Breaking

Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2021

Κίνδυνος για πλημμύρες σε 10 περιοχές της χώρας

Κυριακή, 10 Οκτωβρίου 2021

Κίνδυνος για πλημμύρες σε 10 περιοχές της χώραςΜεγάλη είναι η καταστροφή στις περιοχές της Β. Εύβοιας λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που σημειώθηκαν στην περιοχή και πλημμύρισαν πολλά σπίτια ενώ άλλα υπέστησαν σοβαρές ζημιές. Τα πλημμυρικά φαινόμενα είναι αποτέλεσμα των πυρκαγιών που σημειώθηκαν τον περασμένο Αύγουστο στην περιοχή. Ήδη, ανακοινώθηκε έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 20 εκατ. ευρώ για τη Β. Εύβοια λόγω της κακοκαιρίας, σύμφωνα με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο.

Ο πρόεδρος του Αντισεισμικού Οργανισμού και καθηγητής διαχείρισης καταστροφών, κ. Ευθύμη Λέκκα, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και αναφέρει ότι υπάρχουν 10 περιοχές στη χώρα οι οποίες κινδυνεύουν άμεσα από τις πλημμύρες.

Μεγαλύτερες πιθανότητες να υποστούν πλημμυρικά φαινόμενα συγκεντρώνουν πέντε περιοχές στην Εύβοια και συγκεκριμένα η Λίμνη, η Αγία Άννα και η βορειοανατολική περιοχή.
Τρεις περιοχές στην Αττική, οι Αχαρνές, το Θριάσειο Πεδίο και τα Μέγαρα μαζί με τον Σχίνο και δύο στην Πελοπόννησο, ο δήμος Πύργου και η Αρχαία Ολυμπία.

«Οι περιοχές που υπέστησαν τις πυρκαγιές έχουν να αντιμετωπίσουν έντονα πλημμυρικά φαινόμενα, φαινόμενα διάβρωσης, φαινόμενα κατολισθήσεων και ουσιαστικά αποκλεισμούς μεγάλων περιοχών όπως έγινε σήμερα στην Εύβοια. Χρειάζονται επείγοντα καινοτόμα μέτρα τα οποία ουσιαστικά θα μειώσουν τις επιπτώσεις από ένα φαινόμενο όπως αυτό στην Εύβοια σήμερα» δήλωσε ο κ. Λέκκας στον ΣΚΑΪ.

Όπως επισημαίνει ο κ. Λέκκας, τα αντιπλημμυρικά έργα έχουν καθυστερήσει, ενώ ακόμα και μια μέτρια βροζόπτωση μπορεί να προκαλέσει μεγάλο πρόβλημα.

«Εδώ είχαμε να κάνουμε ουσιαστικά με μια πολύ μικρή βροχόπτωση, της τάξης των 50 χιλιοστών. Δεν είχαμε να κάνουμε με μια βροχόπτωση τεράστια. Φανταστείτε αν εμφανιζόταν μια τεράστια βροχόπτωση πάνω από 100 χιλιοστά, πάνω από 200 χιλιοστά....Και δεν είναι μόνο η Εύβοια. Οι Αχαρνές έχουν ένα υψηλό δυναμικό διάβρωσης, έχουν ένα πυκνό υδρογραφικό δίκτυο, τα εδάφη είναι ευάλωτα σε διάβρωση και όλα αυτά μαζί ουσιαστικά συντείνουν όταν προκύψει μία μικρή βροχόπτωση  να έχουμε έντονα πλημμυρικά φαινόμενα» αναφέρει ο καθηγητής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου