Breaking


Κυριακή, 13 Ιουνίου 2021

Οι παραλλαγές της πρωτεΐνης spike στα εμβόλια του κοροναϊού είναι η βασική αιτία των θρόμβων στο αίμα, σύμφωνα με νέα μελέτη

Γερμανοί ερευνητές ισχυρίζονται ότι έλυσαν το μυστήριο που κρύβεται πίσω από τους θρόμβους αίματος που προκαλούν τα εμβόλια κοροναϊού της AstraZeneca και της Johnson & Johnson.

Σε ένα προτυπωμένο άρθρο που δημοσιεύθηκε στις 26 Μαΐου στο Research Square, η ομάδα ανέφερε ότι το πρόβλημα έγκειται στους φορείς αδενοϊού που χρησιμοποιούνται από τα δύο εμβόλια για την παράδοση γενετικών οδηγιών στο εσωτερικό των κυττάρων. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι λόγω των μηχανισμών που εμπλέκονται σε αυτού του είδους την τεχνολογία, μεταλλαγμένες εκδόσεις της πρωτεΐνης spike δημιουργούνται στον πυρήνα και στη συνέχεια εκκρίνονται έξω από τα κύτταρα.

Πιστεύουν ότι είναι αυτές οι μεταλλαγμένες πρωτεΐνες που πυροδοτούν τους θρόμβους αίματος σε υγιείς ανθρώπους που έλαβαν τα εμβόλια της AstraZeneca ή της J&J.

Εμβόλια με βάση τον αδενοϊό και οι ανεπιθύμητες ενέργειές τους

Ο σχηματισμός θρόμβων αίματος στους φλεβικούς κόλπους του εγκεφάλου – γνωστός και ως θρόμβωση των εγκεφαλικών φλεβικών κόλπων (CVST) – συνδέθηκε για πρώτη φορά με το εμβόλιο της AstraZeneca. Στην Ευρώπη αναφέρθηκαν περίπου 150 περιπτώσεις αυτού του θρομβοεμβολικού συμβάντος μετά την επιτυχή χορήγηση σε διάφορες χώρες του εν λόγω εμβολίου.

Υπό κανονικές συνθήκες, το CVST θεωρείται σπάνια μορφή εγκεφαλικού επεισοδίου, καθώς επηρεάζει μόνο πέντε άτομα σε ένα εκατομμύριο κάθε χρόνο. Μελέτες δείχνουν ότι από τα μέσα του 20ού αιώνα, το ποσοστό θνησιμότητας του CVST έχει μειωθεί από 50% σε μόλις 8,3% λόγω της προόδου της σύγχρονης ιατρικής. Αλλά από τότε που άρχισαν οι μαζικοί εμβολιασμοί, η CVST έχει προκαλέσει το θάνατο του ενός τρίτου όλων των προσβεβλημένων εμβολιασμένων ατόμων μόνο στη Γερμανία.

Λόγω της ανησυχητικής αύξησης της συχνότητας εμφάνισης του CVST, πολλές ευρωπαϊκές χώρες σταμάτησαν απότομα τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca τον Μάρτιο. Εν τω μεταξύ, στις ΗΠΑ, αναφορές για παρόμοια ανεπιθύμητη ενέργεια εμφανίστηκαν μετά την κυκλοφορία του εμβολίου της J&J. Συνολικά έξι περιπτώσεις CVST επιβεβαιώθηκαν από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων και την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων στις 13 Απριλίου, γεγονός που οδήγησε σε παύση της χρήσης του εμβολίου της J&J 10 ημέρες αργότερα.

Σύμφωνα με τους Γερμανούς ερευνητές, τα εμβόλια της AstraZeneca και της J&J έχουν εντυπωσιακές ομοιότητες. Και τα δύο προκαλούν CVST και ορισμένες περιπτώσεις σπλαχνικής φλεβικής θρόμβωσης (SVT) – ένας τύπος θρόμβου αίματος που αφορά μία ή περισσότερες κοιλιακές φλέβες – και τα δύο προσβάλλουν κυρίως νεαρές γυναίκες: μεταξύ 20 και 60 ετών για το εμβόλιο AstraZeneca και μεταξύ 18 και 48 ετών για το εμβόλιο J&J. Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι και τα δύο εμβόλια αναπτύχθηκαν με τη χρήση τεχνολογίας φορέων αδενοϊού.

Η τεχνολογία φορέων αδενοϊών κάνει χρήση ενός ιού που έχει απογυμνωθεί από τα γονίδια που χρειάζεται για να πολλαπλασιαστεί, προκειμένου να μεταφέρει ένα ακίνδυνο κομμάτι ενός άλλου παθογόνου ιού – στην προκειμένη περίπτωση, του κοροναϊού Wuhan (COVID-19) – στο εσωτερικό των κυττάρων. Ο στόχος αυτής της τεχνολογίας είναι να προκληθεί στα κύτταρα η αναπαραγωγή της ιικής πρωτεΐνης και να ενεργοποιηθεί το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να παράγει αντισώματα ειδικά γι’ αυτήν. Το πλεονέκτημα αυτού του τρόπου είναι ότι ο οργανισμός θα είναι στη συνέχεια προετοιμασμένος για να οργανώσει μια ισχυρή απάντηση στον ιό COVID-19 μόλις συμβεί μια πραγματική μόλυνση.

Οι φορείς αδενοϊού που χρησιμοποιήθηκαν τόσο στα εμβόλια της AstraZeneca όσο και στα εμβόλια της J&J κατασκευάστηκαν για να παραδώσουν γενετικές οδηγίες σχετικά με τον τρόπο παραγωγής της πρωτεΐνης spike. Αυτή η πρωτεΐνη βρίσκεται στην επιφάνεια του ιού COVID-19 και αναγνωρίζεται από τους υποδοχείς ACE2, οι οποίοι υπάρχουν φυσικά στις επιφάνειες διαφόρων τύπων ανθρώπινων κυττάρων. Ο ιός COVID-19 είναι σε θέση να μολύνει υγιή κύτταρα μέσω αυτής της αλληλεπίδρασης πρωτεΐνης-υποδοχέα.

Πώς τα εμβόλια των AstraZeneca, J&J προκαλούν θρόμβους αίματος

Στην έκθεσή τους, οι Γερμανοί ερευνητές εντόπισαν τον μηχανισμό μεταφοράς των φορέων αδενοϊού ως την κύρια πηγή σφάλματος που οδηγεί σε συμβάντα πήξης του αίματος. Σύμφωνα με μελέτες σχετικά με τον ιό COVID-19, ο πολλαπλασιασμός των γονιδίων του ιού συμβαίνει πάντα στο κυτταρόλυμα -το υγρό στο εσωτερικό των κυττάρων- των μολυσμένων κυττάρων. Ωστόσο, οι φορείς του αδενοϊού μεταφέρουν τα ιικά γονίδια στο εσωτερικό των πυρήνων των κυττάρων, όπου αυτές οι γενετικές αλληλουχίες συγκολλούνται, ή κόβονται, από ένζυμα, με αποτέλεσμα μεταλλαγμένες μορφές της πρωτεΐνης spike. Αυτές οι συντομότερες παραλλαγές δεν είναι σε θέση να συνδεθούν με την κυτταρική μεμβράνη, οπότε αντί να εμφανίζονται στις επιφάνειες των κυττάρων, εκκρίνονται προς τα έξω, όπου προκαλούν ισχυρή φλεγμονώδη αντίδραση στα ενδοθηλιακά κύτταρα.

Οι ερευνητές σημείωσαν επίσης ότι ορισμένες από τις μεταλλαγμένες πρωτεΐνες spike που επιπλέουν στον εξωκυττάριο χώρο εξακολουθούν να είναι ικανές να συνδεθούν με τους υποδοχείς ACE2. Ως εκ τούτου, μπορεί να υπάρξουν περιπτώσεις όπου τα ενδοθηλιακά κύτταρα όχι μόνο θα δεσμεύουν παραλλαγές της πρωτεΐνης spike, αλλά θα είναι επίσης “διακοσμημένα με νεοσχηματισμένα αντισώματα”. Το γεγονός αυτό είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει σοβαρή φλεγμονή, όπως μέσω της εξαρτώμενης από το συμπλήρωμα κυτταροτοξικότητας (CDC). Κατά τη διάρκεια της CDC, τα ερυθρά αιμοσφαίρια προσλαμβάνονται από τα καλυμμένα με αντισώματα κύτταρα-στόχους ως μέρος του καταιγισμου του συμπληρώματος, ο οποίος τελικά οδηγεί σε κυτταρική διάσπαση ή κυτταρική λύση. Αυτές οι σχετιζόμενες με το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδράσεις θα μπορούσαν να είναι αυτό που πυροδοτεί τα θρομβοεμβολικά συμβάντα που σχετίζονται με τα εμβόλια της AstraZeneca και της J&J.

Σε αντίθεση με τα εμβόλια με βάση τον αδενοϊό, τα εμβόλια με βάση το mRNA, όπως αυτά που παράγονται από την Pfizer και τη Moderna, οπου βασίζονται σε νανοσωματίδια λιπιδίων για την παράδοση των γονιδίων του ιού στα μυϊκά κύτταρα. Αυτοί οι φορείς απελευθερώνουν το φορτίο τους στο κυτταρόλυμα μόλις προσληφθούν από τα κύτταρα. Εξαιτίας αυτού, η μετάφραση του ιικού mRNA στην πρωτεΐνη αιχμής πραγματοποιείται χωρίς τροποποιήσεις στο τελικό προϊόν. Αυτός, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι ο λόγος για τον οποίο τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna δεν σχετίζονται με CVST…Οι ερευνητες το λενε οχι εμεις !!

Για να παρακαμφθεί η απειλή των θρόμβων αίματος που προκαλούν τα εμβόλια AstraZeneca και J&J, οι ερευνητές συνιστούν να τροποποιηθεί η αλληλουχία του γονιδίου που κωδικοποιεί την πρωτεΐνη spike με τέτοιο τρόπο ώστε να μην είναι επιδεκτική στη συγκόλληση. Πιστεύουν ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο οι προγραμματιστές μπορούν να διασφαλίσουν την ασφάλεια όσων λαμβάνουν κάποιο από τα δύο εμβόλια.

“Με βάση τα ευρήματά μας, προτείνουμε σθεναρά ότι τα ανοιχτά πλαίσια ανάγνωσης του Spike – wildtype ή βελτιστοποιημένο με κωδικόνια – στα εμβόλια που βασίζονται σε φορείς [πρέπει] να βελτιστοποιηθούν εκ νέου για να αποφευχθούν οι ακούσιες αντιδράσεις συνδεσης και να αυξηθεί η ασφάλεια αυτών των φαρμακευτικών προϊόντων”, γράφουν οι ερευνητές στην έκθεσή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου