Breaking

Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2021

Απαγόρευση κυκλοφορίας σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Χαλκιδική, Κιλκίς – Τα νέα μέτρα

Σε καθεστώς μίνι lockdown βρίσκεται η βόρεια Ελλάδα με τη Θεσσαλονίκη να βρίσκεται στο προσκήνιο.

Από το πρωί της Παρασκευής η μουσική στα καταστήματα της εστίασης έκλεισε και η αγωνία όλων είναι αν η πόλη καταφέρει να βγει από το μίνι lockdown σε μια εβδομάδα.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας από τη 01:00 μετά τα μεσάνυχτα εώς τις 06:00 το πρωί επιστρέφει για τους κάτοικους της Θεσσαλονίκης.

«Στο 100% η πληρότητα στη μονάδα εντατικής θεραπείας και σχεδόν το 90% της απλής κλινικής covid καλυμμένο» σημείωσε ο συντονιστής πνευμονολογικού τμήματος «Παπανικολάου» Αδαμάντιος Χλωρός, ενώ ο εκπρόσωπος των εργαζομένων του νοσοκομείου, Χρήστος Παπαστεργίου πρόσθεσε πως «είναι στα όρια. Δεν υπάρχει περιθώριο για αύξηση εισαγωγών».

Οι διακομιδές ασθενών ξεκίνησαν και πάλι καθώς σε πολλά νοσοκομεία δεν υπάρχουν διαθέσιμα κρεβάτια στην εντατική. Μόλις 4 κρεβάτια είναι κενά στη Λάρισα, ένα στην Καβάλα, ένα στη Χαλκιδική και κανένα στη Βέροια.

«Πάνω από 90% καλυμμένες οι ΜΕΘ στην βόρεια Ελλάδα. Αν καλυφθεί το 10% που θα πάει ο κόσμος να νοσηλευτεί» σημείωσε μέσα από το MEGA η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

Προβληματισμός για τις παρελάσεις

Οι εορτασμοί για το τριήμερο του Αγίου Δημητρίου, ήδη, προβληματίζουν τους ειδικούς, καθώς υπάρχει κίνδυνος ο συνωστισμός να αυξήσει τη διασπορά του ιού.

Στην αρχές της εβδομάδας η επιτροπή των ειδικών θα εξετάσει εκ νέου τα επιδημιολογικά δεδομένα για Θεσσαλονίκη και βόρεια Ελλάδα. Τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού όμως που μετά βίας σε κάποιες περιοχές αγγίζουν το 50% μπορεί να κρατήσουν την περιοχή σε καθεστώς μέτρων για αρκετές εβδομάδες.

Νέα μέτρα και απαγόρευση κυκλοφορίας είναι επίσημα σε ισχύ στις «κόκκινες» περιοχές. Αναλυτικά τι αλλάζει με τους νέους περιορισμούς.

Απαγόρευση κυκλοφορίας και νέα μέτρα ανακοινώθηκαν για τις «κόκκινες» περιοχές στην Ελλάδα, καθώς σύμφωνα με τους ειδικούς τα δύσκολα είναι μπροστά μας και πρέπει οπωσδήποτε να προληφθεί ένα νέο κύμα της πανδημίας.

Έτσι, στο «κόκκινο» (επίπεδο 4) του Επιδημιολογικού Χάρτη της χώρας εντάσσονται οι Περιφερειακές Ενότητες Λάρισας, Χαλκιδικής, Κιλκίς και Θεσσαλονίκης, ενώ παρατείνεται η ισχύς των ειδικών, τοπικού χαρακτήρα, μέτρων στις Περιφερειακές Ενότητες Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας, Καβάλας, Καστοριάς, Ξάνθης και Δράμας, μετά την εκ νέου αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων από την επιτροπή των Λοιμωξιολόγων και την Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοιου Covid-19 στο πλαίσιο της επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας ανά Περιφερειακή Ενότητα και Δήμο σε εβδομαδιαία βάση.

Παράλληλα, η Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας εντάσσεται στο «πορτοκαλί» (επίπεδο 3)

Έτσι, τα μέτρα που ισχύουν είναι τα κάτωθι:

– Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01:00 το βράδυ έως 06:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.

– Απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας.

Επίσης, οι νέοι περιορισμοί σε ισχύ την Παρασκευή 1η Οκτωβρίου και ώρα 06.00 έως την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου και ώρα 6:00.

Σημειώνεται, πως σύμφωνα με την Επιτροπή, ο χαμηλός αριθμός εμβολιασμού σε συνδυασμό με την διασπορά των μεταλλάξεων, έχει συμβάλλει σημαντικά στην άνοδο των κρουσμάτων, ώστε να χρειάζεται η λήψη μέτρων.

Παράλληλα, η πτώση της θερμοκρασίας, οι γιορτές που έρχονται και η παρέλαση θέτουν έναν επιπλέον συναγερμό ώστε πάση θυσία να αποφευχθούν τα χειρότερα και να μην επαναληφθούν εικόνες από πέρυσι, όπως έξω από τον Ναό του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη.

Υπενθυμίζεται ότι τόσο στις συγκεκριμένες περιοχές, όπως και σε όλη την επικράτεια, απαγορεύεται η διενέργεια οποιασδήποτε μορφής εκδηλώσεων έναντι οποιασδήποτε μορφής ανταλλάγματος, με φυσική παρουσία πλήθους άνω των είκοσι (20) ατόμων σε ιδιωτικό, μη επαγγελματικό χώρο. Το διοικητικό πρόστιμο σε περίπτωση παράβασης ανέρχεται από 50.000 έως 200.000 ευρώ για τον μισθωτή ή παραχωρησιούχο του ιδιωτικού, μη επαγγελματικού χώρου, στον οποίο έλαβε ή λαμβάνει χώρα η εν λόγω εκδήλωση.

newsit

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου