Breaking

Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2021

20 Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης: Τι να αλλάξετε στην ζωή σας για πιο γερά οστά

Η Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης διοργανώνεται από το Διεθνές Ίδρυμα Οστεοπόρωσης ( International Osteoporosis Foundation – IOF) κάθε χρόνο και περιλαμβάνει εκστρατείες από διάφορες κοινωνικές ομάδες από όλο τον κόσμο, με δραστηριότητες σε περισσότερες από 90 χώρες.

Η Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης γίνεται κάθε χρόνο στις 20 Οκτωβρίου και σηματοδοτεί την έναρξη μιας ετήσιας εκστρατείας που είναι αφιερωμένη στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση όλων των ανθρώπων στον πλανήτη σχετικά με την πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία της οστεοπόρωσης και των συγγενών της μεταβολικών ασθενειών των οστών. 

Τι είναι η οστεοπόρωση
Η οστεοπόρωση κάνει τα οστά αδύναμα και εύθραυστα -τόσο εύθραυστα ώστε ακόμα και μια απλή πτώση στο έδαφος, ή ακόμη και η ήπια καταπόνηση, όπως το σκύψιμο ή ο βήχας, μπορεί να προκαλέσουν κάταγμα. Τα οστεοπορωτικά καταγμάτων συμβαίνουν πιο συχνά στο ισχίο, τον καρπό ή την σπονδυλική στήλη.
Τα οστά είναι ζωντανοί ιστοί που συνεχώς διασπώνται και αντικαθίστανται. Η οστεοπόρωση εμφανίζεται, όταν η δημιουργία νέου οστού δεν συμβαδίζει με την “απομάκρυνση” των παλαιών οστών.
Η οστεοπόρωση πλήττει άνδρες και γυναίκες όλων των φυλών. Αλλά οι γυναίκες, ιδίως οι ηλικιωμένες και εκείνες που βρίσκονται μετά την εμμηνόπαυση, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.
Συμπτώματα
Συνήθως δεν υπάρχουν συμπτώματα στα πρώιμα στάδια της οστικής απώλειας. Αλλά από τη στιγμή που τα οστά θα έχουν αποδυναμωθεί αρκετά από την οστεοπόρωση, μπορεί να έχετε τα ακόλουθα:
-Πόνος στην πλάτη, που προκαλείται από κάποιο κάταγμα ή σύμπτυξη σπονδύλου
-Απώλεια ύψους με την πάροδο του χρόνου
-Κύφωση
-Κάποιο κάταγμα οστού που συμβαίνει πολύ πιο εύκολα από ό,τι αναμενόταν
Αίτια
Τα οστά σας είναι σε μια σταθερή διαδικασία ανανέωσης. Όταν είστε νέοι, το σώμα σας δημιουργεί το νέο οστό γρηγορότερα από ό,τι διασπάται το παλαιό οστό και έτσι αυξάνεται η οστική σας μάζα. Οι περισσότεροι άνθρωποι φθάνουν στη μέγιστη οστική μάζα τους μέχρι τα 22-23 χρόνια τους. Καθώς οι άνθρωποι γερνούν, η οστική μάζα χάνεται ταχύτερα από ό,τι παράγεται.
Το πόσο πιθανό είναι να αναπτύξετε οστεοπόρωση εξαρτάται εν μέρει από το πόσο οστική μάζα δημιούργησε ο οργανισμός σας στα νιάτα σας. Όσο περισσότερη οστική μάζα έχετε, τόσο περισσότερο οστό που έχετε “στην τράπεζα” και τόσο λιγότερο πιθανό είναι να αναπτύξετε οστεοπόρωση καθώς μεγαλώνετε.
Τρεις βασικές αλλαγές στην καθημερινότητά σας
Αυτές οι προτάσεις μπορεί να σας βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης οστεοπόρωσης ή στο να αντιμετωπίσετε τυχόν κατάγματα πιο έυκολα και γρήγορα:
-Μην καπνίζετε. Το κάπνισμα αυξάνει τα ποσοστά της οστικής απώλειας και την πιθανότητα εμφάνισης κατάγματος.
-Αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Η κατανάλωση περισσότερων από δύο αλκοολούχων ποτών την ημέρα μπορεί να μειώσει το σχηματισμό οστών. Όντας υπό την επίδραση αλκοόλ μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο να πέσετε.
-Προλάβετε τις πτώσεις. Φορέστε παπούτσια με χαμηλά τακούνια και με αντιολισθητικές σόλες και να ελέγξετε το σπίτι σας για ολισθηρές επιφάνειες που μπορεί να σας κάνουν να σκοντάψετε ή να πέσετε. Φροντίστε ώστε τα δωμάτια να είναι φωτεινά, εγκαταστήστε χειρολαβές μέσα και έξω από την πόρτα του ντους, ή στην μπανιέρα και βεβαιωθείτε ότι στηρίζεστε καλά, καθώς ξαπλώνετε και σηκώνεστε από το κρεβάτι σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου