Breaking

Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2021

Στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» η Φώφη Γεννηματά με συμπτώματα ατελούς ειλεού -Απόφραξη Εντέρου: Τα συμπτώματα και γιατί χρειάζεται ακαριαία αντιμετώπιση

Στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» εισήχθη το βράδυ της Δευτέρας η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά με συμπτώματα ατελούς ειλεού και σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν η κατάσταση οφείλεται σε υποτροπή της βασικής της νόσου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του νοσοκομείο έχει ως εξής: «Η κ. Φ. Γεννηματά, Πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ., εισήχθη εκτάκτως εχθές το βράδυ με συμπτώματα ατελούς ειλεού. Μετά από εκτενείς εξετάσεις διαπιστώθηκε ότι η κατάσταση οφείλεται σε υποτροπή της βασικής της νόσου».

Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει ανησυχία στις τάξεις των θεραπόντων γιατρών της για τη νέα περιπέτεια της υγείας της.

Νωρίτερα σήμερα η κ. Γεννηματά με ανάρτησή της στο facebook έκανε λόγο για «μια ξαφνική αδιαθεσία της τελευταίας στιγμής, μου στέρησε τη δυνατότητα χθες το βράδυ να είμαι ανάμεσα σε φίλους αγωνιστές και προοδευτικούς πολίτες στη Νέα Ιωνία. Τους ευχαριστώ από την καρδιά μου για την μαζική παρουσία τους, με τη δέσμευση ότι σύντομα θα βρεθούμε να δώσουμε τα χέρια και να ενώσουμε δυνάμεις για την ψυχή της Παράταξης και τη νίκη!

Ειλεός: Από τι προκαλείται και γιατί χρειάζεται ακαριαία αντιμετώπιση

Πρόκειται για την πιο συνηθισμένη πάθηση του εντέρου – Συνήθως χρειάζεται άμεσα χειρουργείο.

Ο ειλεός, ή αλλιώς μερική ή ολική απόφραξη του εντέρου, είναι η κατάσταση κατά την οποία η προώθηση του εντερικού περιεχομένου μειώνεται ή φράζει πλήρως.

Η απόφραξη μπορεί να είναι πλήρης ή ατελής. Εάν η απόφραξη είναι ατελής, τότε τα συμπτώματα αφορούν σε μικρές διαρροϊκές κενώσεις, με κοιλιακό πόνο που υποχωρεί ή πυρετό.

Εάν είναι πλήρης, εκδηλώνεται με απόλυτη αδυναμία κένωσης του εντέρου και έντονα κοιλιακά προβλήματα.

Xαρακτηριστικό της εντερικής απόφραξης είναι η διόγκωση της κοιλιάς. Η κοιλιά θα προβάλλει ολοένα και περισσότερο, καθώς η κατάσταση επιδεινώνεται. Το πρήξιμο προκαλείται από αέρια και υγρά του εντέρου που βρίσκονται παγιδευμένα στο αποφραγμένο μέρος του εντέρου.

Στο αρχικό στάδιο του ειλεού εκδηλώνονται οξείς ή σταδιακά κλιμακούμενοι πόνοι στην κοιλιά με πρήξιμο, αναγούλα και εμετό. Παράλληλα, υπάρχει μόνιμη αποβολή αερίων του γαστρεντερικού από το στόμα (ρέψιμο) και, μερικές φορές, κοπρανώδης εμετός.

Ο ασθενής με προβλήματα απόφραξης θα πρέπει να επισκεφθεί άμεσα χειρουργό. Οι διαγνωστικές εργαστηριακές και απεικονιστικές εξετάσεις θα δείξουν τα αίτια της απόφραξης και μπορεί να απαιτηθεί επείγουσα χειρουργική επέμβαση, λόγω κινδύνου ρήξης του εντέρου.

Αιτίες

Πρόκειται για την πιο συνηθισμένη πάθηση του λεπτού εντέρου. Η απόφραξη μπορεί να οφείλεται σε κάποιο εμπόδιο ή την ελάττωση της κινητικότητας του εντέρου.

Το πιο συνηθισμένο αίτιο στο λεπτό έντερο είναι μία ουλή (παθολογική πρόσφυση) από προηγούμενη επέμβαση. Μία κήλη και ένα οζώδες ή στριμμένο έντερο (συστροφή) είναι επίσης συνήθη αίτια απόφραξης του λεπτού εντέρου.

Στο παχύ έντερο, μπορεί να προκαλέσει απόφραξη ένας όγκος. Αυτές ονομάζονται μηχανικές αποφράξεις, επειδή εμποδίζουν φυσικά την κίνηση των περιεχομένων στο έντερο.

Ειλεός μπορεί να προκληθεί και από μια περίσφιξη βουβωνοκήλης ή από συστροφή του εντέρου. Ο ειλεός από συστροφή του εντέρου συμβαίνει όταν ένα τμήμα του εντέρου περιστραφεί γύρω από τον άξονά του για 360 μοίρες ή και παραπάνω.

Θεραπεία

Η θεραπεία του αποφρακτικού ειλεού του εντέρου ειναι συνήθως χειρουργική, εκτός εάν στην περίπτωση των συμφύσεων, να αντιμετωπισθεί συντηρητική με ρινογαστρική αναρρόφηφη (Levin), και γίνει λύση της απόφραξης (ατελής ειλεός).

Η τεχνική με την οποία θα χειρουργηθεί ο ασθενής εξαρτάται από τα αίτια που προκαλούν τον αποφρακτικό ειλεό. Λόγω της διάτασης του αποφραγμένου παχέος ή λεπτού εντέρου, η λαπαροσκοπική επέμβαση δεν είναι πάντα εφικτή διότι υπάρχει κίνδυνος ρήξης.

Υπάρχει και η πιθανότητα το έντερο να έχει ήδη σπάσει και μέρος του υλικού του να έχει διαρρεύσει στην κοιλιά προκαλώντας περιτονίτιδα. Στις περιπτώσεις αυτές είναι ο χειρουργός θα εκτιμήσει εάν πρέπει να αφαιρεθεί ένα τμήμα του εντέρου ή θα γίνει προφυλακτική αναστόμωση και θα προχωρήσει στον καθαρισμό της κοιλιάς.

Εάν τα αίτια είναι κακοήθη, ο χειρουργός θα πρέπει να διαθέτει εμπειρία διαχείρισης ογκολογικών ασθενών, ώστε να προβεί σε πλήρη καθαρισμό του όγκου με υγιή όρια εκτομής και χωρίς διασπορά καρκινικών κυττάρων.

Αντιμέτωπη ξανά με τον καρκίνο τον οποίο έχει ήδη νικήσει μια φορά

Η Φώφη Γεννηματά με αξιοθαύμαστη αξιοπρέπεια έδωσε αυτή τη μοναχική -για όλους- μάχη και την κέρδισε. Πλέον, βρίσκεται δυστυχώς στην ίδια θέση, 13 χρόνια μετά.

Αντιμέτωπη ξανά με το «τέρας». Όμως τόσο οι δικοί της άνθρωποι όσο και οι συνεργάτες της είναι πεπεισμένοι πως το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο. Πως η Φώφη Γεννηματά θα βγει ξανά νικήτρια, μια θριαμβεύτρια της ζωής.

Η είδηση «έσκασε» το απόγευμα της Τρίτης, 12.10.2021, όταν αρχικά έγινε γνωστό πως η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ εισήχθη στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός με συμπτώματα ειλεού.

Στην συνέχεια με ανακοίνωσή της η ίδια έκανε γνωστό πως αποσύρεται από την εκλογική κούρσα για την ηγεσία του κόμματος, με τους συνυποψηφίους της, Νίκο Ανδρουλάκη και Ανδρέα Λοβέρδο να της εύχονται δημοσίως τα καλύτερα για την υγεία της.

Όταν η Φώφη Γεννηματά άνοιγε την καρδιά της για την μεγαλύτερη μάχη της ζωής της – μέχρι την επόμενη…

Η Φώφη Γεννηματά είχε μιλήσει ανοιχτά στο παρελθόν για την μάχη της με τον καρκίνο. Πιο συγκεκριμένα, ήταν Ιούνιος του 2020, όταν η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ μίλησε στην τηλεοπτική εκπομπή της Ελεονώρας Μελέτη περιγράφοντας -αν αυτό μπορεί να γίνει σε κάποιον που δεν δίνει ο ίδιος αυτή τη μάχη- τις σκέψεις που περνάνε από το μυαλό όταν βρίσκεται κάποιος σε μια τέτοια δεινή θέση.

Και τα όσα είχε πει, ήταν συγκλονιστικά. «Είναι εξαιρετικά δύσκολο να σκέφτεσαι ότι τα παιδιά σου μπορεί να μεγαλώσουν χωρίς εσένα, να σκέφτεσαι ότι μπορεί η μικρή σου να μην σε θυμάται καν πώς είσαι, να μην θυμάται τη φωνή σου, να μην θυμάται τη μορφή σου, να μη γνωρίσει το χάδι σου. Εμείς ήμασταν πολύ μεγαλύτερες όταν χάσαμε τους γονείς μας, είχαμε προλάβει να ζήσουμε μαζί τους κι έχουμε έντονες αναμνήσεις από εκείνους. Με έπιανε τρόμος όταν σκεφτόμουν ότι τα παιδιά μου, που με τόσο κόπο και προσπάθεια απέκτησα, θα τα άφηνα ξαφνικά μόνα τους. Είναι πολύ οδυνηρό», είχε πει τότε η Φώφη Γεννηματά.

Για να συνεχίσει: «Για αρκετά χρόνια ζούσα με το σκεπτικό ότι κάποια στιγμή ο καρκίνος θα χτυπήσει και τη δική μου πόρτα. Μετά η καθημερινότητα μας ξεπέρασε, αρχίσαμε να ζούμε φυσιολογικά και το ξεχάσαμε, το βγάλαμε από τη ζωή μας. Αλλά επανήλθε και αφού επανήλθε μάθαμε να ζούμε με αυτό. Το Σάββατο το διαπίστωσα, τη Δευτέρα χειρουργήθηκα και το επόμενο Σάββατο ήμουν σε ένα συνέδριο και μιλούσα από το βήμα», συμπλήρωσε.

Όταν ο καρκίνος «χτύπησε» τους γονείς της Γιώργο και Κάκια

Ήταν το 1994, όταν ο Γιώργος Γεννηματάς έφυγε από τη ζωή, χτυπημένος από τον καρκίνο, σε ηλικία μόλις 55 ετών. Λίγους μήνες νωρίτερα, είχε χάσει τη μάχη με την επάρατη νόσο, η σύζυγός του Κάκια, σε ηλικία 54 ετών.

Ο Γιώργος Γεννηματάς πάλεψε με τον καρκίνο δύο χρόνια και η Κάκια δέκα. Έφυγαν με επτά μήνες διαφορά.  «Παλεύαμε μέχρι την τελευταία στιγμή. Με επτά μήνες διαφορά έφυγαν οι γονείς μου από τη ζωή. Πρώτα η μητέρα μου και μετά ο πατέρας μου. Μόνο αυτό μπορούσε να συμβεί με αυτούς τους ανθρώπους. Ήταν μαζί από 13 χρόνων. Μια ζωή μαζί», είχε πει σε συνέντευξη της στην εκπομπή «Μεσάνυχτα» η Φώφη Γεννηματά, η οποία νοσηλεύεται με συμπτώματα ατελούς ειλεού, υποτροπή της βασικής της νόσου, όπως ανέφερε το ιατρικό ανακοινωθέν του Ευαγγελισμού.

Και συνέχισε: «Το 1984, όταν αρρώστησε η μητέρα μου, πολύ δύσκολα μπορούσε να πει κανείς τη λέξη καρκίνος. Είχε καρκίνο στο μαστό. Ήταν ένα στίγμα για όλη την οικογένεια. Ένας από τους λόγους που επέλεξα να μιλήσω στη συνέχεια εγώ ήταν γιατί έπρεπε αυτό το πράγμα να το σπάσουμε. Δεν τελειώνει η ζωή. Δεν σταματάς να είσαι γυναίκα και πρέπει να συνεχίσεις να ζεις (…)

Δεν νιώσαμε ποτέ στο σπίτι ότι είχαμε έναν άρρωστο άνθρωπο. Η μητέρα μου είχε μια δίψα για τη ζωή που μας τη μετέδωσε. Χόρευε μέχρι την τελευταία στιγμή ακόμα και όταν της ήταν πολύ δύσκολο. Κανένας όμως δεν καταλάβαινε πόσο δύσκολο της ήταν. Όλα αυτά είναι πράγματα που εμένα με έχουν στιγματίσει. Ήταν εξαιρετικά δύσκολο αυτό που βιώσαμε. Ειδικά για εμένα γιατί δεν είχα αποκτήσει τα δικά μου παιδιά. Βυθίζεσαι. Είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπίσεις τον θάνατο και την οργή που φέρνει για την απώλεια».

(Πηγές: pancreas-surgery.gr/healthyliving.gr/onmed.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου