Breaking

Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2021

EΡΧΕΤΑΙ ΗΛΙΑΚΗ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ

 

Share

 

Ηλιακή καταιγίδα που ταξιδεύει με 2,1 εκατομμύρια mph για να χτυπήσει τη Γη αύριο: «Επιπτώσεις στην τεχνολογία»

Οι μετεωρολόγοι του SPACE WEATHER προετοιμάζονται για την άφιξη μιας «ισχυρής» ηλιακής καταιγίδας αυτό το Σαββατοκύριακο και έχουν προειδοποιήσει για πιθανές «επιπτώσεις» στην τεχνολογία μας.

21:53, Παρ, 29 Οκτωβρίου 2021 | ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 21:55, Παρασκευή, 29 Οκτωβρίου 2021
Ένα ηλιακό ρολόι καταιγίδας εκδόθηκε για το Σάββατο και την Κυριακή μετά την έκρηξη ηλιακής έκλαμψης κατηγορίας Χ από την επιφάνεια του Ήλιου την Πέμπτη. Την έντονη έκρηξη ακτινοβολίας ακολούθησε μια αποκαλούμενη στεφανιαία εκτόξευση μάζας (CME) πλάσματος και μαγνητικού πεδίου που είναι έτοιμη να  . Σύμφωνα με το Κέντρο Πρόβλεψης του  Καιρού των ΗΠΑ (SWPC), το CME ξέφυγε από τον Ήλιο χθες το απόγευμα και μετρήθηκε με ταχύτητες περίπου 973 χλμ το δευτερόλεπτο – περισσότερα από 2,1 εκατομμύρια μίλια την ώρα.
Η άφιξη του CME αναμένεται να προκαλέσει μια γεωμαγνητική καταιγίδα «G3 Strong» (ηλιακή καταιγίδα) το Σαββατοκύριακο.Το SWPC είπε: «Όταν το CME πλησιάσει τη Γη, ο δορυφόρος DSCOVER της NOAA θα είναι μεταξύ των πρώτων διαστημικών σκαφών που θα ανιχνεύσει τις αλλαγές του ηλιακού ανέμου σε πραγματικό χρόνο και το SWPC θα εκδώσει οποιεσδήποτε κατάλληλες προειδοποιήσεις».

Αν και δεν είναι άμεσα επικίνδυνες για τη ζωή στη Γη – η ατμόσφαιρα και το μαγνητικό πεδίο μας προστατεύουν – οι ηλιακές καταιγίδες μπορεί να είναι επικίνδυνες για την τεχνολογία.

Τα διαστημικά καιρικά φαινόμενα ταξινομούνται με βάση την έντασή τους σε μια κλίμακα από G1 Minor έως G5 Extreme.

Στο μακρινό άκρο της κλίμακας, οι καταιγίδες G5 έχουν τη δυνατότητα να εξαφανίσουν δορυφόρους, να καταστρέψουν μετασχηματιστές και να προκαλέσουν διακοπές ρεύματος.

Όταν μια ισχυρή ηλιακή καταιγίδα χτύπησε το 1859, το λεγόμενο Γεγονός Carrington λέγεται ότι πυροδότησε τα καλώδια τηλεγραφίας σε όλη τη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη.

Σύμφωνα με τη  , μπορεί να ήταν η ισχυρότερη ηλιακή καταιγίδα που έπληξε τον πλανήτη τα τελευταία 500 χρόνια.

Μια άλλη ισχυρή καταιγίδα σημειώθηκε τον Μάιο του 1921, προκαλώντας βραχυκύκλωμα ηλεκτρικών συστημάτων σε όλη τη Νέα Υόρκη.

Η αυριανή εκδήλωση δεν αναμένεται να πλησιάσει πουθενά αυτά τα γεγονότα του παρελθόντος, ευτυχώς.
Το SWPC διαβεβαίωσε: «Οι επιπτώσεις στην τεχνολογία μας από μια καταιγίδα G3 είναι γενικά ονομαστικές.

“Ωστόσο, μια καταιγίδα G3 έχει τη δυνατότητα να απομακρύνει το σέλας από την κανονική του πολική κατοικία και αν συνδυάσουν άλλοι παράγοντες, το σέλας μπορεί να φανεί στα βορειοανατολικά, στα ανώτερα μεσοδυτικά και πάνω από την πολιτεία της Ουάσιγκτον.”

Τα σέλας προκαλούνται από φορτισμένα σωματίδια από τον Ήλιο που πέφτουν στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας.

Τα σωματίδια πιάνονται από το μαγνητικό πεδίο του πλανήτη και έλκονται προς τους πόλους.
Στην πορεία, τα σωματίδια συγκρούονται με άτομα και μόρια αερίου στην ατμόσφαιρα, διεγείροντάς τα σε νέα επίπεδα ενέργειας

Τα άτομα στη συνέχεια απελευθερώνουν την περίσσεια ενέργειας με τη μορφή φωτονίων – φωτός.

Το SWPC εξήγησε: «Αυτό είναι παρόμοιο με το πώς λειτουργεί ένα φως νέον.

«Το σέλας σχηματίζεται συνήθως 80 έως 500 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της Γης».

Τα σέλας φαίνονται συνήθως στον πολικό κύκλο, κοντά στον Βόρειο και τον Νότιο Πόλο.

Βόρεια του ισημερινού, είναι γνωστά ως Σέλας Βορέας ή Βόρειο Σέλας.

Στο Νότιο Ημισφαίριο, είναι γνωστά ως Aurora Australis ή Νότιο Σέλας.

Ωστόσο, οι έντονες ηλιακές καταιγίδες μπορούν να προκαλέσουν τα σέλανα να ταξιδέψουν πιο νότια ή βόρεια από το συνηθισμένο.

Με λίγη τύχη, το Βόρειο Σέλας μπορεί να είναι ορατό από τα βόρεια μέρη του Ηνωμένου Βασιλείου αυτό το Σαββατοκύριακο.

Ο Δρ James O’Donoghue, πλανητικός επιστήμονας της Ιαπωνικής Υπηρεσίας Αεροδιαστημικής Εξερεύνησης (JAXA), έγραψε στο Twitter: «Μια τεράστια ηλιακή έκλαμψη (έκρηξη φωτονίου) άφησε τον Ήλιο αυτή την εβδομάδα και απελευθερώθηκε μια στεφανιαία μαζική εκτόξευση (CME: φορτία πλάσματος!) .

“Η φωτοβολίδα χτύπησε τη Γη 8,5 λεπτά αργότερα, αλλά το CME φτάνει αύριο και θα κάνει θεαματικά σέλας σε όλο τον κόσμο! (πράσινη γραμμή = σέλας ορατή στον ορίζοντα).”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου