Breaking


Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου 2021

Με τη βιταμίνη D, δεν θα αρρωστήσετε σοβαρά από την COVID-19: Νέες ενδείξεις από έρευνα

Νέα έρευνα από το Trinity College και το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου εξέτασε την συσχέτιση μεταξύ βιταμίνης D και COVID-19.

Διαπιστώθηκε ότι η υπεριώδης ακτινοβολία Β (UVB) -βασική να παράγει ο οργανισμός βιταμίνη D-, στον τόπο κατοικίας ενός ατόμου τις εβδομάδες πριν από την μόλυνσή του με COVID-19, συνδέθηκε έντονα με προστασία από σοβαρή νόσηση και θάνατο.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Scientific Reports.

Βιταμίνη D και λοιμώξεις του αναπνευστικού

Προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει την έλλειψη βιταμίνης D με αυξημένη ευαισθησία σε ιογενείς και βακτηριακές λοιμώξεις του αναπνευστικού. Ομοίως, αρκετές μελέτες παρατήρησης διαπίστωσαν μια ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της ανεπάρκειας βιταμίνης D και της COVID-19. Αλλά αυτό ίσως εξηγείται από το ότι οι επιδράσεις της βιταμίνης στην πραγματικότητα οφείλονται σε άλλους παράγοντες, όπως η παχυσαρκία, η μεγαλύτερη ηλικία ή οι χρόνιες ασθένειες, που επίσης σχετίζονται με χαμηλή βιταμίνη D.

Για να ξεπεραστεί αυτό, οι ερευνητές μπόρεσαν να υπολογίσουν το «γενετικά προβλεπόμενο» επίπεδο βιταμίνης D, το οποίο δεν συγχέεται με άλλους δημογραφικούς παράγοντες και παράγοντες υγείας και τρόπου ζωής. Αυτό το πέτυχαν χρησιμοποιώντας τις πληροφορίες από περισσότερα από εκατό γονίδια που καθορίζουν την κατάσταση της βιταμίνης D.

Η Μεντελική τυχαιοποίηση (Mendelian Randomisation) είναι μια ιδιαίτερη αναλυτική προσέγγιση που επέτρεψε στους ερευνητές να διερευνήσουν, εάν η βιταμίνη D και η COVID-19 μπορεί να έχουν αιτιώδη συσχέτιση χρησιμοποιώντας γενετικά δεδομένα. Κάποιες παλαιότερες μελέτες το επιχείρησαν, αλλά απέτυχαν να δείξουν αιτιώδη σχέση. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι αγνοήθηκε η ηλιακή ακτινοβολία UVB, η οποία είναι η πιο σημαντική πηγή βιταμίνης D για τους περισσότερους ανθρώπους.

Τι το μοναδικό έχει αυτή η έρευνα;

Οι ερευνητές, για πρώτη φορά, εξέτασαν τόσο το γενετικά αναμενόμενο όσο και το προβλεπόμενο από την UVB επίπεδο βιταμίνης D. Σχεδόν μισό εκατομμύριο άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο συμμετείχαν στην μελέτη. Η ακτινοβολία UVB του περιβάλλοντος πριν από την μόλυνση με COVID-19 αξιολογήθηκε ατομικά για κάθε συμμετέχοντα. Κατά τη σύγκριση των δύο μεταβλητών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η συγκέντρωση βιταμίνης D στο αίμα από την UVB ήταν τριπλάσια σε σύγκριση με τη γενετικά προβλεπόμενη.

Ποια ήταν τα ευρήματα για την βιταμίνη D και την COVID-19

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ακτινοβολία UVB του περιβάλλοντος στον τόπο κατοικίας ενός ατόμου πριν από την μόλυνσή του με COVID-19 συσχετίστηκε ισχυρά και αντιστρόφως με την πιθανότητα νοσηλείας και θανάτου.

Αυτό υποδηλώνει ότι η βιταμίνη D μπορεί να προστατεύσει από σοβαρή νόσηση και θάνατο λόγω COVID-19.

Επιπλέον, αν και τα αποτελέσματα από την Μεντελική τυχαιοποίηση δεν ήταν οριστικά, υπήρξαν ενδείξεις για πιθανή αιτιώδη επίδραση. Λόγω του σχετικά αδύναμου δεσμού μεταξύ του γενετικά προβλεπόμενου επιπέδου βιταμίνης D (που χρησιμοποιείται για την Μεντελική τυχαιοποίηση) είναι πιθανό ο αριθμός των περιπτώσεων στην τρέχουσα μελέτη να ήταν πολύ μικρός, για να προσδιορίσει πειστικά την αιτιώδη επίδραση. Αλλά μελλοντικές μεγαλύτερες μελέτες θα μπορούσαν να δώσουν απάντηση σε αυτό.

Η Lina Zgaga, αναπληρώτρια καθηγήτρια επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Trinity College και επικεφαλής ερευνήτρια της μελέτης είπε:

«Η μελέτη μας προσθέτει περαιτέρω στοιχεία ότι η βιταμίνη D μπορεί να προστατεύσει από σοβαρή λοίμωξη COVID-19. Η διεξαγωγή μιας σωστά σχεδιασμένης τυχαιοποιημένης ελεγχόμενης δοκιμής για την COVID-19 και συμπληρώματα βιταμίνης D είναι κρίσιμη. Μέχρι τότε, δεδομένου ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης D είναι ασφαλή και φθηνά, συνιστάται να λαμβάνετε συμπληρώματα και να προστατεύεστε από ανεπάρκεια βιταμίνης D, ιδιαίτερα τώρα που έρχεται ο χειμώνας.

Η Ευρώπη Θεοδωράτου, Ελληνίδα καθηγήτρια επιδημιολογίας του καρκίνου και παγκόσμιας υγείας, από το πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου ανώτερη ερευνήτρια της μελέτης είπε:

“Δεδομένης της έλλειψης πολύ αποτελεσματικών θεραπειών κατά της COVID-19, πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να παραμείνουμε ανοιχτόμυαλοι στα αποτελέσματα που προκύπτουν από αυστηρά διεξαγόμενες μελέτες για την βιταμίνη D”.

Η δρ. Xue Li, ερευνήτρια στην μελέτη από το πανεπιστήμιο Zhejiang είπε:

«Η μελέτη μας υποστηρίζει τη σύσταση για συμπλήρωμα βιταμίνης D όχι μόνο για τη διατήρηση της υγείας των οστών και των μυών κατά τη διάρκεια της καραντίνας, αλλά και για τα πιθανά οφέλη σε σχέση με την προστασία από την COVID-19».

Πηγή: https://medicalxpress.com

Δύο μελέτες, μία από Έλληνες και μία από Καναδούς επιστήμονες, δεν βρήκαν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης D προστατεύουν από τον κορονοϊό και τη λοίμωξη Covid-19. Προηγούμενες μελέτες είχαν δώσει κάποιες ενδείξεις ότι τα επαρκή επίπεδα βιταμίνης D καθιστούν κάποιον πιο ανθεκτικό έναντι του κορονοϊού και μειώνουν την πιθανότητα να αρρωστήσει βαριά, εάν μολυνθεί.

Όμως, οι δύο έρευνες, που προδημοσιεύθηκαν στο medRxiv (ακόμη δεν έχουν υπάρξει κανονικές επιστημονικές δημοσιεύσεις), έρχονται -μάλλον- να αναιρέσουν τον αρχικό ενθουσιασμό, ιδίως μεταξύ των υποστηρικτών των εναλλακτικών θεραπειών. Και οι δύο καταλήγουν, ουσιαστικά, στο ίδιο συμπέρασμα: Ότι δεν φαίνεται κάποια άμεση σχέση ανάμεσα στην έλλειψη βιταμίνης D και στην έκβαση της νόσου Covid-19.

Η ελληνική μελέτη, από τον αναπληρωτή καθηγητή Μιχαήλ Χουρδάκη και τη Δήμητρα Ραφαηλία Μπακαλούδη του Εργαστηρίου Υγιεινής, Κοινωνικής-Προληπτικής Ιατρικής και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, συσχέτισε στοιχεία για τα επίπεδα βιταμίνης D σε 24 χώρες (μεταξύ των οποίων η Ελλάδα) με τα στοιχεία για τη λοίμωξη Covid-19 (κρούσματα, αναρρώσεις και θάνατοι) σε κάθε μία από αυτές. Η ανάλυση δεν έδειξε καμία σημαντική συσχέτιση ανάμεσα στην έλλειψη της εν λόγω βιταμίνης και σε αυξημένα κρούσματα ή αυξημένη θνητότητα λόγω του κορονοϊού ανά εκατομμύριο πληθυσμού.

«Υπάρχει μία υπερπληθώρα πληροφοριών σχετικά με τα οφέλη της βιταμίνης D, η οποία έχει επαινεθεί για πάρα πολλά πράγματα, μολονότι έχουμε πολύ περιορισμένα στοιχεία για κάτι τέτοιο», ανέφερε ο κ. Χουρδάκης.

Η καναδική μελέτη εστίασε σε ανθρώπους με γενετικό υπόβαθρο που τους δημιουργεί προδιάθεση για έλλειψη βιταμίνης D. Ούτε σε αυτήν την περίπτωση βρέθηκαν πειστικά στοιχεία ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης D προστατεύουν από την Covid-19.

«Ως επιστήμονες πιστεύουμε στα δεδομένα. Και τα σημερινά δεδομένα δείχνουν ότι η βιταμίνη D δεν προστατεύει από την Covid-19. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι στο πεδίο των μελετών πάνω στις βιταμίνες υπάρχει μία εξοικείωση του κοινού με τις βιταμίνες και ένα υψηλό επίπεδο εμπιστοσύνης σε αυτές, το οποίο δεν βλέπουμε για άλλα είδη παρεμβάσεων. Έτσι, οι άνθρωποι πολύ θα ήθελαν να υπάρχει μία τέτοια λύση (κατά του κορονοϊού), αλλά μερικές φορές δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο», δήλωσε ο δρ Μπρεντ Ρίτσαρντς του Πανεπιστημίου ΜακΓκιλ, ένας από τους Καναδούς ερευνητές.

Σε εξέλιξη, σύμφωνα με τη βρετανική «Γκάρντιαν», βρίσκονται οι πρώτες τυχαιοποιημένες και ελεγχόμενες με εικονικό φάρμακο (πλασίμπο) κλινικές μελέτες, οι οποίες αναμένεται να δώσουν οριστική απάντηση στο κατά πόσο η βιταμίνη D παίζει προστατευτικό ρόλο στη λοίμωξη Covid-19.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου