπορούμε να μειώσουμε τους φόρους, χωρίς να μειώσουμε τα έσοδα. Ποιους φόρους θα μειώσουμε και με ποια σειρά, αυτό είναι κάτι που το κρίνει το οικονομικό επιτελείο, πάντα σε συνεργασία με τους εταίρους μας και με το κλίμα που εισπράττει από τις αγορές. Ναι, υπάρχει περιθώριο για μείωση των φόρων. Είναι κάτι που βρίσκεται στον πυρήνα του προγράμματός μας και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, λελογισμένα και προσεκτικά, έτσι ώστε, με την ολοκλήρωση της τετραετίας, όλοι οι πολίτες να έχουν νιώσει αυτή τη σημαντική ελάφρυνση που έχει, ήδη, ξεκινήσει για τα πιο χαμηλά εισοδηματικά στρώματα».

Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά. Όπως είπε, η πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τη στάση που θα επιδείξει η Άγκυρα, το επόμενο διάστημα. «Εμείς πάντα τείνουμε χείρα φιλίας και επιδιώκουμε να προχωρήσει η θετική ατζέντα που έχουμε διαμορφώσει. Όταν, όμως, βλέπουμε απέναντί μας να υψώνεται γροθιά, γινόμαστε δόρυ. Η αποφασιστικότητα της ελληνικής πλευράς δεν πρέπει να αμφισβητείται από κανέναν», κατέληξε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου