Breaking

Πέμπτη 22 Ιουλίου 2021

Passion fruit: Το τροπικό φρούτο που πρέπει να εντάξετε στη διατροφή σας

22 Ιουλίου 2021

Passion fruit: Το τροπικό φρούτο που πρέπει να εντάξετε στη διατροφή σας

 

Τo passionfruit ή κοινώς «φρούτο του πάθους» ανήκει στην οικογένεια των pasifloraceas, έχει ελαφρώς όξινη γεύση και είναι πολύ αρωματικό.

Τα Φρούτα του Πάθους περιέχουν ασβέστιο, σίδηρο, νιασίνη (βιταμίνη Β3), ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β2), νάτριο, βιταμίνη Α και C, β-καροτένιο και φυτικές ίνες. Έχουν αντιμικροβιακές και αντιπυρετικές ιδιότητες και μειώνουν τη χοληστερόλη λόγω των φυτικών στερολών που περιέχουν. Θεωρούνται καρδιοπροστατευτικά, λόγω των άφθονων φλαβονοειδών τους.

Είναι πολύ καλή πηγή αντιοξειδωτικών. Έχουν τονωτική επίδραση, ενώ ταυτόχρονα ηρεμούν το σώμα και διευκολύνουν τον ύπνο.

Οφέλη για την υγεία

Αντικαρκινική δράση

Στην πιο βασική του μορφή, ο καρκίνος σχηματίζεται όταν τα ανώμαλα κύτταρα στο σώμα μας αναπτύσσονται εκτός ελέγχου σχηματίζοντας μάζες που ονομάζονται όγκοι. Πολλά από αυτά μπορεί να προκληθούν από ελεύθερες ρίζες, οι οποίες είναι ασταθή μόρια που μπορούν να προκαλέσουν βλάβη όταν συγκεντρώνονται σε μεγάλο βαθμό.

Το φρούτο του πάθους, περιέχει υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών ή μορίων που εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες.

Η βιταμίνη C και τα φλαβονοειδή, καθιστούν αυτό το φρούτο μια δύναμη καταπολέμησης του καρκίνου. Μία μελέτη , που έγινε το 2016, διαπίστωσε ότι θα μπορούσε να είναι μια πιθανή πηγή πολύ αποτελεσματικών καρκινικών φαρμάκων, ιδιαίτερα σε καρκίνους αίματος όπως η λευχαιμία.

Βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα

Η ανοσία ενισχύεται και πάλι λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε αντιοξειδωτικά. Έχουν υψηλή συγκέντρωση σε 13 γνωστά καροτενοειδή και κρυπτοξανθίνη.

Υγεία των ματιών

Τρώγοντας φρούτα του πάθους, λαμβάνετε βιταμίνη Α και βήτα καροτίνη , η οποία είναι σημαντική για την υγεία των ματιών. Bonus: Eίναι μερικά από τα καλύτερα αντιοξειδωτικά για την υγεία του δέρματος, αφού δρουν και κατά των ρυτίδων

Προωθούν την υγεία της καρδιάς

Μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, μια από τις κύριες αιτίες της καρδιακής νόσου. Όταν τρώτε φρούτα του πάθους, καταναλώστε όλο το εσωτερικό τους, συμπεριλαμβανομένων και των σπόρων και των ινών τους. Έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, που βοηθά στη διαχείριση της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Καταπολεμά την αναιμία

Η αναιμία εμφανίζεται όταν έχετε χαμηλό σίδηρο, είτε επειδή δεν καταναλώνετε αρκετό είτε επειδή το σώμα δεν το απορροφά σωστά. Αυτό έχει ως επίπτωση, να μην μεταφέρεται αποτελεσματικά οξυγόνο στους μύες, με αποτέλεσμα να νιώθετε ατονία και κόπωση. Τα φρούτα του πάθους περιέχουν σίδηρο, αλλά και βιταμίνη C, η οποία βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου και θα σας βοηθήσει να διατηρείτε φυσιολογικά τα επίπεδα της ενέργειας σας.

Βοηθούν στα προβλήματα της πέψης

Όταν αντιμετωπίζουμε πεπτικά προβλήματα όπως η δυσκοιλιότητα, αισθανόμαστε μία πολύ δυσάρεστη αίσθηση εξαιτίας του πρηξίματος. Στο έντερο συγκεντρώνονται αρκετά αέρια και ο οργανισμός αργεί να τα αποβάλλει. Αυτά τα φρούτα όμως, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε διαλυτές ίνες, που βοηθούν στην ομαλή κίνηση του εντέρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου