Breaking

Τρίτη 29 Ιουνίου 2021

Με εκκλησιαστική λαμπρότητα η εορτή του Αποστόλου Παύλου στην Κόρινθο (video-φώτο)

korinthosTV

Με λαμπρότητα και όπως αρμόζει στον Μεγάλο Απόστολό μας, τον ένδοξο Πολιούχο και Ιδρυτή της Εκκλησίας της Κορίνθου και φωτιστή της Ελλάδος και ολοκλήρου της Οικουμένης Άγιο Παύλο, εορτάστηκε κι ̓ εφέτος η μνήμη Του στον Ι. Καθεδρικό Ναό, που τιμάται στο όνομα Του, στην Κόρινθο. Το απόγευμα και ώρα 19:00 με κάθε επισημότητα και με την δέουσα εκκλησιαστική τάξη τελέσθηκε ο καθιερωμένος πλέον Μέγας Συνοδικός Εσπερινός προεξάρχοντος του, ορισθέντος υπό της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ως μοναδικού εκπροσώπου Αυτής, λόγω των υφισταμένων μέτρων για την υγειονομική κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου πλαισιουμένου υπό του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κεγχρεών κ. Αγαπίου, Πρωτοσυγκέλλου της Ι. Μητροπόλεως, ως και του Σεβ. Μητροπολίτη Κορίνθου κ. Διονυσίου.

Αμέσως μετά το πέρας του Εσπερινού ο Σεβ. Μητροπολίτης Κορίνθου, προσφωνών ευχαρίστησε την Ιερά Σύνοδο, τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο β’, καθώς και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ζακύνθου κ. Διονύσιο, που παρά την πανδημία, αλλά και την πρόσφατη επίθεση με καυστικό υγρό προς τον ίδιο και άλλους έξι Αρχιερείς της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, συνέχισαν να τιμούν τις Εορταστικές Εκδηλώσεις προς τιμήν του Αποστόλου Προστάτου μας Θείου Παύλου, υπό τον τίτλο «ΙΕ’ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΠΑΥΛΕΙΑ 2021». Στην σύντομη αναφορά του ο Σεβασμιώτατος ανέδειξε την σημαντικότητα της παρουσίας τόσο των Πολιτικών και Στρατιωτικών Αρχών (παρέστησαν οι δύο Υφυπουργοί της Κυβερνήσεως κ. Δήμας Χρίστος και κ. Ταγαράς Νικόλαος, οι βουλευτές Κορινθίας κ. Μαρία-Ελένη Σούκουλη, κ. Κωνσταντίνος Κόλλιας και κ.Γεώργιος Ψυχογιός, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Παναγιώτης Νίκας, ο Αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας κ. Αναστάσιος Γκιολής, ο Δήμαρχος Κορινθίων κ. Βασίλειος Νανόπουλος και πλήθος Περιφερειακών και Δημοτικών Συμβούλων καθώς και ο Ανώτατος Διοικητής Φρουράς Ταξίαρχος Μηχανικού κ. Παπαλεωνίδας Λεωνίδας, ο Αστυνομικός Διευθυντής Κορινθίας κ. Χαράλαμπος Τετράδης και ο Πύραρχος κ. Γεροβασίλης Βασίλης, ως εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος),  όσο και του κόσμου, που σ’ αυτά τα «ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΠΑΥΛΕΙΑ 2021», τα δυσκολότερα από την ημέρα της ενθρονίσεώς του, δήλωσαν την περίτρανη και αδιαμφισβήτητη αγάπη τους στον Πολιούχο Απόστολο της Κορίνθου και της Ελλάδος, που, παρά το καύμα των 40 βαθμών Κελσίου, Αυτός συνεχίζει αενάως να δροσίζει τις ψυχές μας. Ολοκληρώνοντας, κάλεσε τον Συνοδικό Σεβ. Μητροπολίτη Ζακύνθου κ. Διονύσιο, τον οποίο ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος τιμητικώς όρισε εκπρόσωπο της Ι. Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, να διακονήσει τον Θείο λόγο απευθύνοντας λόγους πνευματικής οικοδομής προς τους παρισταμένους Πιστούς. 

Ο Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος, αφού αρχικώς ευχαρίστησε τον οικείο Μητροπολίτη κ. Διονύσιο για την πρόσκληση στους εορτασμούς της μνήμης του Αποστόλου Παύλου στην πόλη της Κορίνθου, εκκίνησε την ομιλία του με τους λόγους «Ποίοις εὐφημιῶν στέμμασιν, ἀναδήσωμεν Πέτρον καὶ Παῦλον; τοὺς διῃρημένους τοῖς  σώμασι, καὶ ἡνωμένους τῷ  Πνεύματι, τοὺς θεοκηρύκων πρωτοστάτας, τὸν μέν, ὡς τῶν Ἀποστόλων προεξάρχοντα, τὸν δέ, ὡς ὑπὲρ τοὺς ἄλλους κοπιάσαντα· τούτους γὰρ ὄντως ἀξίως, ἀθανάτου δόξης, διαδήμασι στεφανοῖ, Χριστὸς ὁ Θεὸς ἡμῶν, ὁ ἔχων τὸ μέγα ἔλεος» (Στιχηρό προσόμοιο Εσπερινού). Πώς να σταθώ ενώπιον των δύο Αυτών Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων και να τιμήσω την μνήμη Τους, διερωτήθηκε ο άγιος Ζακύνθου, παρά μόνον εάν δεν ελάμβανα την τιμή από την Ιερά Σύνοδο και τον Αρχιεπίσκοπό μας να τους εκπροσωπήσω, ως Συνοδικός Ιεράρχης, αλλά και την τιμή της προσκλήσεως από εσάς Σεπτέ Ποιμενάρχα της Κορίνθου κ. Διονύσιε και τον αγαπητό σας συνεργάτη, τον Θεοφιλέστατο άγιο αδελφό κ. Αγάπιο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου