Breaking

Σάββατο 10 Ιουλίου 2021

ΒΡΩΜΙΑΡΗΔΕΣ. ΕΛΕΓΑΝ ΨΕΜΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ. ΑΛΛΟΙΩΝΑΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΝΟΥΜΕΡΑ – ΤΟΥΣ ΠΙΕΖΑΝ ΚΑΝΑΛΙΑ, Ο ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ ΚΑΙ Ο ΣΚΕΡΤΣΟΣ- ΦΟΒΕΡΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΕΞΩΘΕΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΛΟΙΜΩΞΙΟΛΟΓΩΝ. ΜΑΣ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΑΝ

covid

Δεν υπάρχει πάτος σε αυτή την κυβέρνηση και τις κινήσεις που τη ρεζιλεύουν διαρκώς σε ότι αφορά στην υπόθεση κορωνοϊός. Ο Τάκης Παναγιωτόπουλος, μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων έκανε μια δήλωση για πιέσεις από ΜΜΕ και ορισμένα κυβερνητικά στελέχη προς τα μέλη της επιτροπής για να δώσουν λάθος εικόνα προς τον κόσμο. Η κυβέρνηση, όσο κι αν “πόνεσαν” αυτές οι δηλώσεις, δεν έκανε τον κόπο να το διαψεύσει, να προσπαθήσει έστω να μας πείσει ότι ο κ. Παναγιωτόπουλος λέει ψέμματα.

«Υπήρξε μια πίεση από πολλά μέσα ενημέρωσης και από ορισμένα κυβερνητικά στελέχη να δοθεί η εικόνα ότι ξεμπερδέψαμε από τον κορωνοϊό. Αυτό ήταν μέγα λάθος», υπογράμμισε ο Τάκης Παναγιωτόπουλος που πρόσθεσε: «Έγινε πέρυσι και έγινε και το Πάσχα, με την περίφημη κουβέντα “Πάσχα στο χωριό”. Σαν να τελειώνουμε, που όλοι το θέλουμε, αλλά να κάνουμε την επιθυμία μας πραγματικότητα είναι ό,τι πιο ανόητο υπάρχει».

Και θέλουν τώρα, ο κόσμος να πιστέψει τα μέτρα που παίρνει αυτή η κυβέρνηση για τον κορωνοϊό και να ακολουθήσουν οι πολίτες τις… οδηγίες της. Όταν εδώ φαίνεται ότι μάς έλεγαν ψέμματα ακόμα και για τα νούμερα των κρουσμάτων.

Το πρόβλημα που αναδεικνύεται από αυτές τις δηλώσεις σχετίζεται με την αξιοπιστία και την επιστημονική τεκμηρίωση των αποφάσεων και των μέτρων διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης. Σε τελική ανάλυση σχετίζεται και με το ίδιο το κύρος της επιστήμης και των επιστημόνων και κατά πόσο στηρίζονται στην επιστημονική τους συνείδηση ή απλώς καλούνται ως εντολοδόχοι να επικυρώνουν προειλημμένες αποφάσεις.

Τέτοιου τύπου καταγγελίες, ή αλλου είδους αποκαλύψεις που οδηγούν ενδεχομένως στο ίδιο αποτέλεσμα δεν είναι η πρώτη φορά που γίνονται σε αυτό τον ενάμιση χρόνο από τους «ειδικούς».

Πριν από μερικές μέρες ο καθηγητής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης -ο οποίος διατηρεί προσωπική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό- σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Μακεδονία είχε παραδεχτεί ότι στο παρελθόν έχει ψέματα για τον αριθμό των κρουσμάτων για να μην τρομοκρατήσει τον κόσμο.

«Έχω πει και ψέματα ώστε να μην τρομοκρατηθεί ο κόσμος. Είχα υπολογίσει ότι θα φτάσουμε τα 25.000 κρούσματα την ημέρα, αλλά είχα πει ότι θα φτάσουμε έως τα 5.000, γιατί ο στόχος μου δεν είναι να σπέρνω πανικό. Ο σκοπός είναι να ενημερώσω τους αρμόδιους για να πάρουμε μέτρα νωρίτερα» είχε τονίσει χαρακτηριστικά.

Με σοβαρές καταγγελίες για έξωθεν παρεμβάσεις στο έργο της Επιτροπής είχε αποχωρήσει από την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων πριν από μερικούς μήνες ο καθηγητής Σπύρος Ζακυνθινός. Σε δηλώσεις του τον περασμένο Δεκέμβριο είχε δηλώσει στην τηλεόραση του Open:

«Υπήρχαν πράγματα και καταστάσεις στην επιτροπή που εμένα τουλάχιστον δεν μου άρεσαν και που κατάλαβα ότι υπάρχει μια επίδραση εκ των… έξω», προσθέτοντας ότι «θα μπορούσαμε να έχουμε προλάβει το lockdown (σ.σ. το δεύτερο). Υπήρχε ένας εφησυχασμός και όχι επαρκής προστασία. Το lockdown είναι μια πράξη απελπισίας».

Κατά τη διάρκεια του δεύτερου lockdown άλλωστε είχε ξεσπάσει μεγάλη πολιτική κόντρα καθώς η αντιπολίτευση ζητούσε τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της Επιτροπής και κατηγορούσε την κυβέρνηση ότι έχει εργαλειοποιήσει τους επιστήμονες και την Επιτροπή.

Μάλιστα σύμφωνα με δημοσίευμα της «δημοκρατίας» τον περασμένο Απρίλιο όπου διέρρευσαν πρακτικά της Επιτροπής, η εφημερίδα υποστήριξε ότι οι αποφάσεις και τα μέτρα δεν έχουν ληφθεί από τους ειδικούς, αλλά με βάση «γραμμές» που έδινε η κυβέρνηση και ειδικότερα στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού όπως οι κ.κ. Γεραπετρίτης και Σκέρτσος.

«Με μια απλή ανάγνωση των πρακτικών της επιτροπής, οι επιστήμονες αποφασίζουν επί προειλημμένων αποφάσεων της κυβέρνησης. Οι υπουργοί που συμμετέχουν στις συνεδριάσεις, όχι μόνο κατευθύνουν τα μέλη της επιτροπής ως προς τις τελικές αποφάσεις αλλά μοιάζει να τους τις επιβάλλουν. Είναι χαρακτηριστική η ενημέρωση υφυπουργού προς τους επιστήμονες για διάταξη η οποία έχει ήδη κατατεθεί στη Βουλή προτού κάνουν οποιαδήποτε εισήγηση» αναφερόταν τότε στο δημοσίευμα.

Πολύ απλά λοιπόν, η κυβέρνηση έκανε ότι εκείνη ήθελε, ή καλύτερα ό,τι της υπαγορευόταν από άλλες, μεγαλύτερες πολιτικές, δυνάμεις και “μαγείρευε” τη πανδημία  κατά το δοκούν. Κατέστρεψαν τους Έλληνες με ψέμματα…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου