Breaking

Τρίτη, 29 Ιουνίου 2021

Συναγερμός για τη μετάλλαξη «Δέλτα» στο Ισραήλ: Περίπου οι μισοί που μολύνθηκαν ήταν εμβολιασμένοι! -Ποιοι εμβολιασμένοι κινδυνεύουν-upd-

Η κυβέρνηση επαναφέρει το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς χώρους όπως και άλλα μέτρα για τον περιορισμό εξαιτίας του εξαιρετικά μεταδοτικού στελέχους

Περίπου οι μισοί ενήλικες που μολύνθηκαν από τη μετάλλαξη «Δέλτα» της νόσου Covid-19 στο Ισραήλ, είχαν εμβολιαστεί πλήρως με το ενέσιμο σκεύασμα των Pfizer/ΒionTech ωθώντας την κυβέρνηση να επαναφέρει το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς χώρους όπως και άλλα μέτρα για τον περιορισμό του εξαιρετικά μεταδοτικού στελέχους.

Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία έρευνας Ισραηλινών αξιωματούχων υγείας, περίπου το 90% των νέων κρουσμάτων του κορωνοϊού πιθανότατα προκλήθηκαν από τη μετάλλαξη «Δέλτα».

Αυτό επισημαίνει ο Ραν Μπάλισερ, που ηγείται μιας ειδικής συμβουλευτικής επιτροπής για τη νόσο Covid-19 για λογαριασμό της κυβέρνησης του Τελ Αβίβ, γράφει η αμερικανική εφημερίδα «Wall Street Journal».

Τα παιδιά, ηλικίας κάτω των 16 ετών- τα περισσότερα δεν έχουν εμβολιαστεί- αντιπροσωπεύουν περίπου το 50% από αυτά που έχουν νοσήσει από τη ινδική μετάλλαξη, προσθέτει ο Ισραηλινός αξιωματούχος.

Η κυβέρνηση του Τελ Αβίβ επέκτεινε αυτή την εβδομάδα την εκστρατεία εμβολιασμού της ώστε να συμπεριλάβει και τους 12 έως 15 ετών μετά από ένα άλμα στα κρούσματα μεταξύ των μαθητών σε μια πόλη στο κεντρικό Ισραήλ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, στο Ισραήλ, τη χώρα που ηγήθηκε του εμβολιαστικού προγράμματος σε παγκόσμιο επίπεδο, περίπου το 65% του πληθυσμού -πάνω από το 80% των Ισραηλινών ηλικίας άνω των 16 ετών- έχουν λάβει και τις δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BionTech.

Ωστόσο, η μετάλλαξη «Δέλτα» οδήγησε σε αύξηση των κρουσμάτων, με περισσότερα από 100 άτομα σε καθημερινή βάση να βρίσκονται θετικά στον κορωνοϊό επί έξι συνεχόμενες ημέρες.

Αυτή η παραλλαγή, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία, είναι πολύ μεταδοτική. Έχει γίνει το κυρίαρχο στέλεχος στο Ηνωμένο Βασίλειο σε διάστημα περίπου δύο μηνών.

Η μετάλλαξη «Δέλτα» εξαπλώνεται απειλητικά και στην Αυστραλία, όπου μόνο το 4,7%  του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί πλήρως, αν και πάνω από το 27% έχει λάβει την πρώτη δόση.

Η παραλλαγή «Δέλτα» κατάφερε να παρεισφρήσει στο Ισραήλ μέσω του διεθνούς αεροδρομίου της με τους Ισραηλινοί ταξιδιώτες να επιστρέφουν από χώρες που ανήκουν στην «κόκκινη λίστα» όπως Ινδία, Ρωσία και Βραζιλία.

Αυτοί ήταν απαγορευμένοι προορισμοί, αλλά τα στοιχεία του αεροδρομίου δείχνουν ότι 4.874 Ισραηλινοί επέστρεψαν από τη Μόσχα τον περασμένο μήνα, με 31 από αυτούς να είναι θετικοί στον κορωνοϊό.

«Αποδεικνύεται ότι η απαγόρευση πτήσεων προς αυτές τις χώρες, την οποία αποφάσισε η προηγούμενη κυβέρνηση, δεν είχε εφαρμοστεί αποτελεσματικά», δήλωσε ο νέος υπουργός Υγείας του Ισραήλ, Νίτζαν Χόροβιτς.

Από την πλευρά του, ο Σάρον Αλρόι Πράις, ανώτερος αξιωματούχος δημόσιας υγείας του Ισραήλ, δήλωσε ότι, ενώ ο αριθμός των νέων κρουσμάτων του κορωνοϊού δεν είναι υψηλός -0 ειδικά σε σύγκριση με προηγούμενα στοιχεία στο Ισραήλ και την Ευρώπη- η τάση είναι ανησυχητική.

Επιβεβαίωσε επίσης ότι, πάνω από το 40% των ενηλίκων που βρέθηκαν θετικοί την περασμένη εβδομάδα στη μετάλλαξη «Δέλτα», είχαν εμβολιαστεί πλήρως.

«Είναι κυρίως ασυμπτωματικοί ή νοσούν πολύ ήπια, δεν χρειάζονται θεραπεία στο νοσοκομείο – μέχρι τώρα – έτσι το εμβόλιο κάνει τη δουλειά του, αλλά βλέπουμε ότι είναι σε θέση να μεταδώσουν τη νόσο», όπως προσθέτει.

Ο Μότι Γκάλαμ βρέθηκε θετικός στη μετάλλαξη «Δέλτα» την περασμένη εβδομάδα, παρά το γεγονός είχε εμβολιαστεί πλήρως πριν από μήνες.

O ίδιος υποστήριξε ότι, αν και νόσησε ήπια, ήταν σοκαρισμένος και αρκετά νευρικός.

«Αυτό είναι σαν σαπουνόπερα, κάθε φορά που νομίζεις ότι τελειώνει υπάρχει ένα νέο επεισόδιο», είπε.

Μέχρι στιγμής πάντως, σύμφωνα με τους ειδικούς, οι νέοι είναι πιο ευεπίφοροι στη μετάλλαξη «Δέλτα» σε σχέση με τις άλλες μεταλλάξεις.

Υπενθυμίζεται ότι, το Ισραήλ άρχισε να εμβολιάζει παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών στις αρχές του μήνα μετά την έγκριση των εμβολίων Pfizer/BionTech από τις ΗΠΑ για τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα. Ωστόσο, το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ δεν πρότεινε τον εμβολιασμό δηλώνοντας ότι θα έπρεπε να παραμείνει προαιρετικό.

«Το αφήσαμε στη διακριτική ευχέρεια των γονέων και δεν το προτείναμε για όλα τα παιδιά ηλικίας 12 ετών και άνω, επειδή το ποσοστό των κρουσμάτων στη χώρα ήταν χαμηλό», υποστηρίζει ο Σεζί Λεβί, απερχόμενος γενικός διευθυντής του υπουργείου Υγείας.

Τώρα, όμως, Ισραηλινοί αξιωματούχοι υγείας παραδέχονται ότι αυτό μπορεί να ήταν λάθος και το Ισραήλ καλεί τώρα τους γονείς να εμβολιάσουν όλα τα παιδιά, άνω των 12 ετών.

Πόσες εισαγωγές στα νοσοκομεία και πόσοι θάνατοι καταγράφηκαν στα πρώτα 92.000 κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα στην Αγγλία. Πόσοι αφορούσαν εμβολιασμένους ανθρώπους. Ποιοι φάνηκε να κινδυνεύουν περισσότερο.

Αναλυτικά δεδομένα για την επικινδυνότητα του στελέχους Δέλτα που έχει δημιουργήσει ο νέος κορωνοϊός έδωσε στη δημοσιότητα η υγειονομική Αρχή της Αγγλίας. Το στέλεχος Δέλτα εξαπλώνεται ραγδαία στον πλανήτη και εκτιμάται ότι, αν δεν αναχαιτιστεί, θα μας οδηγήσει στο τέταρτο κύμα της πανδημίας.

Όπως ανακοίνωσε ο οργανισμός Public Health England (PHE), ανέλυσε στοιχεία από 92.029 κρούσματα του στελέχους Δέλτα (Delta ή B.1.617.2). Οι 1.320 από τους ασθενείς νόσησαν αρκετά σοβαρά ώστε να χρειασθούν εισαγωγή στο νοσοκομείο. Από αυτούς:

  • Οι 831 ήσαν ανεμβολίαστοι
  • Οι 190 ήσαν εμβολιασμένοι

Οι 117 από τους ασθενείς έχασαν τελικά τη ζωή τουςΟι 50 από αυτούς ήταν εμβολιασμένοι. Ωστόσο αυτό δεν αντικρούει όσα είναι γνωστά για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός, λένε οι ειδικοί. Και αυτό, διότι στη συντριπτική πλειονότητα αφορούν ηλικιακές ομάδες υψηλού κινδύνου. Επιπλέον, χωρίς τα εμβόλια η θνησιμότητα θα ήταν πολλαπλάσια.

Διαβάστε ακόμα Κορωνοϊός: 6 σημαντικά δεδομένα για το στέλεχος Δέλτα που απειλεί την Ευρώπη

Όπως εξηγούν, ουδείς ισχυρίστηκε ποτέ ότι τα εμβόλια είναι 100% αποτελεσματικά έναντι όλων των μεταλλάξεων και στελεχών του νέου κορωνοϊού. Επιπλέον, η αποτελεσματικότητά τους εξαρτάται από παράγοντες όπως:

  • Η ηλικία
  • Το αν κάποιος έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό ή όχι.

Συνολικά, από τους 117 ασθενείς που κατέληξαν εξαιτίας της μετάλλαξης Δέλτα, μόνο οι 8 είχαν ηλικία κάτω των 50 ετών. Κανένας δεν ήταν πλήρως εμβολιασμένος (δεν είχε περάσει επαρκής καιρός από την δεύτερη δόση των εμβολίων). Επιπλέον, οι δύο από τους νεότερους ασθενείς που κατέληξαν, είχαν κάνει μόνο μία δόση των εμβολίων.

Το στέλεχος Δέλτα που έχει δημιουργήσει ο νέος κορωνοϊός προκαλεί πλέον το 90% των κρουσμάτων στη Βρετανία. Τα 92.029 κρούσματα που αναλύθηκαν καταγράφηκαν στην Αγγλία μέχρι τις 21 Ιουνίου 2021.

«Οι 117 θάνατοι επί 92.029 κρουσμάτων αντιστοιχούν σε θνησιμότητα περίπου 0,13%», δήλωσαν οι στατιστικοί David Spiegelhalter και Anthony Masters. «Σημαίνει αυτό ότι τα εμβόλια είναι αναποτελεσματικά; Ούτε κατά διάνοιαν. Αντιθέτως, είναι το αναμενόμενο, δεδομένου ότι τα εμβόλια δεν είναι τέλεια».

Πόση προστασία παρέχουν τα εμβόλια

Η συντριπτική πλειονότητα των εμβολίων που έχουν χορηγηθεί στη Βρετανία είναι των εταιρειών AstraZeneca και Pfizer.  Σύμφωνα με προγενέστερα δεδομένα, οι δύο δόσεις από αυτά τα εμβόλια προστατεύουν αρκετά από τη νόσηση από το στέλεχος Δέλτα. Δύο εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση από αυτά, η προστασία φτάνει:

  • Στο 88% με το εμβόλιο της Pfizer
  • Στο 60% με το εμβόλιο της AstraZeneca

Ωστόσο, τα ποσοστά αυτά είναι μικρότερα απ’ ό,τι έναντι του αρχικού στελέχους του κορωνοϊού. Είναι επίσης μικρότερα απ’ ό,τι έναντι της βρετανικής μετάλλαξης που δημιούργησε ο κορωνοϊός και η οποία έως πρότινος επικρατούσε παγκοσμίως.

Επιπλέον, η προστασία δεν είναι η ίδια για όλους τους ανθρώπους. Ο κίνδυνος να πεθάνει κάποιος από Covid-19 παρότι είναι πλήρως εμβολιασμένος, εξαρτάται μεταξύ άλλων από την ηλικία του. Όσο πιο μεγάλος είναι, τόσο πιθανότερο είναι να αρρωστήσει βαριά, αν τον μολύνει ο κορωνοϊός.

«Ένας πλήρως εμβολιασμένος 80χρονος, κινδυνεύει από τον κορωνοϊό όσο ένας ανεμβολίαστος 50χρονος», είπαν οι δύο στατιστικοί. «Σαφώς ο κίνδυνός του είναι μικρότερος απ’ ό,τι αν δεν είχε εμβολιαστεί καθόλου. Δεν είναι όμως μηδενικός. Γι’ αυτό καταγράφονται θάνατοι και μεταξύ των εμβολιασμένων».

Ρόλο παίζει επίσης η υποκείμενη κατάσταση της υγείας του και κατά πόσον επηρεάζει το ανοσοποιητικό, πρόσθεσαν.

Τι μπορούμε να κάνουμε

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε την Παρασκευή πως για να αποφευχθούν αυτοί οι κίνδυνοι, οι εμβολιασμένοι πρέπει να εξακολουθήσουν να τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας. Επομένως πρέπει να εξακολουθήσουν:

  • Να φορούν προστατευτικές μάσκες
  • Να τηρούν τις αποστάσεις ασφαλείας
  • Να απολυμαίνουν συχνά και καλά τα χέρια τους

«Δεν πρέπει να νιώθει κάποιος ασφαλής μόνο και μόνο επειδή έκανε δύο δόσεις των εμβολίων. Πρέπει να εξακολουθεί να προστατεύει τον εαυτό του», ξεκαθάρισε η Dr. Mariângela Simão, αναπληρώτρια γενική διευθύντρια Πρόσβασης στα Φάρμακα & στα Προϊόντα Υγείας στον ΠΟΥ.

Το στέλεχος Δέλτα είναι επίσης γνωστό ως ινδικό στέλεχος, επειδή πρωτοανιχνεύθηκε στην Ινδία. Πριν από λίγους μήνες, ο ΠΟΥ αποφάσισε να αλλάξει η ονοματοδοσία των νέων στελεχών που δημιουργεί ο κορωνοϊός. Έτσι, πλέον ονομάζονται με βάση τα γράμματα της ελληνικής αλφαβήτου, ώστε να μην στιγματίζονται οι χώρες και οι περιοχές όπου αναδύονται τα νέα στελέχη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου