Breaking

Δευτέρα 16 Αυγούστου 2021

Φωτιά στην Κερατέα – «Έχουν καεί σπίτια» – Μάχη να μη φτάσει στον Εθνικό Δρυμό Σουνίου

 

Έχει ήδη δοθεί εντολή μέσω του 112 για την εκκένωση τεσσάρων οικισμών (Μαρκάτι, Συντερίνα, Άγιος Κωνσταντίνος και Δημουλάκι) - Δίνεται τεράστια μάχη να μην περάσει η φωτιά στον Εθνικό Δρυμό Σουνίου, όπου είναι το δεύτερο μεγάλο μέτωπο


Ανεξέλεγκτες διαστάσεις έχει πάρει η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στο Μαρκάτι Λαυρεωτικής και πλέον κινείται προς τον Εθνικό Δρυμό

Μέχρι στιγμής, έχουν αναφερθεί ζημιές σε σπίτια που βρίσκονται διάσπαρτα στην περιοχή, άλλα δεν υπάρχει ακριβής εικόνα, καθώς είναι σε πλήρη εξέλιξη οι επιχειρήσεις για την οριοθέτηση της πυρκαγιάς, με τους ανέμους να δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστών.

Έχει ήδη δοθεί εντολή μέσω του 112 για την εκκένωση τεσσάρων οικισμών (Μαρκάτι, Συντερίνα, Άγιος Κωνσταντίνος και Δημουλάκι).

Η πυρκαγιά τώρα έχει προχωρήσει και απειλεί τον οικισμό Αγ. Κωνσταντίνο – Καμάριζα που βρίσκεται στα δύο χιλιόμετρα. Εκεί έχουν δημιουργηθεί αντιπυρικές ζώνες και επιχειρείται αναχαίτιση με τα εναέρια μέσα.

Επίσης, δίνεται τεράστια μάχη να μην περάσει η φωτιά στον Εθνικό Δρυμό Σουνίου, όπου είναι το δεύτερο μεγάλο μέτωπο. 

Διακοπή κυκλοφορίας

Από την Τροχαία διακόπηκε η κυκλοφορία στους δρόμους της περιοχής και συγκεκριμένα στην παλαιά λεωφόρο Λαυρίου – Κερατέας, στη Λαυρίου – Καμάριζας στην περιοχή εργατικών κατοικιών προς οικισμό Αγιο Κωνσταντίνο, Λαυρίου – Καμάριζας, από οικισμό Συντερίνας προς Αγιο Κωνσταντίνο και Λ. Λαυρίου και παλαιάς Λ. Λαυρίου. 

Οι δυνάμεις έχουν ενισχυθεί και αυτή την ώρα επιχειρούν 91 πυροσβέστες με 34 οχήματα και τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το ΜΕΤΠΕ, έξι αεροσκάφη και έξι ελικόπτερα με τη συνδρομή από υδροφόρες δήμων.

Το έργο των πυροσβεστών δυσχεραίνουν και οι πολύ ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή. 

Δείτε βίντεο από τις προσπάθειες των εναέριων μέσων

Βίντεο από τις προσπάθειες των πυροσβεστών στην περιοχή μας έστειλε ο αναγνώστης του in.gr Θάνος Μανώλης.

Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Βίντεο
00:00
00:09

Ζημιές σε σπίτια

Υπάρχουν διάσπαρτες οικίες στην περιοχή όπου μαίνεται η φωτιά, ενώ μάλιστα έχουν καεί ή έχουν υποστεί ζημιές αρκετά σπίτια, ειδικά στο Μαρκάτι αλλά και στη Συντερίνα, όπου οι φλόγες έχουν μπει στον οικισμό.

«Η φωτιά είναι μεγάλη. Γίνεται πόλεμος. Έχει κάψει πολύ μεγάλη έκταση, ενώ έχουν καεί και σπίτια. Στην περιοχή πνέουν πολύ ισχυροί άνεμοι και απευθύνουμε έκκληση για ενίσχυση εναέριων μέσων. Θα καούμε εφόσον δεν γίνει κάτι άμεσα» δήλωσε ο δήμαρχος Λαυρωτικής, Δημήτρης Λουκάς, στο in.gr.

Ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κόκκαλης, δήλωσε  ότι η φωτιά προχωράει στο βουνό του Κίτσου και κινείται ανατολικά προς την Καμάριζα, έχοντας περάσει από τον Άγιο Κωνσταντίνο.

«Το πρόβλημα είναι οι δυνατοί άνεμοι. Υπάρχουν πολλές δυνάμεις επίγειες της πυροσβεστικής και εναέρια. Πρώτο μέλημα είναι να μην επεκταθεί η φωτιά στον κυρίως δρυμό, γιατί λόγω της πυκνής βλάστησης θα υπάρχει θέμα. Οι άνεμοι είναι της τάξης των 6- 7 μποφόρ» τόνισε.

«Αν περάσει η φωτιά στην κάτω πλευρά του δρόμου θα φτάσει στο Σούνιο»

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Σαρωνικού, Πέτρο Φιλίππου, το μεγάλο μέτωπο είναι ανάμεσα σε Αγ. Κωνσταντίνο και Ανάβυσσο και γίνεται προσπάθεια να μην περάσει στην κάτω πλευρά του δρόμου.

«Αυτή την στιγμή το μέτωπο είναι πολύ μεγάλο, φυσάει και πολύ δυνατός αέρας. Βρισκόμαστε σε ένα σημείο στο δρόμο ανάμεσα σε Αγ. Κωνσταντίνο και Ανάβυσσο και οι δυνάμεις προσπαθούν να μην περάσει η φωτιά στην κάτω πλευρά του δρόμου γιατί θα καεί όλος ο δρυμός του Σουνίου. Γίνεται μια προσπάθεια να ανακοπεί σε αυτό το σημείο. Ο δρόμος Αγ. Κωνσταντίνου – Αναβύσσου είναι κλειστός. Έχει γίνει μεγάλη κινητοποίηση, αλλά η φωτιά δεν μπορεί να ελεγχθεί λόγω του ισχυρού αέρα. Αν περάσει η φωτιά από τον δρόμο θα φτάσει στο Σούνιο. Δασικές εκτάσεις έχουν καεί πολλές».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου