Breaking


Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2021

Οικονομική θέρμανση με ρεύμα -Η λύση του κλιματιστικού είναι οικονομική, αλλά πρέπει να είναι νέας τεχνολογίας και ενεργειακής κλάσης Α

Τρόπο για οικονομική θέρμανση με ρεύμα ή με οποιοδήποτε άλλο τρόπο ψάχνουν φέτος για το χειμώνα τα νοικοκυριά.

Τρόπο για οικονομική θέρμανση με ρεύμα ή με οποιοδήποτε άλλο τρόπο ψάχνουν φέτος για το χειμώνα τα νοικοκυριά. Ένα πακέτο μέτρων που περιλαμβάνουν επιδοτήσεις για πετρέλαιο θέρμανσης και ηλεκτρικό ρεύμα αλλά και εκπτώσεις στο φυσικό αέριο ανακοίνωσε η κυβέρνηση την Παρασκευή για τα νοικοκυριά προκειμένου να ενισχυθούν για τις συνεχείς αυξήσεις των τιμών ενέργειας. Το συνολικό κόστος των μέτρων φτάνει στα 500 εκατ. ευρώ.

Το πακέτο αυτό δεν φαίνεται να φτάνει για τις τεράστιες αυξήσεις που σημειώνονται.

Σε ό,τι αφορά στην ηλεκτρική ενέργεια η βασική παρέμβαση αφορά τον διπλασιασμό της επιδότησης για τη χαμηλή τάση (νοικοκυριά και επιχειρήσεις) από 30 σε 60 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τις καταναλώσεις μέχρι 300 κιλοβατώρες το μήνα. Έτσι, η επιδότηση διαμορφώνεται σε 18 ευρώ το μήνα, από 9 ευρώ που ήταν με βάση τις αρχικές εξαγγελίες. Για καταναλώσεις από 300 – 600 κιλοβατώρες αναμένεται η παροχή πρόσθετων εκπτώσεων από τη ΔΕΗ και τους εναλλακτικούς προμηθευτές. Για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου η επιδότηση διαμορφώνεται στα 80 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ή 24 ευρώ το μήνα.

Πλέον η οικονομική θέρμανση με ρεύμα απασχολεί πολλά ελληνικά νοικοκυριά.

Βέβαια χρειάζεται και αυτή μεγάλη προσοχή, καθώς το αρχικό κόστος είναι μεγάλο για οικονομική θέρμανση με ρεύμα.

Η λύση του κλιματιστικού μπορεί να είναι ιδιαίτερα οικονομική, αλλά πρέπει να είναι νέας τεχνολογίας και ενεργειακής κλάσης Α. Θέλει και καλή συντήρηση.

Τα ηλεκτρικά καλοριφέρ, λειτουργούν κυρίως σαν συμπληρωματικές πηγές θέρμανσης.Θέλει προσοχή γιατί συνήθως η κατανάλωση ρεύματος είναι μεγάλη

Με τα κύματα κακοκαιρίας να επισκέπτονται διαδοχικά την Ελλάδα και τον χειμώνα να είναι προ των πυλών οι συμβουλές για τη θέρμανση ώστε να κρατήσετε το σπίτι ζεστό αποκτούν ιδιαίτερη σημασία.

Πολύ περισσότερο μάλιστα κατά τον φετινό χειμώνα που η ακρίβεια έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο και οι τιμές στο φυσικό αέριο, στο πετρέλαιο και στο ηλεκτρικό ρεύμα έχουν τραβήξει την ανηφόρα.

Το χειμώνα πάντα μπαίνει στον οικογενειακό προϋπολογισμό το ζήτημα της θέρμανσης. Ειδικά για φέτος αυτό το έξοδο θα είναι διπλάσιο σε σχέση με πέρυσι.

Υπάρχουν πάντως κάποια μικρά tips μέσω των οποίων μπορείτε ουσιαστικά να κρατήσετε το σπίτι σας σχετικά πιο ζεστό, οπότε να χρειάζεστε μικρότερη κατανάλωση ενέργειας.

Γενικά πάντως η μόνωση, αλλά και τα παράθυρα παίζουν σημαντικό ρόλο.

Μια βασική συμβουλή είναι για τις κουρτίνες και τα παντζούρια.

Οταν οι μέρες του χειμώνα είναι ηλιόλουστες πρέπει να κερδίσετε από αυτό. Με το να έχετε κλειστά τα παντζούρια και τις κουρτίνες μπροστά στα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες, εμποδίζετε τον ήλιο να μπει στο σπίτι σας και να σας ζεστάνει φυσικά. Απλά θυμηθείτε και πάλι το βράδυ να κλείσετε παντζούρια και κουρτίνες για να περιορίσετε την ψύχρα.

Αν μπάζουν οι μπαλκονόπορτες πάρτε αεροστόπ, αυτοκόλλητες ταινίες ή άλλα, πάνινα, που κυκλοφορούν στην αγορά και τοποθετείστε τα όπου έχετε διαρροή. Η διαφορά που θα δείτε θα είναι μεγάλη.

Οταν δεν χρησιμοποιείτε το τζάκι μπορείτε να κλείσετε το πορτάκι της καμινάδας. Μην ξεχάσετε να το ανοίξετε την επόμενη φορά που θα το ανάψετε.

Είναι γνωστό ότι δεν πρέπει να βάζετε στα θερμαντικά σώματα καλύμματα διότι μειώνεται σημαντικά η απόδοσή τους.

Ένα βασικό ερώτημα που «καίει» όλους τους καταναλωτές είναι αν είναι προτιμότερο να αφήνουμε τη θέρμανση ανοιχτή όλη τη μέρα ή να την ανοιγοκλείνουμε;

Ο χειμώνας δείχνει δύσκολος και αυτή τη στιγμή είναι δύσκολο να απαντήσει κανείς στο ερώτημα τι συμφέρει για θέρμανση. Το φυσικό αέριο έχει εκτιναχθεί και η τιμή του έχει διπλασιαστεί, το πετρέλαιο θέρμνσης ξεκινάει πάνω από το 1 ευρώ, περίπου στο 1,2 ευρώ το λίτρο και το ρεύμα σημειώνει συνεχείς ανατιμήσεις.

Μπορεί η κυβέρνηση να ανακοίνωσε ένα πακέτο 500 εκατ. ευρώ, ωστόσο δεν φαίνεται να είναι αρκετό για να καλύψει την απίστευτη ακρίβεια.

Τι μπορούν να κάνουν οι καταναλωτές για να προστατευτούν.

Βασικό ζήτημα είναι η σωστή χρήση του καλοριφέρ. Είναι εξαιρετικά σημαντική για να μην αδειάσουν τα πορτοφόλια. Τώρα φέτος θα είναι ένας είδος περίπου… πολυτελείας, αλλά με κάποιο τρόπο πρέπει να ζεσταθούν σπίτια και διαμερίσματα.

Η θέρμανση και το κόστος της αποτελεί τουλάχιστον για πέντε μήνες τον χρόνοένα μεγάλο μέρος του οικογενειακού προϋπολογισμού, όποιες λύσεις μπορούν να το μειώσουν είναι σημαντικές για κάθε νοικοκυριό.

Ένα βασικό ερώτημα που «καίει» όλους τους καταναλωτές είναι αν είναι προτιμότερο να αφήνουμε τη θέρμανση ανοιχτή όλη τη μέρα ή να την ανοιγοκλείνουμε;

Αν το πρωί φύγετε για τη δουλειά σας και τα παιδιά για το σχολείο ή το βράδυ ξαπλώσετε, γιατί να χρεώνεστε για ενέργεια την οποία δε χρειάζεστε; Ακόμα και αν χαμηλώσετε τον θερμοστάτη χώρου κατά τη διάρκεια της απουσίας σας ο λέβητας συνεχίζει να λειτουργεί καταναλώνοντας ενέργεια την οποία μπορείτε να αποφύγετε.

Προτιμήστε, αντί της συνεχόμενης λειτουργίας να χρησιμοποιήσετε ένα θερμοστάτη με χρονοπρόγραμμα, τον οποίο θα προγραμματίσετε να ανοίγει τη θέρμανση μισή ώρα πριν φτάσετε στο σπίτι ή πριν την ώρα που συνήθως ξυπνάτε.

Βάλτε τον θερμοστάτη μεταξύ 20 °C και αφήστε τον να κάνει τη δουλειά του, όποτε ανοίξετε τη θέρμανση.

Αφήνοντας τη θέρμανση ανοιχτή για όλο το 24ωρο, θα δείτε ότι χρησιμοποιείτε περισσότερο καύσιμο.

Επιπλέον εάν τα οικονομικά σας το επιτρέπουν, ένας καλός τρόπος για να διατηρήσετε ιδανική θερμοκρασία μέσα στο σπίτι σας είναι να έχετε την κατάλληλη μόνωση.

Στην περίπτωση που το σπίτι κατοικείται όλη μέρα τότε τα δεδομένα είναι διαφορετικά.
Αν έχουμε κλιματισμό για θέρμανση είναι απλό, το ανάβουμε μόλις ανοίξουμε την πόρτα του σπιτιού αφού ο χρόνος αντίδρασης του είναι πολύ μικρός προμηθεύοντας συνεχή ροή ζεστού αέρα.

Αν έχουμε κλασσικά καλοριφέρ με πετρέλαιο ή αέριο το καλύτερο είναι να διατηρείτε την θερμοκρασία του σπιτιού σε ένα χαμηλότερο επίπεδο της τάξεως 18-19 βαθμών Κελσίου τις ώρες που λείπετε. Τις ώρες που είστε μέσα στο σπίτι να την ανεβάζετε στο σημείο που θέλετε και νιώθετε άνετα.

 

www.ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου