Breaking

Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021

B. Παπαευαγγέλου: Όλοι με μάσκα στις παρελάσεις – Σημαντική αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου της χώρας

Αναφερόμενη στο θέμα των παρελάσεων η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου τόνισε ότι θα πρέπει όλοι όσοι τις παρακολουθήσουν, σε οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας κι αν είναι, να φοράνε μάσκα καθώς όπως είπε πρόκειται για δραστηριότητα σε εξωτερικό χώρο υπό συνθήκες συγχρωτισμού.

Η κ. Παπαευαγγέλου ανέφερε ότι το επιδημιολογικό φορτίο της χώρας μας έχει αυξηθεί σημαντικά, κατά 28% τις τελευταίες δυο εβδομάδες ενώ συνεχίζει να παρατηρείται σημαντική διαφοροποίηση ανά περιφερειακή ενότητα.

Ακόμα τόνισε ότι: «Ο μέσος κυλιόμενος αριθμός των νέων κρουσμάτων του τελευταίου 7ημέρου ανέρχεται στα  2.782 νέα κρούσματα κάθε μέρα. Σύμφωνα με τα δεδομένα του ΕΟΔΥ και το ποσοστό της θετικότητας έχει αυξηθεί σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα κι ανέρχεται στο 1,35% των εργαστηριακών ελέγχων παρά το γεγονός ότι ο συνολικός αριθμός των τεστ που έγιναν τις τελευταίες 2 εβδομάδες έχει παραμείνει σταθερός.

Η επιδημία φαίνεται να διαγράφει διαφορετική πορεία στη βόρεια Ελλάδα όπου η εμβολιαστική κάλυψη παραμένει σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα. Διατηρείται αυξημένος ο αριθμός νέων κρουσμάτων αλλά και η υψηλή θετικότητα κυρίως στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας. Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αυξήθηκε ακόμα παραπάνω την τελευταία εβδομάδα στα Γρεβενά, την Ημαθία και τη Μαγνησία ενώ σημαντική αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου παρατηρήθηκε επιπλέον, για 1η φορά αυτή την εβδομάδα, σε Περιφερειακές Ενότητες της Πελοποννήσου και της δυτικής Ελλάδας όπως η Αρκαδία, η Λακωνία, η Μεσσηνία, η Αχαΐα και η Αιτωλοακαρνανία».

Θεσσαλονίκη και Αττική

Για τη Θεσσαλονίκη είπε ότι το επιδημιολογικό φορτίο εμφανίζει μια σταθερότητα σε υψηλά επίπεδα και με περισσότερα από 3.200 ενεργά κρούσματα σήμερα. «Στην Αττική η πορεία της πανδημίας είναι γενικά σταθερή, όμως το επιδημιολογικό φορτίο είναι επιβαρυμένο στη Δυτική Αττική ενώ σημαντική αύξηση καταγράφηκε αυτή την εβδομάδα στον βόρειο τομέα Αθηνών με διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων τα 38 έτη».

Οι νέες εισαγωγές αυξήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες κατά 30% με τον κυλιόμενο μέσο όρο των νέων εισαγωγών του 7ημέρου να έχει ξεπεράσει πια τις 200 εισαγωγές κάθε μέρα και τον λόγο των νέων εισαγωγών προς εξιτήρια να φτάνει πια στο 1,6,  τόνισε το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

Επίσης έκανε γνωστό ότι ο αριθμός των ασθενών που παραμένουν διασωληνωμένοι ή χάνουν τη ζωή τους από Covid παρέμεινε σχετικά σταθερός στην επικράτεια, με σημαντικές διαφορές όμως ανά γεωγραφικό διαμέρισμα. Eπισήμανε ότι «στη βόρεια Ελλάδα η πληρότητα στις ΜΕΘ Covid σταθερά ξεπερνά το 90% παρόλο που τις τελευταίες μέρες έχει αυξηθεί και η διαθεσιμότητα κλινών ΜΕΘ Covid».

Τι είπε για τους εμβολιασμένους – Πώς να επιλέγουν δραστηριότητες

«Πρόσφατα έγινε ένα βήμα μιας σχετικής απελευθέρωσης των δραστηριοτήτων των εμβολιασμένων συνανθρώπων μας με στόχο τη διατήρηση της κανονικότητας και συμμετοχής σε δραστηριότητες που ενέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο έκθεσης αποκλειστικά και μόνο ανθρώπων που έχουν την ασπίδα προστασίας του εμβολιασμού και συνεπώς κινδυνεύουν λιγότερο. Όμως οι εμβολιασμένοι δεν θα πρέπει να ξεχνούν ότι αν και η προστασία του εμβολίου είναι ιδιαίτερα σημαντική, ακόμα κι ο εμβολιασμένος ενδέχεται να κολλήσει εφόσον εκτεθεί στον ιό. Συνεπώς διαφορετικά θα κινηθούν οι νέοι μας που εμβολιάστηκαν σε σύγκριση με τους ευάλωτους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας. Οσο ο ιός συνεχίζει να κυκλοφορεί ανάμεσά μας πρέπει όλοι να επιλέγουμε τις δραστηριότητες μας ανάλογα με τις ανάγκες μας και την ηλικία μας».

Τέλος επισήμανε τη σημασία του εμβολιασμού κατά της γρίπης και της τρίτης δόσης.

Πηγή: ertnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου