Breaking


Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2021

Μετάλλαξη Δέλτα: Μεγάλη μετάδοση και από τους εμβολιασμένους -Αυτά είναι τα συμπτώματα

Ξυπνάτε το πρωί και αισθάνεστε άρρωστοι. Ειδικά αυτήν την περίοδο θα μπορούσε να είναι ένα απλό κρύωμα, η γρίπη, ο κορωνοϊός ή και η εξαιρετικά μεταδοτική μετάλλαξη του, γνωστή και ως Δέλτα. Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο δρ Inci Yildirim, ειδικός σε παιδομολυσματικές ασθένειες του Yale Medicine και εμβολιολόγος, η Δέλτα θα μπορούσε να επηρεάζει το σώμα λίγο διαφορετικά από άλλα στελέχη, πράγμα που φαίνεται ειδικά στα συμπτώματα.

Η Δέλτα έχει συγκεκριμένα συμπτώματα;
Μερικά από τα συμπτώματα, που εκδηλώνονται πρώτα σε άτομα που έχουν μολυνθεί από το στέλεχος Δέλτα, περιλαμβάνουν, σύμφωνα με τους ειδικούς:

Πονοκέφαλος
Ο δρ Inci Yildirim εξηγεί σε επιστημονικό του άρθρο ότι βάσει ερευνών στην Βρετανία, παρατηρήθηκαν ορισμένα «κυρίαρχα» συμπτώματα, με τον πονοκέφαλο να συγκαταλέγεται σε αυτά. «Έχουμε δει μια σειρά από δευτερογενείς διαταραχές κεφαλαλγίας με covid-19» επισημαίνουν ειδικοί νευρολόγοι.

Αυτό, όπως επισημαίνουν μπορεί να περιλαμβάνει διάφορους τύπους εγκεφαλοαγγειακής νόσου, συμπεριλαμβανομένης της θρόμβωσης της εγκεφαλικής φλέβας, του διαχωρισμού της αυχενικής αρτηρίας, του συνδρόμου της οπίσθιας αναστρέψιμης εγκεφαλοπάθειας.

Πονόλαιμος
Ακόμα ένα από τα βασικά συμπτώματα που βρίσκονται ψηλά.. στην λίστα είναι ο πονόλαιμος. Μάλιστα, σύμφωνα με την Κλινική Mayo ενώ ο πονόλαιμος είναι ένα από τα πιθανά συμπτώματα της αναπνευστικής λοίμωξης covid-19, δεν συγκαταλέγεται στα πιο κοινά.

Πυρετός
Ο πυρετός, που αποτελεί ένα από τα βασικότερα συμπτώματα της covid-19, έχει αναφερθεί και από άτομα που έχουν μολυνθεί από την μετάλλαξη Δέλτα.

Καταρροή
Η καταρροή, σύμπτωμα του κοινού κρυολογήματος, αναφέρεται επίσης τακτικά από όσους έχουν μολυνθεί με την παραλλαγή Δέλτα, σύμφωνα με τον δρ Inci Yildirim.

Κι ενώ τα αλλεργικά συμπτώματα μπορεί να επηρεάσουν τη μύτη, τα ιγμόρεια και τους πνεύμονες και εκδηλώνονται ως φαγούρα σε μάτια και μύτη, καταρροή, φτέρνισμα και ρινική συμφόρηση διαφέρουν από την covid-19.

Στην περίπτωση του κορωνοϊού παρατηρείται πιο έντονος βήχας, δύσπνοια, συριγμός, κόπωση αλλά και συμπτώματα που δεν σχετίζονται με τις αλλεργίες, όπως ναυτία, εμετός ή διάρροια.

vita.gr

Τα εμβόλια παραμένουν ιδιαίτερα αποτελεσματικά έναντι όλων των μεταλλάξεων του κορονοϊού, όσον αφορά την βαριά νόσηση, ωστόσο όλο και περισσότερα στοιχεία δείχνουν πως η μετάλλαξη Δέλτα μεταδίδεται αρκετά και από τους εμβολιασμένους.

Οι ανεμβολίαστοι αποτελούν τη συντριπτική πλειονότητα των ασθενών στις ΜΕΘ των νοσοκομείων. Αυξάνονται, όμως, πια οι ενδείξεις πως η πολύ πιο μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού έχει αυξημένες πιθανότητες, σε σχέση με τις προηγούμενες παραλλαγές, να μολύνει έναν άνθρωπο (συνήθως χωρίς ιδιαίτερα συμπτώματα) και να μεταδοθεί ακόμη και από πλήρως εμβολιασμένους. Παραμένει, όμως, ακόμη ασαφές σε ποιο βαθμό αυτό συμβαίνει.

Οι έρευνες που επιβεβαίωσαν τους φόβους

Η επικρατούσα μέχρι πρόσφατα εικόνα ήταν ότι τα εμβόλια όχι μόνο προστατεύουν όσους εμβολιάζονται κατά του κορονοϊού αλλά και ότι μειώνουν τη μετάδοση του ιού.

Όμως, οι περισσότερες σχετικές μελέτες είχαν γίνει πριν η μετάλλαξη Δέλτα εξαπλωθεί παγκοσμίως. Τώρα, σύμφωνα με το «Nature» και τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», έρχονται ενδείξεις από διάφορες χώρες που φαίνεται να επιβεβαιώνουν τους φόβους ορισμένων επιστημόνων: Η Δέλτα είναι πιθανότερο να μολύνει τους εμβολιασμένους και στη συνέχεια να εξαπλωθεί μέσω και αυτών.

Στοιχεία από τεστ Covid-19 στις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τη Σιγκαπούρη δείχνουν ότι οι εμβολιασμένοι που μολύνονται από τη Δέλτα μπορούν να έχουν τόσο ιικό φορτίο στη μύτη τους όσο και οι ανεμβολίαστοι. Αυτό σημαίνει πιθανότατα ότι, παρά την προστασία των εμβολίων, οι εμβολιασμένοι μπορεί να περάσουν τον ιό σε άλλους.

Οι περιπτώσεις μόλυνσης των εμβολιασμένων λέγονται «breakthrough», επειδή ο κορονοϊός έχει διασπάσει την ανοσιακή προστασία του εμβολίου. Σύμφωνα με τον ιολόγο Ντέηβιντ Ο’ Κόνορ του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν-Μάντισον, «οι άνθρωποι που έχουν ιό Δέλτα και συμβαίνει να έχουν μόλυνση breakthrough, μπορούν να διαθέτουν πραγματικά υψηλά επίπεδα του ιού, συνεπώς μπορεί άθελά τους να τον εξαπλώσουν σε άλλους».

«Αναγκαία η χρήση μάσκας»

Στο μέτρο που αυτό, όντως, συμβαίνει, καθίσταται αναγκαία η χρήση μάσκας ακόμη και από εμβολιασμένους, ιδίως σε κλειστούς χώρους, καθώς, σύμφωνα με τον Ο’ Κόνορ, «οι εμβολιασμένοι πρέπει να συνεχίσουν να παίρνουν προφυλάξεις» για να μειωθεί η μετάδοση του ιού.

Μία νέα μελέτη, με επικεφαλής τον ίδιο, η οποία προδημοσιεύθηκε στο medRxiv, συνέκρινε το ιικό φορτίο σε τεστ που έκαναν φέτος τον Ιούλιο 719 άνθρωποι (εμβολιασμένοι και μη). Έγινε, επίσης, γενετική ανάλυση στα 122 από τα δείγματα και το 90% βρέθηκαν με την παραλλαγή Δέλτα. Από τους 311 εμβολιασμένους που βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό, οι περισσότεροι είχαν δείκτη Ct κάτω του 25 (πρόκειται για έμμεσο δείκτη του ιικού φορτίου: Όσο χαμηλότερο είναι το Ct του τεστ, τόσο πιο έντονη είναι η παρουσία του γενετικού υλικού του κορονοϊού στο δείγμα από τη μύτη ή τον φάρυγγα). Αυτό το επίπεδο παραπέμπει σε επαρκή παρουσία του ιού για να είναι μεταδοτικός.

Προς επιβεβαίωση, οι ερευνητές έκαναν εργαστηριακή καλλιέργεια σε 55 τυχαία δείγματα -τόσο εμβολιασμένων όσο και ανεμβολίαστων- που είχαν δείκτη κάτω του 25 και βρήκαν μολυσματικό ιό σχεδόν σε όλα τα δείγματα. Οι περισσότεροι ανεμβολίαστοι είχαν, επίσης, δείκτη κάτω του 25.

«Το συμπέρασμα είναι ότι αυτό μπορεί πράγματι να συμβεί: Οι εμβολιασμένοι μπορεί να εξαπλώσουν τον ιό. Δεν ξέρουμε, όμως, ακόμη ποιος είναι ο σχετικός ρόλος τους στη μετάδοση του ιού στην κοινότητα», δήλωσε ο ιολόγος Τόμας Φρίντριχ του Πανεπιστημίου Ουισκόνσιν-Μάντισον.

Παρόμοια είναι τα ευρήματα από άλλη αμερικανική μελέτη τον Αύγουστο, από τη Μασαχουσέτη, που βρήκε ότι τόσο οι εμβολιασμένοι όσο και οι ανεμβολίαστοι, που είχαν διαγνωσθεί θετικοί στον κορονοϊό, είχαν γενικά χαμηλούς δείκτες Ct, άρα μάλλον υψηλό ιικό φορτίο. Από τα 133 δείγματα που αναλύθηκαν γενετικά, πάλι το 90% αφορούσαν τη Δέλτα. Ήταν αυτή η μελέτη, κυρίως, που ώθησε το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC) των ΗΠΑ να συστήσει ξανά τη χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους.

Επίσης, ερευνητές του Νοσοκομείου Μεθοδιστών στο Χιούστον του Τέξας ανέλυσαν σχεδόν όλα τα περιστατικά Covid-19 στο νοσοκομείο τους και βρήκαν ότι από φέτος τον Μάρτιο και μετά περίπου, το 17% των κρουσμάτων λόγω Δέλτα είναι εμβολιασμένοι, ένα σχεδόν τριπλάσιο ποσοστό περιπτώσεων breakthrough σε σχέση με όλες μαζί τις άλλες παραλλαγές του κορονοϊού. Επίσης η έρευνα, με επικεφαλής τον μοριακό παθολόγο Τζέιμς Μάσερ, βρήκε ότι τα επίπεδα Ct (άρα και ιικού φορτίου) ήταν παρόμοια σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.

Τα καλά νέα

Όμως, σύμφωνα με ερευνητές από τη Σιγκαπούρη, οι εμβολιασμένοι που μολύνονται από τη Δέλτα μπορεί να παραμένουν μεταδοτικοί για μικρότερο χρονικό διάστημα. Η μελέτη από το Εθνικό Κέντρο Λοιμωδών Νόσων της χώρας συνέκρινε τα ιικά φορτία σε ημερήσια βάση μεταξύ ανεμβολίαστων και εμβολιασμένων που είχαν διαγνωστεί θετικοί στον κορονοϊό. Ενώ τα ιικά φορτία της Δέλτα ήταν παρόμοια στις δύο ομάδες κατά την πρώτη εβδομάδα της λοίμωξης, μειώνονταν γρήγορα μετά την έβδομη μέρα στους εμβολιασμένους.

Εξάλλου, η συνεχιζόμενη μεγάλη μελέτη στη Βρετανία REACT-1, με επικεφαλής επιστήμονες του Κολλεγίου Imperial του Λονδίνου, η οποία κάθε λίγες εβδομάδες κάνει τεστ σε περισσότερα από 100.000 άτομα, μετά από ανάλυση τυχαίων δειγμάτων για το ιικό φορτίο τους, βρήκε ότι κατά το τρίμηνο Μαΐου-Ιουλίου, που η Δέλτα συνεχώς αύξανε την παρουσία της, όσοι είχαν εμβολιαστεί και είχαν διαγνωστεί θετικοί για κορονοϊό είχαν κατά μέσο όρο χαμηλότερο ιικό φορτίο σε σχέση με τους ανεμβολίαστους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου