Breaking

Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2021

Το τέλος της πανδημίας -Πειραματικό φάρμακο της Merck που χορηγείται από το στόμα μειώνει κατά περίπου 50% τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου σε ασθενείς με Covid-19

Αίτημα για έγκριση από τον FDA αναμένεται να καταθέσει άμεσα η γερμανική πολυεθνική Merck για το χάπι του κορωνοϊού. Η τελευταία κλινική δοκιμή έδειξε ότι το φάρμακο μείωσε στο μισό τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου.
Πειραματικό φάρμακο της Merck που χορηγείται από το στόμα μειώνει κατά περίπου 50% τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου σε ασθενείς με Covid-19 που κινδυνεύουν να επιδεινωθούν, δείχνουν τα ενδιάμεσα αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής.

Λόγω των θετικών αποτελεσμάτων, η Φάση ΙΙΙ των κλινικών δοκιμών διακόπηκε πρόωρα με σύσταση ανεξάρτητων επιθεωρητών, καθώς οι μισοί εθελοντές λάμβαναν placebo αντί το πραγματικό χάπι.

Η Merck και η Ridgeback Biotherapeutics με την οποία συνεργάστηκε για το χάπι θα υποβάλουν άμεσα αίτημα επείγουσας έγκρισης σε ΗΠΑ και άλλες χώρες.

Το φάρμακο, με την ονομασία μολνουπιραβίρη, θα είναι το πρώτο χάπι κατά της Covid-19, εφόσον λάβει το πράσινο φως.

Αντίστοιχες θεραπείες που λαμβάνονται από το στόμα αναπτύσσουν μεταξύ άλλων η Pfizer και η Roche, ωστόσο η Merck προηγείται στις κλινικές μελέτες.

Μέχρι σήμερα, τα μονοκλωνικά αντισώματα είναι η μόνη θεραπεία που έχει εγκριθεί κατά του κορωνοϊού σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

 

Μετά τα εμβόλια, οι επιστήμονες ετοιμάζουν όχι ένα, αλλά πέντε αντιικά φάρμακα, τα οποία αναμένεται να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τα βαριά συμπτώματα της λοίμωξης Covid-19.

Τρία σε μορφή χαπιού, ένα σε ένεση και ένα σε σπρέι. Οι επιστήμονες κάνουν αγώνα δρόμου για να ολοκληρωθούν οι κλινικές δοκιμές

Τα χάπια θα προσφέρουν πολλαπλά οφέλη σε όσους έχουν νοσήσει ή διαμένουν με άτομα που νοσούν. Ένα από τα πιο σημαντικά είναι ότι θα μπορούν να τα λαμβάνουν οι ασθενείς στο σπίτι και δεν θα χρειάζονται νοσηλεία. Κάτι που αναμένεται να μειώσει τους θανάτους, αλλά και τις νοσηλείες στα νοσοκομεία.

Ο κορωνοϊός δεν μπορεί να ξεφύγει από τα φάρμακα, όπως μπορεί να κάνει με τα εμβόλια, λόγω των μεταλλάξεων που δημιουργεί, εξηγεί ο ελληνικής καταγωγής Νικόλας Καρτσώνης, αντιπρόεδρος του Τμήματος Κλινικής Ερευνας Λοιμωδών Νοσημάτων της φαρμακευτικής εταιρείας MSD.

Στις αντιικές θεραπείες, οι επιστήμονες θα πρέπει να βρουν τρόπο να σταματήσουν τον πολλαπλασιασμό του κορωνοϊού μέσα στον οργανισμό. Η MDS βάζει στην τελική φάση κλινικών δοκιμών ένα φάρμακο με δραστική ουσία την μολνοπιραβίρη. Το φάρμακο αυτό είναι σε μορφή χαπιού, που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται οι ασθενείς να φτάσουν στο στάδιο της νοσηλείας για να το λάβουν.

Σύμφωνα με όσα έχουν φανεί στις μέχρι σήμερα κλινικές δοκιμές, η δραστική ουσία φαίνεται ότι σταματάει με επιτυχία την αντιγραφή του RNA πολλών ιών, συμπεριλαμβανομένου και του νέου κορωνοϊού, όπως επίσης και των παλαιότερων, όπως ο SARS-CoV-1 και ο MERS.

Όταν ο κορωνοϊός αναπαράγεται, δημιουργεί αντίγραφο του δικού του RNA, αλλά το φάρμακο αυτό εισβάλλει στο νέο RNA, δίνοντας εντολή αυτοκαταστροφής, κάτι που οδηγεί τον κορωνοϊό στο θάνατο. Τα αποτελέσματα από τις κλινικές μελέτες αναμένονται στο τέλος του έτους.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά ως τώρα, το φάρμακο θα χορηγείται τις πρώτες πέντε ημέρες που ξεκινούν τα συμπτώματα, δύο φορές την ημέρα. Επίσης, η εταιρεία ξεκινά κλινικές δοκιμές για να διαπιστώσει κατά πόσο είναι ασφαλής και αποτελεσματική η προληπτική χορήγησή του σε άτομα που μένουν στο ίδιο σπίτι με κάποιον που νοσεί από λοίμωξη Covid-19.

Ακόμη δύο φάρμακα έχει υπό δοκιμή η Pfizer. To ένα είναι σε μορφή δισκίου και το ένα σε ένεση. Το πρώτο προορίζεται για λήψη στο σπίτι και το δεύτερο για τα περιστατικά με βαριά συμπτώματα και θα χορηγείται στο νοσοκομείο.

Και τα δύο δρουν αναστέλλοντας τη δραστηριότητα της πρωτεάσης του κορωνοϊού, ενός ενζύμου που χρησιμοποιεί για την αναπαραγωγή του.

Δυνητικά ελπιδοφόρα είναι και η τέταρτη θεραπεία που θα χορηγείται με εισπνεόμενο σπρέι και παράγεται από μία βρετανική εταιρεία, την Synairgen. «Ένας από τους τρόπους που οι ιοί διαφεύγουν του ανοσοποιητικού συστήματος, είναι η καταστολή του συστήματος παραγωγής βήτα-ιντερφερόνης, το οποίο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ενεργοποίηση της ευρύτερης ανοσολογικής ανταπόκρισης και στην πρόληψης της αναπαραγωγής ενός ιού στον οργανισμό. Το μόνο που κάνουμε είναι να βάζουμε αυτήν την πρωτεΐνη στο σημείο του οργανισμού που τη χρειάζεται, δηλαδή στους πνεύμονες», εξηγεί ο Ρίτσαρντ Μάρσντεν, διευθύνων σύμβουλος της Synairgen.

Η πέμπτη θεραπεία που διερευνάται για την αντιμετώπιση της λοίμωξης Covid, είναι ακόμη ένα φάρμακο που χορηγείται από το στόμα και παρασκευάζεται από την ελβετική φαρμακοβιομηχανία Roche σε συνεργασία με την Atea Pharmaceuticals.

Το φάρμακο αυτό έχει διπλή δράση. Η πρώτη είναι ότι αντιμετωπίζει άτομα που έχουν μολυνθεί από τον ιό, ώστε να μην εκδηλώσουν σοβαρά συμπτώματα της λοίμωξης Covid και η δεύτερη να προλαμβάνει τα συμπτώματα πριν ακόμη αυτά εκδηλωθούν.

Πάντως, μέχρι να εγκριθούν τα φάρμακα, όλοι οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να εμβολιαστούμε, ώστε να μην κινδυνεύσουν να χαθούν άλλες ανθρώπινες ζωές

Σε αγώνα δρόμου έχουν επιδοθεί τρεις φαρμακευτικές εταιρείες που εργάζονται σε εντατικούς ρυθμούς για την ανάπτυξη αποτελεσματικών αντιικών φαρμάκων κατά του κορονοϊού και ορισμένα από αυτά έχουν στόχο την πρόληψη και την καταπολέμηση του ιού στην αρχή της μόλυνσης.

Δεδομένου ότι οι μη εμβολιασμένοι καθυστερούν το τέλος της πανδημίας, καθώς στη Γαλλία το 71% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον μία φορά, στη Γερμανία το 65%, στην Ιταλία το 70% και στην Ελβετία το 57% και παρόλο που ο εμβολιασμός παραμένει η καλύτερη θεραπεία ενάντια στον κορονοϊό, πράγμα που αποτελεί και επιστημονική συναίνεση, η φαρμακευτική αγωγή για όσους μολύνονται έρχεται ως απαραίτητο όπλο, ώστε να σωθούν ζωές.

Υπάρχει όμως η κοινή παραδοχή πως εξακολουθεί να λείπει ένα αντιικό φάρμακο παρόμοιο με εκείνο του Tamiflu της Roche για τη γρίπη, ένα προϊόν που θα μπορούσε να  παραχθεί φθηνά σε μεγάλες ποσότητες και να ληφθεί σε περίπτωση μόλυνσης και πιθανώς επίσης ως προληπτικό μέτρο για να σταματήσει η εξάπλωση του ιού στο σώμα.

Η λήψη ενός χαπιού μάλιστα θα αρκεί ώστε να προλάβει τις περισσότερες περιπτώσεις σοβαρής ασθένειας, αλλά και να παρεμποδίσει τη μετάλλαξη του ιού, καθώς ουσιαστικά θα τον υποχρεώνει να μεταλλάξει τον εαυτό του σε κάτι θνησιγενές, κάτι που θα μπορούσε να ονομαστεί ως… μετάλλαξη Ωμέγα, η οποία θα βάλει τέλος στον εφιάλτη του κορονοϊού.

Ποια όμως είναι τα τρία αντιικά φάρμακα που δίνουν ελπίδα ότι η πανδημία θα καταπολεμηθεί;

Η ελπιδοφόρα μολνουπιραβίρη της Merck 
Η αμερικανική εταιρεία Merck εξελίσσει ένα από τα πλέον υποσχόμενα αντιικά φάρμακα με το δραστικό συστατικό της μολνουπιραβίρη. Έχει ήδη πραγματοποιήσει στην φάση Ι δοκιμές σε κουνάβια, τα οποία διαθέτουν παρόμοιους μηχανισμούς με τους ανθρώπους όσον αφορά μια ενδεχόμενη μόλυνση, με ιδιαίτερα ενθαρρυντικά αποτελέσματα, καθώς τουλάχιστον τρεις ημέρες μετά την χορήγηση του αντιικού εξαφανίστηκαν τα συμπτώματα ενώ μειώθηκε σημαντικά το ιικό φορτίο. Το φάρμακο χορηγήθηκε στην συνέχεια σε 302 εθελοντές εντός των πρώτων πέντε ημερών μετά την θετική διάγνωση με κορονοϊό σε διαφορετικές δοσολογίες, όπου διαπιστώθηκε πως η δοσολογία των 800 mg είχε την μεγαλύτερη αντιική δράση και εξαφάνιζε τα συμπτώματα μέσα σε 48 έως 72 ώρες. Σήμερα βρίσκεται πλέον σε εξέλιξη μια τυχαιοποιημένη μελέτη φάσης ΙΙ και ΙΙΙ, σε 2000 άτομα κυρίως στις ΗΠΑ τα αποτελέσματα της οποία αναμένονται εντός του φθινοπώρου.

Το συγκριμένο αντιικό φάρμακο αναστέλλει την αντιγραφή του RNA του νέου κορονοϊού, καθώς και παλαιότερων, όπως ο SARS-CoV-1 και ο MERS. Όταν ο κορονοϊός αναπαράγεται, δημιουργεί αντίγραφο του δικού του RNA, αλλά το φάρμακο αυτό εισβάλλει στο νέο RNA δίνοντας του εντολή αυτοκαταστροφής, οδηγώντας τον ιό στον θάνατο και καθαρίζοντας τον ανθρώπινο οργανισμό από αυτόν. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η μολνουπιραβίρη δείχνει πολλά υποσχόμενα σε μη νοσηλευόμενους ασθενείς. Οι ΗΠΑ έχουν ήδη εξασφαλίσει 1,7 εκατομμύρια κουτιά. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το φάρμακο θα μπορούσε να εγκριθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Το αντιικό AT-527 της Roche και Atea 
Στις 22 Οκτωβρίου 2020 οι εταιρείες Roche και Atea ανακοίνωσαν ότι ξεκίνησαν από κοινού την ανάπτυξη της ουσίας AT-527. Πρόκειται για αντιιική ουσία άμεσης δράσης σε μορφή χαπιού, που προέρχεται από την πλατφόρμα φαρμάκων με νουκλεοτίδια πουρίνης, που δοκιμάστηκε σε μελέτη φάσης ΙΙ σε νοσηλευόμενους ασθενείς με μέτρια νόσο με ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Συγκεκριμένα, η ενδιάμεση ανάλυση της μελέτης Φάσης 2 που περιελάβανε δεδομένα από 70 νοσηλευόμενους ασθενείς υψηλού κινδύνου με COVID-19, εκ των οποίων τα δεδομένα από 62 ασθενείς ήταν αξιολογήσιμα, έδειξε ότι το AT-527 μείωσε γρήγορα τα επίπεδα ιικού φορτίου. Την Ημέρα 2, οι ασθενείς που έλαβαν AT-527 παρουσίασαν κατά 80% μεγαλύτερη μέση μείωση από το αρχικό ιικό φορτίο σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο, μια μείωση του ιικού φορτίου που συνεχίστηκε μέχρι την 8η ημέρα.

Η ισχυρή αντιική δράση του AT-527 παρατηρήθηκε επίσης σε ασθενείς με υψηλότερα αρχικά ιικά φορτία από το μέσο όρο σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο. Το AT-527 πέτυχε την εξάλειψη του ιού ήδη από την ημέρα 2 σε 6% των ασθενών, την ημέρα 8 στο 7% των ασθενών, την ημέρα 10 σε 33% των ασθενών και την ημέρα 12 στο 31% των ασθενών σε σύγκριση με το 0% των ασθενών στο σκέλος του εικονικού φαρμάκου στα ίδια χρονικά σημεία. Την 14η ημέρα περίπου το 47% των ασθενών στους οποίους χορηγήθηκε το AT-527 και το 22% σε εκείνους που έλαβαν εικονικό φάρμακο δεν είχαν ανιχνεύσιμο ιό RNA. Το AT-527 θεωρείται γενικά ασφαλές και καλά ανεκτό. Στην μελέτη φάσης ΙΙ δεν υπήρξαν σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες που να σχετίζονται με το φάρμακο. Οι περισσότερες που παρατηρήθηκαν ήταν ήπιας έως μέτριας σοβαρότητας και εκτιμήθηκε ότι δεν σχετίζονται με το φάρμακο της μελέτης.

Από το πρώτο τρίμηνο του 2021 βρίσκεται σε εξέλιξη η μελέτη Φάσης ΙΙΙ που αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2022, κυρίως σε ασθενείς που δεν νοσηλεύονται με COVID-19. Ωστόσο, σύμφωνα με την Roche, η παραγωγή δεν είναι εύκολη υπόθεση, επειδή η ουσία είναι σχετικά περίπλοκη και επομένως δεν μπορεί να παραχθεί σε μεγάλες ποσότητες, σημειώνοντας πως θα μπορούσε να παράγει μόνο εκατομμύρια και όχι δισεκατομμύρια δόσεις.

Το αντιικό PF-07321332 της Pfizer  
Αλλά και η Pfizer, δια του επικεφαλής της Αλμπέρ Μπουρλά, δήλωσε πριν από λίγες ημέρες πως έχει ξεκινήσει μεγάλη μελέτη φάσης ΙΙ και ΙΙΙ που δοκιμάζει το ερευνητικό αντιιικό φάρμακο με την ονομασία PF-07321332, συγχορηγούμενο με χαμηλή δόση ριτοναβίρης, για την πρόληψη της μόλυνσης από τον COVID -19 σε εθελοντές.

Η μελέτη θα δοκιμάσει το φάρμακο σε έως 2.660 υγιείς ενήλικες ηλικίας 18 ετών και άνω, που ζουν στο ίδιο νοικοκυριό με κάποιο άτομο με επιβεβαιωμένη συμπτωματική λοίμωξη COVID-19, οι οποίοι θα κάνουν χρήση του εν λόγω σκευάσματος ή του placebo κάθε 12 ώρες για πέντε ημέρες. Ήδη, τα αποτελέσματα από κλινικές δοκιμές Φάσης Ι έδειξαν ότι το φάρμακο ήταν ασφαλές και καλά ανεκτό.

Το PF-07321332 είναι μια ερευνητική αντιιική θεραπεία που βασίζεται στον αναστολέα πρωτεάσης SARS-CoV-2-3CL, ειδικά σχεδιασμένη για χορήγηση από το στόμα, έτσι ώστε να μπορεί ενδεχομένως να συνταγογραφηθεί  με τα πρώτα σημάδια μόλυνσης χωρίς να απαιτείται η νοσηλεία ασθενών. Οι αναστολείς πρωτεάσης έχουν σχεδιαστεί για να εμποδίζουν τη δραστηριότητα του κύριου ενζύμου πρωτεάσης, που χρειάζεται ο κορονοϊός για να αναπαραχθεί. Η συγχορήγηση με χαμηλή δόση ριτοναβίρης αναμένεται να βοηθήσει στην επιβράδυνση του μεταβολισμού ή της διάσπασης του PF-07321332, προκειμένου να παραμείνει ενεργό στο σώμα για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα σε υψηλότερες συγκεντρώσεις για να βοηθήσει στην καταπολέμηση του ιού. Σε ανάρτηση του προ ημερών, ο Άλμπερτ Μπουρλά τόνισε πως μαζί με τον εμβολιασμό είναι σημαντική και η παραγωγή φαρμάκου για την αντιμετώπιση του ιού.

Ertnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου