Breaking

Δευτέρα 19 Ιουλίου 2021

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΈΚΤΑΚΤΟ δελτίο επιδείνωσης -Έπικίνδυνες καταιγίδες -Τι είναι η «Ψυχρή Λίμνη» που φέρνει ισχυρή κακοκαιρία -upd-


Η επιδείνωση του καιρού θα επηρεάσει, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ, στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα σήμερα και αύριο (19/7), με βροχές και ισχυρές καταιγίδες που θα συνοδεύονται κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις και πρόσκαιρα από ισχυρούς ανέμους.

Τα έντονα φαινόμενα θα επηρεάσουν Κυριακή (18.07.2021) την Ήπειρο, τη δυτική και την κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, τη δυτική Στερεά και τις βορειότερες περιοχές της ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας, ενώ ΔΕΥΤΕΡΑ μέχρι τις απογευματινές ώρες, τη δυτική και την κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία και τις Σποράδες.

Αύριο μέχρι το απόγευμα η κακοκαιρία θα «χτυπήσει» τη δυτική και την κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία και τις Σποράδες.

Αναλυτικά το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ

Επιδείνωση του καιρού προβλέπεται στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα σήμερα Κυριακή (18-07-2021) και αύριο Δευτέρα (19-07-2021) με βροχές και ισχυρές καταιγίδες που θα συνοδεύονται κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις και πρόσκαιρα από ισχυρούς ανέμους.

Πιο αναλυτικά, τα έντονα φαινόμενα θα επηρεάσουν:

  1. Κυριακή, την Ήπειρο, τη δυτική και την κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, τη δυτική Στερεά και τις βορειότερες περιοχές της ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας.
  2. Δευτέρα, μέχρι τις απογευματινές ώρες τη δυτική και την κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία και τις Σποράδες.

Με βροχές το ξεκίνημα της εβδομάδας

Λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά, με τοπικές βροχές και

σποραδικές καταιγίδες.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά και νότια δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ. Στα υπόλοιπα από νότιες διευθύνσεις με την ίδια ένταση.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

ΤΡΙΤΗ 20-07-2021 ΚΑΙ ΤΕΤΑΡΤΗ 21-07-2021

Γενικά αίθριος καιρός, όμως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και θα εκδηλωθούν

όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες, κυρίως στα βόρεια ορεινά.

Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί ασθενείς και μόνο στα δυτικά και τα νότια θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Καιρός: Τι είναι η «Ψυχρή Λίμνη» που φέρνει ισχυρή κακοκαιρία

Η «Ψυχρή Λίμνη» είναι μια εκτεταμένη περιοχή χαμηλών πιέσεων με χαμηλές θερμοκρασίες. Αν δεν αλλάξει σημαντικά η κυκλοφορία της ατμόσφαιρας, μπορεί να μείνει στάσιμη σε μια περιοχή για αρκετές ημέρες. Αυτό έχει ως συνέπεια την απόκλιση της θερμοκρασίας από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα στα χαμηλά στρώματα της ατμόσφαιρας.

Η Ψυχρή Λίμνη είναι ένα βαρομετρικό χαμηλό, δηλαδή μία κακοκαιρία που βρίσκεται πάνω από τον ελλαδικό χώρο, που στροβιλίζεται γύρω από τον εαυτό της πολύ αργά, και συνοδεύεται από πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας, η θερμοκρασία μπορεί να φτάνει τους -20 βαθμούς. Η θερμοκρασιακή διαφορά από τα ανώτερα στρώματα στα κατώτερα, δυναμιτίζει την ατμόσφαιρα και επομένως έχουμε αυτές τις ακραίες καταιγίδες και τις δυνατές χαλαζοπτώσεις που μας απασχολούν.

Πηγή: meteo.gr

Τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Έτσι θα μείνετε ασφαλείς

Σε περιοχές που προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων, οι πολίτες θα πρέπει:

-Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

-Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

-Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους

-Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).

-Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

-Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

-Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Συμβουλές για όσους βρεθούν σε περιοχές με πολλούς κεραυνούς

Αν βρίσκεστε στο σπίτι

-Μην κρατάτε ηλεκτρικές συσκευές ή το τηλέφωνο διότι ο κεραυνός μπορεί να περάσει μέσα από τα καλώδια. Αποσυνδέστε τις συσκευές τηλεόρασης από την κεραία και την παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος.

-Αποφύγετε να αγγίξετε τις σωληνώσεις των υδραυλικών (κουζίνα, μπάνιο) καθώς συνιστούν καλούς αγωγούς του ηλεκτρισμού.

Αν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο

-Ακινητοποιείστε το στην άκρη του δρόμου και μακριά από δέντρα που ενδέχεται να πέσουν πάνω του.

-Μείνετε μέσα και ανάψτε τα προειδοποιητικά φώτα στάσης (φώτα έκτακτης ανάγκης) μέχρι να κοπάσει η καταιγίδα.

-Κλείστε τα τζάμια και μην ακουμπάτε σε μεταλλικά αντικείμενα.

-Αποφύγετε τους πλημμυρισμένους δρόμους.

Αν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο

-Καταφύγετε σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο διαφορετικά καθίστε αμέσως στο έδαφος χωρίς να ξαπλώσετε.

-Προστατευτείτε κάτω από συμπαγή κλαδιά χαμηλών δέντρων στην περίπτωση που είστε μέσα σε δάσος.

-Μην καταφύγετε ποτέ κάτω από ένα ψηλό δέντρο σε ανοιχτό χώρο.

-Αποφύγετε τα χαμηλά εδάφη για τον κίνδυνο πλημμύρας.

-Μην στέκεστε πλάι σε πυλώνες, γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεφωνικές γραμμές και φράκτες.

-Μην πλησιάζετε μεταλλικά αντικείμενα (π.χ. αυτοκίνητα, ποδήλατα, σύνεργα κατασκήνωσης κλπ.).

-Απομακρυνθείτε από ποτάμια, λίμνες ή άλλες μάζες νερού.

-Αν είστε μέσα στη θάλασσα βγείτε αμέσως έξω.

-Αν βρίσκεστε απομονωμένοι σε μια επίπεδη έκταση και νιώσετε να σηκώνονται τα μαλλιά σας (γεγονός που δηλώνει ότι σύντομα θα εκδηλωθεί κεραυνός), κάντε βαθύ κάθισμα με το κεφάλι ανάμεσα στα πόδια (ώστε να ελαχιστοποιήσετε την επιφάνεια του σώματός σας και την επαφή σας με το έδαφος) πετώντας τα μεταλλικά αντικείμενα που έχετε επάνω σας.

Δείτε ζωντανά τον καιρό πάνω από την Ελλάδα με πρόγνωση 10 ημερών από το windy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου