Breaking

Σάββατο, 14 Αυγούστου 2021

Οι εθελοντές πυροσβέστες ρισκάρουν τη ζωή τους, αλλά δεν νοιάζεται κανείς για αυτό

Το πυροσβεστικό σώμα υπολογίζει στα πλάνα του τις τοπικές εθελοντικές ομάδες πυρόσβεσης. Αν ωστόσο, -χτυπήστε ξύλο- συμβεί κάτι, οι εθελοντές δεν έχουν κάλυψη.

Το πυροσβεστικό σώμα υπολογίζει στα πλάνα του τις τοπικές εθελοντικές ομάδες πυρόσβεσης. Αν ωστόσο, -χτυπήστε ξύλο- συμβεί κάτι, οι εθελοντές δεν έχουν κάλυψη.  EUROKINISSI

Οι εθελοντές πυροσβέστες έσωσαν ολόκληρες περιοχές, στις φωτιές που ρημάζουν τη χώρα το τελευταίο δεκαήμερο. Ας δούμε πώς λειτουργούν, αν τους υπολογίζει η πυροσβεστική, πού βρίσκουν λεφτά για μέσα ατομικής προστασίας και καύσιμα και αν έχουν κάλυψει, σε περίπτωση τραυματισμού.

Θα συμφωνείτε πως ο όρος 'εθελοντής' είναι κάπως παρεξηγημένος στη χώρα μας. Για λόγους που δεν είναι της παρούσης. Εν τούτοις, κατά τη διάρκεια της 10ημερης καταστροφής με τις δεκάδες δασικές πυρκαγιές στη χώρα, σαν να αποκαταστάθηκε η πραγματική έννοια. Και δη στο επίπεδο των εθελοντών πυροσβεστών που έσωσαν περιοχές. Χαρακτηριστικό είναι το post του συναδέλφου, Διονύση Στρούμπου.

Το NEWS 24/7 επικοινώνησε με τον Κωνσταντίνο Χρυσούλα, μέλος της ομάδας ΕΘΕ.ΚΑ.Π (εθελοντές Καπανδριτίου Πυρασφάλειας), για να μάθουμε λίγα περισσότερα πράγματα, για τους ανθρώπους που θέτουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο, προκειμένου να σώσουν την κοινότητα τους. “Ό,τι κάνουμε το κάνουμε για να βοηθήσουμε τον τόπο μας. Ειδικά στη δική μας περιοχή, που είναι δασική αντιλαμβανόμαστε τον κίνδυνο που επικρατεί κάθε καλοκαίρι και αυτός ήταν ο λόγος που μπήκαμε στη διαδικασία να φτιάξουμε το 2018, ομάδα που να βοηθά στην κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών και στη διάσωση. Κάθε χρόνο έχουμε φωτιές. Πέρυσι, είχαμε 160 συμβάντα στην αντιπυρική περίοδο, στα οποία μπήκαμε στην κατάσβεση πολύ νωρίς και δεν πήραν έκταση”. Φέτος, μέχρι στιγμής “τα δυνατά” έχουν φτάσει τα 20.

Πώς γίνεσαι εθελοντής πυροσβέστης

Για την επαφή με τον κύριο Χρυσούλα μεσολάβησε ο φωτορεπόρτερ Δημήτρης Μπίρνταχας, ο οποίος είχε σπεύσει να βοηθήσει στην πρώτη φωτιά που εκδηλώθηκε στους Θρακομακεδόνες, την Τρίτη 3/8. Είδε τι γινόταν και ένιωσε την ανάγκη να βοηθήσει. Πήγε έτσι, ως έφεδρος -αφού δεν είχε σχετική εκπαίδευση. Αυτός είναι ένας από τους τρόπους που μπορεί να δώσει μια χείρα βοηθείας, όποιος το νιώθει. Όπως μας λέει ο κύριος Χρυσούλας, όσοι είναι μέλη σε οργανωμένες εθελοντικές ομάδες πυρόσβεσης είναι οι εθελοντές που έχουν περάσει από εκπαίδευση και έχουν πάρει πιστοποιητικό από το πυροσβεστικό σώμα ή εθελοντές πυροσβεστικού σώματος, οι οποίοι εκπαιδεύονται στη σχολή του σώματος ενδελεχώς και ανήκουν σε αυτό.

Λαμβάνουμε δασική και αστική εκπαίδευση, που σημαίνει ότι μαθαίνουμε να μπαίνουμε και σε σπίτια για να κάνουμε κατάσβεση ή απεγκλωβισμό ή να μεταφέρουμε τραυματίες. Κάνουμε και τρεις 8ωρες υπηρεσίες το μήνα -είναι στις υποχρεώσεις μας”. Εκ των 48 μελών της ομάδας ΕΘΕ.ΚΑ.Π, τα οκτώ έχουν αυτήν την πιστοποίηση. “Όταν σε έχει εκπαιδεύσει το πυροσβεστικό σώμα, βοηθάς και στην κατάσβεση πολύ περισσότερο”. Εκπαιδεύονται σε δασικές πυρκαγιές; “Ναι, κάθε χρόνο, εξαιρουμένου του τελευταίου λόγω του Covid-19”.

Οι εθελοντές πυρασφάλειας στο Καπανδρίτι έχουν δυο οχήματα. “Κάθε εθελοντική ομάδα διαφέρει σε αυτό το επίπεδο”. Εν προκειμένω, ο Δήμος έχει δώσει ένα αυτοκίνητο (το χειμώνα τους το ζητά πίσω ο Δήμος για να χρησιμοποιηθεί ως εκχιονιστικό) και πληρώνει τα καύσιμα της χρήσης. Το άλλο είναι δωρεά εφοπλιστή “και τα καύσιμα τα πληρώνουμε εμείς”. Βεβαιώνει πως αντίστοιχη είναι η κατάσταση όλων των εθελοντικών ομάδων στην Ελλάδα. Ότι δεν λαμβάνουν την παραμικρή βοήθεια από τους Δήμους, μολονότι τελικά, τους σώζουν -και καλύπτουν αδυναμίες.

Η Πυροσβεστική υπολογίζει τους εθελοντές

Ό,τι κάνει η κάθε εθελοντική ομάδα πυρασφάλειας γίνεται σε συνεργασία με το πυροσβεστικό σώμα. “Υπολογίζουμε ο ένας στον άλλον. Οι εθελοντές στην πυροσβεστική και τούμπαλιν. Πρώτα μιλάμε με το πυροσβεστικό σώμα και μετά πράττουμε. Αυτό βάζει σε μια σειρά το πώς πρέπει να καταπολεμηθεί μια πυρκαγιά.

Όταν προκύπτει ένα συμβάν, ενημερωνόμαστε από το πυροσβεστικό σώμα, για τις ενέργειες που θα ακολουθούμε και το πώς θα πάμε εκεί όπου χρειάζεται να πάμε. Για παράδειγμα, τι αυτοκίνητο θα χρησιμοποιήσουμε. Αν είναι μικρό το συμβάν ή στενός ο χώρος, παίρνουμε το μικρό αυτοκίνητο. Αν είναι μεγάλο το συμβάν και υπάρχει χώρος, παίρνουμε το μεγάλο”. Και στα δυο μπαίνουν 4 άτομα. “Στις τελευταίες φωτιές, ανέβηκαν στην οροφή του αυτοκινήτου και άλλα μέλη -κάτι που ήταν πολύ επικίνδυνο. Ήταν 10 με 12 άτομα πάνω στη δεξαμενή. Δεν γινόταν όμως, να κάνουμε κάτι άλλο, αφού είχαμε ζητήσει ένα 9θεσιο πούλμαν για τη μεταφορά των μελών από συμβάν, σε συμβάν. Μας δόθηκε για ένα μικρό χρονικό διάστημα. Μετά το πήρε για άλλη χρήση. Για εμάς όμως, και τη μετακίνηση των ατόμων, ήταν κάτι σημαντικό. Αν πιάσει μια φωτιά, δεν κάθεσαι σε ένα σημείο. Μετακινείσαι.

Επειδή πρόκειται για πολλά αυτοκίνητα και ομάδες, χρειάζεται καλός συντονισμός, αλλιώς δεν μπορεί να υπάρξει αποτέλεσμα. Στην περίπτωση μας, υπήρξε πολύ καλός συντονισμός, κάτι που δεν μπορεί να γίνει εύκολα αντιληπτό από έναν μέσο πολίτη, γιατί δεν καταλαβαίνει τους τρόπους που αναπτυσσόμαστε. Στην ομάδα μας έχουμε έναν ασύρματο και ο υπεύθυνος μιλάει με τον αξιωματικό και τον υπαξιωματικό του πυροσβεστικού σώματος, προκειμένου να μοιραστεί η δουλειά και να αρχίσουμε να τρέχουμε μέσα στα συμβάντα”. Φέτος είχαν να αντιμετωπίσουν παράλληλα δέκα διαφορετικές εστίες. “Αντιλαμβάνεστε τι θα γινόταν, χωρίς συντονισμό. Κάποια στιγμή χρειάστηκε να μπούμε σε αστικό ιστό, χωρίς να έχουμε τα κατάλληλα μέσα της ατομικής προστασίας -πχ μάσκες οξυγόνου και εξοπλισμό που είναι πιο βαρύς, αλλά δεν καίγεσαι. Τι κάναμε; Μπήκαμε. Ρισκάραμε, όπως ρίσκαραν και οι πυροσβέστες και μπήκαμε”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου